RSS Feed

ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ….ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ…

Posted on

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι 4 μικροί αδένες (μεγέθους φακής) που εντοπίζονται στο πίσω μέρος του λαιμού, (πίσω από το θυρεοειδή αδένα).Η λειτουργία τους (μέσω της παραγωγής μίας ορμόνης που λέγεται παραθορμόνη-ΡΤΗ )συνίσταται, στη ρύθμιση της ισορροπίας του ασβεστίου στον οργανισμό μας.  Είναι Ανατομικά Γείτονες Με Το Θυρεοειδή Αδένα, ενώ η λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική και ανεξάρτητη από αυτή του θυρεοειδούς. Συνήθως ανακαλύπτουμε το πρόβλημα, από μια τυχαία ανάλυση αίματος όπου η τιμή του ασβεστίου μας, έχει πετάξει στα ύψη.( Να λοιπόν η αξία των περιοδικών τσεκ-απ)

 

 

 

 

 

Η ισορροπία του ασβεστίου έχει τεράστια σημασία για τον οργανισμό μας. Το πολύτιμο αυτό στοιχείο (Calcium), είναι θεμελιώδες για τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος (τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους με τη βοήθεια του ασβέστιου ), για τη λειτουργία του μυικού μας συστήματος (η σύσπαση των μυών γίνεται χάρη σε αυτό) και για την ισχύ και αντοχή του σκελετού μας 

 

 

 

 

 

Υπερ-παρα-θυρεοειδισμός ονομάζεται η συχνότερη πάθηση, κατά τηνοποίαυπερπαράγεται..ανεξέλεγκτα..παραθορμόνη..και..το..ασβέστιο αυξάνεται επικίνδυνα στο αίμα. Συνήθως (περίπου 90%), ο 1 από τους 4 παραθυρεοειδείς αδένες…αποκτά έναν όγκο (αδένωμα παραθυρεοειδούς), ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να πάσχουν 2 από τους 4, ή και οι 4 παραθυρεοειδείς αδένες (υπερπλασία).

 

 

 

 

Τα συμπτώματα είναι Διαρκής Αίσθηση Κόπωσης, Αδυναμία, Καταβολή, Πονοκέφαλοι, Διαταραχές Ύπνου, Κατάθλιψη, Διαταραχή Συγκέντρωσης, Διαταραχές Μνήμης, Τριχόπτωση, Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση.  Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου-παραθορμόνης στο αίμα προκαλούν αυξημένη χοληστερόλη αίματος, αυξάνουν τον κίνδυνο για Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Καρδιακή Αρρυθμία, Υπέρταση. Προκαλούν λιθίαση των νεφρών και οστεοπόρωση που συχνά οδηγεί σε κατάγματα σκελετού.Επίσης, το υψηλό επίπεδο ασβεστίου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού, παχέος εντέρου,νεφρού και προστάτη.Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα ποσοστό ασθενών με υπερ-παραθυρεοειδισμόδε νιώθει εμφανή συμπτώματα κι έχει σιγά-σιγά επηρεασθεί αρνητικά η ποιότητα ζωής του, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τι ευθύνεται και νιώθει γενικά άσχημα. Το εντυπωσιακό με αυτή την κατηγορία ασθενών, είναι η άμεση κι θεαματική βελτίωση της καθημερινότητας τους και της διάθεσής τους, μετά την αφαίρεση του πάσχοντος παραθυρεοειδούς αδένα.Πώς διαγιγνώσκεται σε κάποιον ότιέχει…υπερπαραθυρεοειδισμό..Πρόκειται για μία διάγνωση η οποία μέχρι πρόσφατα, συχνά διέλαθε της προσοχής του οικογενειακού ιατρού.

 

 

gardasil-injection

 

 

Στις μέρες μας οι Ιατροί Ενδοκρινολόγοι, με αυξημένο δείκτη κλινικής υποψίας, θέτουν σχετικά έγκαιρα τη διάγνωση και συστήνουν τη χειρουργική της αντιμετώπιση. Ήπια, πολλές φορές συμπτώματα, με συνοδό αυξημένες ή οριακές τιμές ασβεστίου και παραθορμόνης στο αίμα, συνθέτουν τα πρώτα στοιχεία για τη διαγνωστική προσέγγιση της νόσου.Υπάρχει πιθανότητα η βιοψία να δείξει καρκίνο παραθυρεοειδούς;Σπάνια υπάρχει καρκίνος παραθυρεοειδούς,  ωστόσο η υπερασβεστιαιμία (εάν δεν απομακρυνθεί ο πάσχον παραθυρεοειδής) είναι παράγοντας που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνου άλλων οργάνων.Η παραμονή υψηλών επιπέδων ασβεστίου-παραθορμόνης στον οργανισμό ομοιάζει με μία βραδυφλεγή βόμβα. Η ηπιότητα ίσως κάποιων συμπτωμάτων, δεν εμποδίζει διόλου την εξέλιξη της πάθησης με καταστροφικές συνέπειες σε καρδιά, εγκέφαλο, νεφρούς και σκελετό.

 

 

ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ  ΦΘΑΡΤΟΤΗΤΑ..ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ..

       

Η όσο γίνεται πιο έγκαιρη λύση του προβλήματος, απαλλάσσει τον οργανισμό από μία διαταραχή που συμβαίνει σε εκατομμύρια κύτταρά του, βλάπτοντας ζωτικές λειτουργίες του,κάποιες φορές με μη αναστρέψιμο τρόπο.Είναι δυνατό φαρμακευτικά να αντιμετωπισθεί ο υπερπαραθυρεοειδισμόςΣτην εποχή μας υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που επιφέρουν μία πρόσκαιρη μείωση των επιπέδων ασβεστίου (χωρίς να είναι άμοιρα παρενεργειών)και  συστήνονται πολλές φορές από τους Ιατρούς Ενδοκρινολόγους, μέχρι ο ασθενής να υποβληθεί στο χειρουργείο. Η οριστική λύση του προβλήματος είναι η απομάκρυνση του πάσχοντος παραθυρεοειδούς αδένα.  Κατά Την Επέμβαση..αναζητάται και αφαιρείται από το Χειρουργό το πάσχον παραθυρεοειδές, και συνήθως αναζητώνταικαι διαφυλάσσονται τα υπόλοιπα, φυσιολογικής μορφολογίας, παραθυρεοειδή σωμάτια. Αποστέλλεται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ταχεία βιοψία, η οποία επιβεβαιώνει ιστολογικά την επιτυχία της επέμβασης.Μπορεί να συνδυασθεί με αφαίρεση ΚΑΙ θυρεοειδούς..σε μία επέμβαση θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδεκτομή, εφόσον πάσχουν και τα δύο αυτά όργανα, που τυχαίνει να γειτονεύουν ανατομικά.Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ″λεπτή″ χειρουργική επέμβαση, η οποία σχεδόν επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο Χειρουργό. Η κύρια δυσκολία αυτού του τύπου επέμβασης είναι πρωτίστως η ανεύρεση του πάσχοντος αδένα. Ο ιατρός αναζητά ένα ογκίδιο μεγέθους  φακής, το οποίο ομοιάζει εξαιρετικά με το γειτονικό… κυτταρολιπώδη ιστό και τους γύρω λεμφαδένες. Και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ο Χειρουργός πρέπει να έχει εργασθεί σε Τριτοβάθμια Κέντρα Ενδοκρινικής Χειρουργικής, ώστε να έχει συλλέξει ‘συμπυκνωμένη’ εμπειρία, από μεγάλο αριθμό επεμβάσεων αυτού του τύπου. Επίσης, η ανατομική θέση του πάσχοντος παραθυρεοειδούς, σε σχέση με Τα Λαρυγγικά Νεύρα (Φωνητικές Χορδές), Τον Οισοφάγο, Την Καρωτίδα, καθιστούν την ανωτέρω επέμβαση άκρως απαιτητική. Συνήθως διαρκεί λιγότερο της μίας ώρας. Ωστόσο, εάν η διαδικασία αναζήτησης του αδένα που πάσχει το απαιτήσει, η διάρκεια χειρουργείου επεκτείνεται αναλόγως.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Αντί για το παραδοσιακό νυστέρι και ψαλίδι, η διατομή, η αποκόλληση του πάσχοντος παραθυρεοειδούς αδένα και ταυτόχρονα η αιμόσταση, γίνονται με ραδιοσυχνότητες

 radiofrequency και υπερηχητικές ακτίνες Ultracision. Πρόκειται για ειδικά, μοντέρνα χειρουργικά εργαλεία που παρέχουν μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, μη προκαλώντας κάκωση των ιστών και κατ΄ επέκταση μετεγχειρητικό άλγος για τον ασθενή, όπως συμβαίνει με την παραδοσιακή χειρουργική.Επίσης, η διασφάλιση της ομιλίας του ασθενούς επιτυγχάνεται με τη χρήση νευροδιεγέρτη (neuromonitoring). Είναι η πλέον επαναστατική και εντυπωσιακά χρήσιμη τεχνική, που προειδοποιεί το Χειρουργό και προστατεύει με υψηλό βαθμό ασφάλειας τον ασθενή από προβλήματα με τις φωνητικές χορδές.   Σε λίγες περιπτώσεις, ενδέχεται, λόγω της απομάκρυνσης του πάσχοντος υπερλειτουργούντος αδένα, η μετεγχειρητική πτώση των επιπέδων ασβεστίου του ασθενούς να είναι θεαματική. Αυτό, εάν συμβεί, επιβεβαιώνει με εντυπωσιακό τρόπο την επιτυχία του χειρουργείου, ωστόσο υποχρεώνει να νοσηλευθει και ένα δεύτερο βράδυ οασθενής, προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα ασβεστίου.Η σιτηση αρχιζει.. περί τις 2 ώρες μετά το χειρουργείο. Η δίαιτα είναι ελεύθερη.Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης ο ασθενής ομιλεί κανονικά Δε χρειάζεται αίμα, δε ζητούνται αιμοδότες.   

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Ανάλογα και με την εντόπιση του πάσχοντος αδένα  και την ανατομία του ασθενούς, υπάρχει διαφορετικός βαθμός δυσκολίας της ανωτέρω επέμβασης. Βασικός στόχος είναι αρχικά η εντόπιση της βλάβης και ακολούθως η απομάκρυνσή της με ασφάλεια, ώστε να μην υπάρχει αιμορραγία ή τραυματισμός των παρακείμενων οργάνων και ανατομικών δομών.Στόχος της επέμβασης είναι ο οργανισμός μετεγχειρητικά να διατηρεί από μόνος του φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου.Η επέμβαση παραθυρεοειδεκτομής στοχεύει στο να απομακρυνθεί ολόκληρος ο πάσχον παραθυρεοειδής ιστός. Συνεπώς δεν επανεμφανίζεται.Είναι εντυπωσιακές οι περιγραφές ασθενών, που αναφέρουν ότι μετά το χειρουργείο ‘ξαναγεννήθηκαν’.Ένα ακαθόριστο αίσθημα κόπωσης και μία αδιευκρίνιστη κατάπτωση της διάθεσης του πάσχοντος ασθενούς,μετά το χειρουργείο εξαφανίζονται. Ο ασθενής νιώθει συχνά μία εντυπωσιακή αλλαγή στην καθημερινότητά του, στη διάθεση και δραστηριότητά του.Αυτα τα λιγα, απλα για ενημερωση σας. Για περισσοτερες λεπτομερειες, στον ενδοκρινολογο. Χαιρετε.Σχετική εικόνα

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Reblogged στις iassis.

    Απάντηση
  2. Εάν το PTH είναι υψηλό γύρω στα 150 και το Ca φυσιολογικο 9 περίπου και ο ειδικός και πολύ γνωστός ενδοκρινολογος σου λέει ότι δεν είναι τίποτα,όλη η Ελλάδα έχει υψηλά επίπεδα PTH τι κανουμε?
    If

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: