RSS Feed

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ INR..

Posted on

Καλό θα ήταν να μην γνωρίζαμε ούτε το όνομά τους, ούτε τις ιδιότητές τους..ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ..ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΑ…και να εξακολουθούσαμε να περνάμε τις μέρες της ζωής μαςμε ειρήνη,και  χαρά, μετριάζοντάς, και μετ ευτελείας..φιλοσοφούντες..Ελα όμως που το πείσμα και η ξεροκεφαλιά, μας έφεραν στα επείγοντα κάποιου εφημερεύοντος Νοσοκομείου, κι οταν , μετά απο αρκετές μέρες, το εγκαταλείψαμε…φτύνοντας στον κόρφο μας απ όσα τραβήξαμε με τις…αποκλειστικές νοσοκόμες..   

Αποτέλεσμα εικόνας για αποκλειστικές νοσοκόμες..

    

( παγκόσμια πρωτοτυπια και πρωτοπορία της χώρας και του..Εθνικου.Συστήματος Υγείας μας, που εγκαινίασε ο μακαρίτης Γ. Γενηματάς,με άπειρες ελπίδες και τυμπανοκρουσίες, και τα τρωκτικά του       ( του συστήματος) το κατήντησαν ένα ερείπιο, φυματικό, που περιμένει να καταλήξει…), μεταξύ των φαρμάκων που συνέστησαν οι..( πραγματικοί ήρωες..οι ειδικευόμενοι γιατροί, γιατί ούτε επιμελητή, ούτε Διευθυντή είδαμε..)..

ηταν..επι τέλους τόπα: είτε το SINDROM είτε PLAVIX..

Αποτέλεσμα εικόνας για INDROM είτε PLAVIX..

Τόνισαν δε, για να το καταλάβουμε, οτι θα το παίρνουμε ..Για Όλη Μας Τη Ζωή…Πόσο ανατριχιαστικό ακούγεται αυτό: Για Ολη Την Υπολοιπη Ζωη Σου…Αμέσως ο..φόβος σαν άριστος υποβολέας σου λέει: ΑΡΑ λίγος καιρός σου μένει…Γύρισες στο σπιτάκι σου, που τώρα άρχισες να το βλέπεις με άλλο μάτι. Πέταξες απ το ψυγείο τα.. βρωμοσάλαμα, τις μορταδέλες, τα μπέϊκον, όμως έκρυψες στο βάθος εκείνα τα.. υπέροχα λουκάνικα με πράσο και πορτοκάλι..Απ την επόμενη ημέρα αυστηρό πρόγραμμα στο φαγητό και ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα ( ας πούμε στις 12.00)

Το αντιαιμοπεταλιακό μας…Κι επειδή το ξεχνάμε συνήθως, να που η…(ας πούμε ένα όνομα), Κατερίνα μας, να βάζει τις φωνές, και να γκρινιάζει οτι πάντα το ξεχνάμε..

Αντε να της εξηγήσεις οτι ..έχεις απωθήσει όλο το συμβάν στο βαθύτερο ασύνειδητο,( τον ιππόκαμπο)και αρνεισαι πεισματικά να το κρατήσεις στα.. επέιγοντα…Ολα καλά μέχρι εδώ ,όμως τί ακριβώς μας είπε ο γλυκούλης, λεπτεπίλεπτος γιατρούλης την τελευταία μέρα για κάποια εξέταση που πρέπει να κάνουμε κάθε 10-15 μέρες;Πώς την είπε την εξέταση βρέ Κατερίνα; Νομίζω προθρομβίνη, και τρία αγγλικά γράμματα: IRN. Και τί είναι ακριβώς αυτό το πράγμα;Να ρωτήσουμε το φίλο μας..Να λοιπόν πώς μου ήρθε το τηλεφώνημα. Ετσι λοιπον για τον καλό και παλιό μου φίλο, θα σας πώ λίγα λόγια    και πάλι..για την πολύτιμη αυτή εξέταση..Χρόνος Προθρομβίνης,

International Normalized Ratio Διεθνές Κανονικοποιημένο Πηλίκο,και να το.. INR

Αποτέλεσμα εικόνας για INDROM είτε PLAVIX..


Ετσι λοιπόν…κάνουμε το INR.. 
Για να ελέγξουμε  την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής φαρμακευτικής αγωγής η οποία εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβου, και επιπλέον για να ανιχνεύσουμε και να διαγνώσουμεπιθανές.. αιμορραγικές διαταραχές.

Αίμα μας παίρνουν από το βραχίονα ,  αλλά και μερικές φορές με σταγόνα τριχοειδικού αίματος..Αυτό με το τσιμπηματάκι…Μ αυτό το αίμα.. εξετάζεται.. ο χρόνος προθρομβίνης (PT) δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ο θρόμβος στο συγκεκριμμένο.. δείγμα αίματος μας. Στον οργανισμό μας, η διαδικασία της θρόμβωσης περιλαμβάνει μια σειρά από διαδοχικές χημικές αντιδράσεις. Ένα από τα τελευταία βήματα είναι και..η μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη.Η προθρομβίνη είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες της πήξης, οι οποίοι παράγονται στο ήπαρ μας. Η δοκιμασία PT αξιολογεί την συνολική λειτουργία αυτών των παραγόντων της πήξης και την ικανότητα του οργανισμού να δημιουργεί θρόμβο σε εύλογο χρόνο.

Οι Φυσιολογικές Τιμές Κυμαίνονται.

Εχει επικρατήσει.. η χρησιμοποίηση του.. Διεθνούς Κανονικο-ποιημένου Πηλίκου (INR)..μαζί με τη δοκιμασία PT για τους ασθενείςοι οποίοι λαμβάνουν από του στόματος αντιπηκτική αγωγή...(το Sintrom που είπαμε στην αρχή..)Το INR προκύπτει από ένα μαθηματικό υπολογισμό που προσαρμόζεται στις αλλαγές των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στη δοκιμασία PT και επιτρέπει την.. σύγκριση των αποτελεσμάτων που εξάγονται από διαφορετικά εργαστήρια.Σήμερα τα περισσότερα εργαστήρια, μετρούν και το PT και το INR. Μία κοινή χρήση τους είναι η παρακολούθηση και έλεγχος της αποτελεσματικότητας των αντιπηκτικών φαρμάκων όπως το warfarin και το sintrom. Αυτά τα αντιπηκτικά φάρμακα βοηθούν στην αναστολή της δημιουργίας θρόμβων αίματος. Χορηγούνται με ιατρική συνταγή για μεγάλο διάστημα στους ασθενείς που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες θρομβώσεις, δηλαδή σε άτομα που έχουν υποστείκαρδιακή προσβολή….εγκεφαλικά επεισόδιακαι εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT).

Η αντιπηκτική αγωγή μπορεί επίσης να χορηγείται προληπτικά σε ασθενείς που…έχουν τεχνητή βαλβίδαστην καρδιά και για μικρό διάστημα στους ασθενείς που έχουν κάνει εγχείρηση,όπως αντικατάσταση γόνατος.Η αντιπηκτική αγωγή πρέπει να παρακολουθείταικαι να ελέγχεται πολύ προσεκτικά ώστε να διατηρείται η ισορροπία ανάμεσα στην αναστολή του θρόμβουκαι στην δημιουργία εκτεταμένης αιμορραγίας.Δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα που πραγματοποιείται η εξέταση. Ο γιατρός ρυθμίζει τα αντιπηκτικά φάρμακα αρκετά συχνά για να είναι σίγουρος ότι προκαλούν τα επιθυμητά αποτελέσματα,δηλαδή αυξάνουν το χρόνο πήξης σε θεραπευτικά επίπεδα χωρίς να προκαλούν υπερβολική αιμορραγία ή εκχυμώσεις..


Οι Ασθενείς Που Παίρνουν Αντιπηκτικά Φάρμακα
Πρέπει Να Έχουν INR 2.0-3.0 Για Να Καλυφθούν Από Αυτά.

 

Για μερικούς ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο  δημιουργίας θρόμβου,  το INR πρέπει να είναι υψηλότερο μεταξύ 2.5 – 3.5. το οινόπνευμα, επηρεάζει το PT/INR. Τα αντιβιοτικά και η ασπιρίνη  μπορούν να αυξήσουν το PT/INR.Τα βαρβιτουρικά, η βιταμίνη Κ είτε ως πολυβιταμίνη είτε ως υγρό συμπλήρωμα διατροφής – μπορεί να μειώσει το PT.το βοδινό και το χοιρινό συκώτι,

( το αναφέρω θεωρητικά γιατί τέτοια σκουπίδια  δεν θάπρεπε ουτε να τα αναφέρουμε πλέον με την κατάσταση του κόκκινου κρέατος που φτάνει στις αγορές μας..) το πράσινο τσάι, το μπρόκολο, τα ρεβίθια,το λάχανο, και τα προϊόντα της σόγιας..Ολα αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Κκαι μπορούν να μεταβάλλουν τα αποτελέσματα του PT. Ο γιατρός μας σίγουρα γνωρίζει  όλα τα φάρμακα που παίρνουμε, και το αν φάγαμε κατα λάθος, οποιανδήποτε από αυτές τις τροφές  πρόσφατα έτσι ώστε τα αποτελέσματα του PT/INR  να ερμηνευθούν και να χρησιμοποιηθούν σωστά.

Νομίζω οτι καλύψαμε όλες τις παραμέτρους, που χρειάζονται για να μην ολισθήσουμε σε σφάλματα.  Τα τηρούμε μέχρι να περάσουν οι μέρες, νά έρθουμε σε λογαριασμό,και με τη βοήθεια του ιχθυελαίου, να κόψουμε τα πολύτιμα μεν, αλλά προβληματικά αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλιακά…( κλοπιδογρέλη  plavix)...Αλλωστε το ιχθυέλαιο αυτό δεν κάνει; Μειώνει δραματικά τα…αιμοπετάλιά μας, μηδενίζοντας και την πιθανότητα προβλήματος…

Να Γιατί Επιμένουμε Στην Προληψη  Και Τα Ιχθυελαια…Χαιρετε..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: