RSS Feed

ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ…ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΕΙ…ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για σάντουϊτς

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σάντουϊτς

 

 

Ολοι μας, άλλος λίγο, άλλος περισσότερο, τρώμε αυτό που λέμε σάντουϊτς. Το σάντουιτς είναι πιο ογκώδες και χορταστικό, ενώ τα υλικά του δεν υφίστανται επιπλέον ψήσιμο όπως το τ ο σ τ, μια διαδικασία που αφυδατώνει το τοστ, καταστρέφει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του και δημιουργεί επικίνδυνες ουσίες, όπως το ακρυλαμίδιο,που θα δούμε στη συνέχεια, μια κι ειναι το κύριο θέμα μας. Επιπλέον, το σάντουιτς μας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή τύπου ψωμιού και είδους γέμισης, έχουμε τη δυνατότητα να το φτιάξουμε ό π ω ς ακριβώς επιθυμούμε, και να το εντάξουμε σε όποιο γεύμα θέλουμε, π.χ. με λιγότερα υλικά για κολατσιό, με περισσότερα για μεσημεριανό.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τοστ

 

Επιπρόσθετα, εξ ορισμού αλλά και για λόγους μικροβιακής ασφαλείας, το τοστ πρέπει να φαγωθεί ενόσω είναι ζεστό, ενώ το σάντουιτς μπορεί να ετοιμαστεί με υλικά ανθεκτικότερα στην αλλοίωση, να μεταφερθεί κατάλληλα συσκευασμένο και να καταναλωθεί αργότερα.

Μεχρις εδώ όλα καλά και μακάρι να το τρώγαμε , όπως το τρώνε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι ωμό, κι όχι ψημένο.Ελα όμως που εμείς το βάζουμε στην τοστιέρα. Κι απ το σημείο αυτό αρχίζουν τα περίεργα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τοστ

 

 

Σ όλους αρέσει το καψαλισμένο χρώμα, που σχεδόν αμέσως παίρνει το ψωμί, μέχρι να λιώσει το τυρί και να αναμιχθεί με το ζαμπον.Φυσικά κανείς δεν υποψιάζεται τί ακριβώς είναι αυτό το κ α ψ ι ά λ ι σ μ α .Κι όμως είναι Ένα από τα πιο κοινά και θανατηφόρα παραδείγματα της αντίδρασης Maillard  Η αντίδραση Maillard ,προφέρεται: «μεϊάρ», ή αντίδραση α μ α ύ ρ ω σ η ς  browning reaction, είναι ένα «πλέγμα» χημικών διεργασιων, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την παρασκευή και την εμφάνιση ενός τροφίμου, όπως η καραμελοποίηση,για θυμηθείτε τα καραμελωμένα  κρεμμυδια αφού  οδηγεί σε αμαύρωσή του και προσδίδει στο κάθε τρόφιμο τη χαρακτηριστική για αυτό γεύση και άρωμα. Είναι αυτονόητο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των διαφόρων βιομηχανιών τροφίμων για την αντίδραση αυτή στα πλαίσια της τυποποίησης των τροφίμων,όπου επιζητείται σταθερότητα στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για το βάζουμε στην...τοστιέρα

 

 

Την αντίδραση ανακάλυψε και μελέτησε με τα μέσα της εποχής ο Louis-Camille Maillard το 1910. το ψήσιμο του άσπρου ψωμιού για να δώσει το καστανό τοστ.

Από πολλές δεκαετίες ήταν γνωστό ότι, κατά το ψήσιμο πολλών τροφίμων ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα, το κάπνισμα, το ψήσιμο στη σούβλα ή στα κάρβουνα, κ.λπ.,σχηματίζονται διάφορες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αποτέλεσμα της διάσπασης, συμπύκνωσης ή και πολυμερισμού πρωτεϊνών, αμύλου, λιπών, σακχάρων, βιταμινών, πολυφαινολών και άλλων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα.Επίσης, κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται ,λόγω της πυρόλυσης πισσώδεις ουσίες, το γνωστό και λαχταριστό¨καρβουνιασμα¨ με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα.

Έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλίσκει καθημερινά 1-1,5 γραμμάριο καρβουνιασμένης ύλης με τη διατροφή του, ιδιαίτερα σε ψημένο ή καπνιστό κρέας, τηγανισμένα φαγητά κ.λπ. οταν προβάλλεις ένσταση για οτιδηποτε ψήνεται στα κάρβουνα, ακούς το ¨μότο¨ελα ρε φίλε μια στις τοσες τα τρώμε.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ακρυλαμιδιο κοσμασερ

 

 

Χρωματογραφική ανάλυση έδειξε ότι η ύλη αυτή περιέχει μεγάλα ποσοστά καρκινογόνων ή μεταλλαξιογόνων ουσιών, όπως Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), Ετεροκυκλικές Αμίνες, Ν-Νιτρωδο-αμίνες, Απανθρακωμένη Οργανική Ύλη, κ.λπ. Αρχικά, το ακρυλαμίδιο ήταν γνωστό μόνο για τη χρήση του στις βιομηχανικές διεργασίες, όπως στην παραγωγή πλαστικού, κόλλας, χαρτιού και καλλυντικών.

Κι ως εδώ όλα καλα Τυχαία όμως έκθεση των εργατών σε υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου, οδήγησαν στην αναγνώριση της ουσίας αυτής ως νευροτοξικής.Αυτό σημαίνει ότι το ακρυλαμίδιο, σε υψηλές δόσεις, προκαλεί βλάβες στο νευρικό ιστό. Στα ζώα είναι γνωστό ότι υψηλές δόσεις προκαλούν καρκίνο και επηρεάζουν την αναπαραγωγή.  Όπως και η Ασπαρτάμη ήταν ένα αποτυχημένο εντομοκτόνο έτσι και Το ακρυλαμίδιο είναι ένα ενδιάμεσο μονομερές χρησιμοποιούμενο στη σύνθεση των πολύ-ακρυλαμιδίων τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στον καθαρισμό του προς πόση ύδατος καθώς και στη βιομηχανική παραγωγή χάρτου.

Το ακρυλαμίδιο ευρίσκεται υπό μορφή λευκής άοσμης κρυσταλλικής σκόνηςκαι είναι διαλυτό στο νερό, την αιθανόλη, τη μεθανόλη τον αιθέρα και την ακετόνη ενώ είναι αδιάλυτο στο επτάνιο και το βενζόλιο.

Το 2002, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στην Σουηδία, ανακάλυψαν με έκπληξη τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Από τότε το ακρυλαμίδιο έχει βρεθεί σε μεγάλο εύρος τροφίμων, επεξεργασμένων σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να σχηματιστεί στα τρόφιμα κατά τη θερμική παρασκευή τους σε θερμοκρασίες  που φτάνουν ή ξεπερνούν τους 120 βαθμούς Κελσίου, όπως για παράδειγμα στο τηγάνισμα και το ψήσιμο.

 

 

 

Οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα κράκερ, τα κριτσίνια, τα δημητριακά πρωινού, οι ψητές πατάτες, τα αρτοσκευάσματα, οι συσκευασμένες παιδικές τροφές και ο καφές ιδίως ο πολύ καβουρδισμένος,όπως ο esspresso,που δυστυχώς προτιμώ.βρέθηκαν αρχικά ότι περιέχουν ακρυλαμίδιο

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ακρυλαμιδιο κοσμασερ

 

Περαιτέρω μελέτες έχουν εντοπίσει το ακρυλαμίδιο σε αποξηραμένα φρούτα, σε καρβουνιασμένα ψητά λαχανικά, στις μαύρες ελιές και σε κάποιους ψημένους ξηρούς καρπούς. Τώρα θα μου πέιτε και τί έγινε.Τί θα πάθω με ένα τοστ καψαλισμένο που θα φάω.Και πώς είναι δυνατόν τα παϊδάκια μου να τα φάω μισοψημμένα και τις τηγανητές πατάτες ωμές.Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα,σε παρακαλώ μην γίνεσαι υπερβολικός. Το ξέρω, γίνομαι υπερβολικός Ακριβώς αυτό μου είπε κι καλός φίλος Λ.  Λεό τον ξέρετε.Μήπως τον θυμάσθε;

http://kosmaser.wordpress.com/2010/10/16/.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για απολαμβάνουν τα B.B.Q....

 

 

Τον ρώτησα να μου πεί τί γνωρίζει για την ζημια που προκαλεί το ακρυλαμίδιο, κούνησε το κεφάλι του, και μούπε να μ η ν   ξ υ π ν ώ  τον σ κ ύ λ ο όταν κοιμάται.Παλιό γνωμικό, που σε αποτρέπει απο το να θίγεις τα κακώς κείμενα.Αν μίλαγαν τα ερευνητικά κέντρα, θα έπρεπε να κλείσουν 9 στις 10 βιομηχανίες τροφίμων.

Για να καταλάβεις, το ακρυλαμίδιο αλλοιώνει την υφή και δυναμικότητα του ¨ηλεκτρικού, ο ρ γ α ν ι κ ο ύ, μας ρεύματος¨,με αποτέλεσμα οι ν ε υ ρ ι κ έ ς  ώσεις να μεταδίδονται λανθασμένα,μ ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ομως τί να πείς στον ταλαίπωρο συνάνθρωπο.Να παραιτηθεί απ τις εναπομείνασες μικρές απολαύσεις του.Ξέρεις πόσα εκατομμύρια τόνοι προτηγανισμένης πατάτας πωλούνται κάθε χρόνο μόνο στην αμερική

Και μόνο η προτηγανισμένη πατάτα θα αρκούσε για να αρρωστήσει ο μισός πληθυσμός.Μη με ρωτήσεις απο τί, γιατί θα χαθούμε.Δυστυχώς δεν μπορώ τίποτα απ όλα αυτά να πω δημόσια Τώρα, για να απαντήσω εκ των προτέρων, σ αυτούς που θα με πούν άκρως κινδυνολόγο,παραθέτω την αναφορα του Raymond W. Ruddon ,που ομως δεν επικροτώ έχοντας υπ όψιν τη δυναμικότητα των αμερικ.βιομηχανιών τροφίμων.  

Εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε την μέση οδό.

Απλο μαγείρεμα.Φυσικές τροφές.Περισσότερο ψάρι, κι αυτό στον ατμό.

http://kosmaser.wordpress.com/2011/05/04/

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΛΑ στον ατμό

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για απολαμβάνουν τα B.B.Q....

.

 

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Cancer Biology» του Raymond W. Ruddon φυσικά, όπως παρατήρησε ο Brus Ames, εάν καταργήσουμε όλες τις τροφές που περιέχουν ουσίες πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο περιλαμβάνοντας το φυστικοβούτυρο και πολλά φρούτα και λαχανικά, δεν θα έμεναν και πολλά για να φάμε. Αυτό ίσως συνοψίστηκε καλύτερα από τον Walter Willett, καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard,ο οποίος είπε:  «Δεν ξέρουμε καν αν αυτό [το ακρυλαμίδιο] είναι καρκινογόνοστους ανθρώπους στις ποσότητες που καταναλώνεται.

Στα 100 πράγματα που θα έπρεπε να σας ανησυχούν, εγώ θα το έβαζα στη 200η θέση» 

[Google E-books].

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για απολαμβάνουν τα B.B.Q....

 

 

Υ.Γ. Φυσικά και δεν είπε τίποτα περί¨νευροτοξικότητας¨βλέπετε ο υπ αριθμ Ι

κίνδυνος, αλλά και φόβος των αμερικανών είναι ο καρκίνος.Αλλο τώρα αν εκατομμύρια αμερικανοι, βρίσκονται στα ειδικά κέντρα εξυπηρέτησης ατόμων με νοητικά προβλήματα.Χαίρετε

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ακρυλαμιδιο κοσμασερ

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

2 responses »

  1. Παράθεμα: ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΝΗ ΕΞΟΔΟΣ.. | iassis

  2. Παράθεμα: ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ..ΤΡΩΜΕ ΕΞΩ ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ.. | iassis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: