RSS Feed

ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ…ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ …ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΜΑΣ…ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ..

Posted on

Τ

Το τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερο ακούμε για νεφροπάθειες..και δυστυχώς σε πολύ νεαρές πλέον ηλικίες…Ισως ακούγεται κοινότυπο, όμως είναι τραγικό να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να περιμένουν με στωϊκότητα στη μοναδα τεχνητού νεφρού..Κι όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί οτι εδώ έχουμε κεραυνό εν αιθρία…Απο πολλά χρόνια πριν γνωρίζουμε οτι κινδυνεύουμε αλλά , όπως και για πολλά άλλα το μότο ¨Δε Βαριέσαι Να Περνάω Καλά, Κι Ο Κόσμος Ας Καεί¨πρυτανεύει στις συνειδήσεις των αδαών πλήν αφελών, συνανθρώπων μας…Ένας στους δέκα Έλληνες έχει κάποιου βαθμού διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας.Το αστείο (;) εδώ είναι οτι..

Αποτέλεσμα εικόνας για διατροφή και η άσκηση

Ενας στους 10 συνανθρώπους μας, μεσούσης της κρίσεως…είναι κατα κάποιο τρόπο διαβητικός, ή φλερτάρει στενά με τον διαβήτη…πράγμα που οφείλεται κατά μέγα μέρος με τα σκουπίδια τροφές που καταναλώνουμε..Έκανα μια βόλτα,Στη πλατεια.. κόσμος πολύς στα κάθε είδους ταχυφαγεία, Γαργαλιστικές μυρωδιές ολόγυρα….Δεν θα σταθώ στα κεμπάπ, τα χάμπουργκερ,και τα ..πολίτικα μπιφτεκάκια, τα γιαουρτουλού, τα σίς κεμπάπ( κατα τα άλλα δεν έχουμε τίποτα με τους τουρκους..) που βρίθουν κολοβακτηριδίων,

αλλά και υπόπτων φαρμάκων, που ποτίζουν τα άμοιρα ..άλογα, για να είναι καλά όσο τα χρειάζονται, κι οταν πλέον είναι έτοιμα να πεθάνουν απ τα μη στεροειδή 

( που τα μπουκώνουν για να…μην πονάνε, και να κάνουν τη δουλειά τους),

τα περνάνε στην κατανάλωση, με τη μορφή των διαφόρων κεμπάπ, αλλαντικών,αλλά και εντελώς εξεζητημένων εδεσμάτων..Βλέπετε η κρίση αναγκάζει τους καθ όλα σεβαστούς βιομήχανους… να μειώσουν τις τιμές  ( όχι το κέρδος τους),κι έτσι υποβαθμίζουν την ποιότητα..  

Σχετική εικόνα

Απ την άλλη έχουμε την τηγανιτή πατάτα σε φοινικέλαιο και λοιπά σπορέλαια.. Εβλέπα την γευστική ικανοποίηση στα ματάκια παιδιών προσχολικής ηλικίας, και τα σκεφτόμουν αργότερα με χίλια προβλήματα, απο δερματοπάθειες  μέχρι την μάστιγα του αιώνα μας τον διαβήτη…

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι σοβαρή ασθένεια.   Σ αυτήν οι Νεφροί Αδυνατούν Να Αποβάλλουν Από Τον Οργανισμό Τα Άχρηστα Υποπροϊόντα Του Μεταβολισμού…με αποτέλεσμα να τοξινώνεται όλος ο οργανισμός..Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την συνηθέστερη αιτία νεφρικής ανεπάρκειαςστη χώρα μας, σε ποσοστό  γύρω στο 30%, που σημαίνει ότι , δυστυχώς,αποτελεί την πρώτη αιτία νεφροπάθειας…Ο διαβήτης διακρίνεται σε δύο τύπους…Τον Ινσουλινοεξαρτώμενο Διαβήτη Τύπου Ι Ή Νεανικό Διαβήτη Και …Τον Μη Ινσουλινο-εξαρτώμενο Διαβήτη Τύπου ΙΙ . Η Επιδημία Που Έχει Ανακύψει Τα Τελευταία 7 Χρόνια Με Την Άνοδο Του Διαβήτη Ως Πρώτης Αιτίας Νεφροπάθειας ,Οφείλεται Ακριβώς στον Διαβήτη Τύπου ΙΙ…Τα ποσοστά του διαβήτη τύπου Ι που καταλήγουν σε χρόνια νεφρική νόσο, είναι τα ίδια που ήταν πριν μία εικοσαετία,ενώ τα ποσοστά του διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν πολλαπλασιασθεί με γεωμετρική πρόοδο…Ως ενοχοποιητικοί παράγοντες θεωρούνται:  Η Αλλαγή Των Διαιτητικών Συνηθειών (Συντηρημένες Τροφές, Φαστ Φουντ), …Η Καθιστική Ζωή Και Η Έλλειψη Άσκησης… Η Σχεδόν Καθημερινή Κατανάλωση Αλκοόλ, Και Γενικώς Η Αλλαγή Κοινωνικής Συμπεριφοράς….

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Αλλαγή Κοινωνικής Συμπεριφοράς....

Όταν ο διαβήτης προσβάλλει τους νεφρούς, τότε έχουμε…διαβητική νεφροπάθεια.

Αλλ όμως ο διαβήτης δεν προσβάλει πάντοτε τους νεφρούς. Ο Διαβήτης Τύπου ΙΙ συνήθως προκαλεί διαβητική νεφροπάθεια μετά από 10 έως 20 χρόνια …αφ ότου δώσει το παρόν.. Έξω από αυτά τα όρια είναι σπάνιο να έχουμε διαβητική νεφροπάθεια. Ετσι.. αν κάποιος έχει σάκχαρο για 30 ολοκληρα χρόνια, και δεν έχει αναπτύξει διαβητική νεφροπάθεια, πιθανόν να μην εμφανίσει ποτέ.Η νεφρική ανεπάρκεια, δυστυχώς, είναι ύπουλη αρρώστια , σχεδόν χωρίς συμπτώματα… Έτσι, αυτά που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι Πολύ Λίγα Και Όχι Θορυβώδη.  Εάν γίνουν θορυβώδη θα είναι πλέον αργά.  

Οίδημα των  κάτω άκρων.Προσοχή.. Και Τα Δύο Πόδια Είναι Πρησμένα Στη Περιοχή Των Άκρων, Των Σφυρών Και Στη Γάμπα  Νυκτουρία. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε.. ο ασθενής αναγκάζεται ,ενώ κοιμάται τη νύκτα, Να Ξυπνήσει Και Να Σηκωθεί Για Να Ουρήσει Μία, Δύο, Τρεις Φορές.Προσοχή, όμως.. ύποπτο δεν είναι το ότι ξυπνά ο ασθενής και πάει να ουρήσει, αλλά το ότι..

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ_041

Αναγκάζεται Να Ξυπνήσει Επειδή Θέλει Να Ουρήσει … υπάρχει διαφορά. 

Επίσης παίζει μεγάλη σημασία εάν ουρεί κατά τη νύκτα με ευκολία ή δυσκολία.

Αν είναι άνδρας κάποιας ηλικίας και δυσκολεύεται να ουρήσει, τότε έχει πρόβλημα με τον προστάτη του και πρέπει να αποταθεί σε ουρολόγο. Η Νυκτουρία Είναι Σύμπτωμα Όλων Των Νεφρικών Παθήσεων και όχι ειδικά της διαβητικής νεφροπάθειας και συνήθως προηγείται 2-3 χρόνια πριν εμφανισθεί στο αίμα, εργαστηριακά, βλάβη των νεφρών.

Αποτέλεσμα εικόνας για Οίδημα βλεφάρων.

Οίδημα βλεφάρων. Είναι σύνηθες σύμπτωμα. Κατά την πρωινή έγερση τα βλέφαρα είναι πρησμένα και το οίδημα υποχωρεί κατά την διάρκεια της μέρας.Πρέπει να κάνουμε ορισμένα πράγματα προκεμένου να σιγουρευτούμε για την διαβητική νεφροπάθεια..Μέτρηση κρεατινίνης. Ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας γίνεται με εκτίμηση των επιπέδων της κρεατινίνης στο αίμα ..Από τη στιγμή που η κρεατινίνη είναι ηυξημένη, έχουμε μιαν ένδειξη νεφρικής βλάβης.Μια απλή  Γενική ούρων. που μας δείχνει την ύπαρξη ή μη λευκώματος στα ούρα.  Λεύκωμα Στα Ούρα Σε Έναν Διαβητικό Σημαίνει Διαβητική Νεφροπάθεια. 

Σχετική εικόνα

Ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στα σπειράματα … τις δομικές μονάδες του νεφρού …που αποτελούν το λειτουργικό του φίλτρο. Συνέπεια αυτών των βλαβών είναι να περνούν στα ούρα ουσίες οι οποίες φυσιολογικά κρατούνται στο αίμα. Σ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πρωτεΐνες.   Η Βλάβη Στα Σπειράματα Έχει Ως Επακόλουθο Να Αποβάλλουν Οι Νεφροί Πρωτεΐνες (Λεύκωμα) Στα Ούρα.Λεύκωμα ούρων 24ώρου.Εάν ανιχνευθεί λεύκωμα στην γενική ούρων, συνιστάται στον ασθενή να μαζέψει τα ούρα ενός 24ώρου.  Η διαβητική νεφροπάθεια εξελίσσεται ως εξής:  φυσιολογική απέκκριση λευκωμάτων στα ούραοι φυσιολογικές τιμές είναι 10-50 mg το 24ωρο, Οι τιμές αυτές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το εργαστήριο.. Με μικρο-λευκωματιν-ουρία (30-300 mg ανά 24ωρο) Με Λευκωματουρία (Πάνω Από 300 Mg Ανά 24ωρο) Που Μπορεί Να Επεκτείνεται Στα Όρια Του Επονομαζόμενου Νεφρωσικού Συνδρόμου ..και που  Είναι Η Βαρύτερη Κατάσταση και έχει απώλεια πρωτεϊνών (λευκώματος) πάνω από 3,5 γρ. το 24ωρο.

Μέγεθος νεφρών. Ο διαβήτης δεν επηρεάζει το μέγεθος των νεφρών… μέχρι τα τελικά στάδια σε αντίθεση με άλλες νεφροπάθειες, εκτός κι αν συνυπάρχει άλλη νόσος των νεφρών (λ.χ. ισχαιμική νεφροπάθεια που συνοδεύεται από υπέρταση). 

Το μέγεθος των νεφρών αξιολογείται με μία απλή, εξέταση που λέγεται νεφρο-τομο-γραφία.  Δεν χρειάζονται αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες,  ούτε σπινθηρογραφήματα νεφρών.Μία άλλη, έμμεση ένδειξη νεφροπάθειας προέρχεται από τα μάτια. Ο διαβήτης προσβάλλει κατά αρχήν ( κατα κανόνα..) τα μικρά αγγεία και έτσι προσβάλλει τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς αλλά και των νεφρών.  

Οι Πάσχοντες Από Διαβητική Αμφι-βληστροειδο-πάθεια Είναι Πολύ Πιθανό Να Έχουν Και Διαβητική Νεφροπάθεια.Η θεραπεία της διαβητικής νεφροπάθειας αρχίζει με την καλή ρύθμιση του σακχάρου.Τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα των ασθενών πρέπει να είναι κάτω από 7% και όχι κάτω από 6,5%.

Η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη Hb1Ac  είναι ένας δείκτης που δείχνει το προφίλ του σακχάρου το τελευταίο τρίμηνο.Απαραίτητη είναι και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Συνήθως οι διαβητικοί έχουν και υπέρταση. 

Τα φάρμακα που προτιμώνται είναι Οι Αναστολείς Του Μετατρεπτικού Ενζύμου Της Αγγειοτασίνης (Α-ΜΕΑ) Και Οι Ανταγωνιστές Των Υποδοχέων Της Αγγειοτασίνης Ι .

διότι ελαττώνουν την λευκωματουρία που αποτελεί  ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την πορεία του ασθενούς. Επίσης Τα Διουρητικά γιατί το σύνηθες είναι ότιοι διαβητικοί δεν ρυθμίζουν την πίεσή τους χωρίς διουρητικά. Αποφεύγονται Οι Αναστολείς Διαύλων Ασβεστίου,Γιατί Επιδεινώνουν Την Λευκωματουρία. 

            

Απ όλα τα παραπάνω,  τί θα μπορούσε να πεί κανείς στον κύριο που περίμενε υπομονετικά στην ουρά , για να γευτεί ένα νόστιμο, κομπλέ τυλιχτο σουβλάκι με πολιτικο κεμπάπ, των 2 ευρώ..του οποίου η όλη εμφάνιση έδειχνε καθαρή διαβητική νεφροπάθεια, την οποία προφανώς ο ίδιος αγνοούσε, ούτε ο χαμογελαστός υπάλληλος του ταχυφαγείου, σίγουρα, μπορούσε να μαντευσει… αλλά και να μάντευε, τί τον ένοιαζε..με μεροκάματο 14 ευρώ  τί να σκεφτείς…Χαιρετε.

Σχετική εικόνα

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Reblogged this on iassis.

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: