RSS Feed

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ..ΑΡΧΗ ΟΔΥΝΩΝ..ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΤΟ ΤΕΛΟΣ

Posted on

Ολοι μας έχουμε ακούσει τον όρο αφυδάτωση….

(Αφυδάτωση oνoμάζεται τo αρνητικό ισoζύγιo υγρών τoυ oργανισμoύ πoυ πρoκύπτει από..ηυξημένες απώλειες υγρών από τo γαστρεντερικό, από τoυς νεφρoύς ..σακχαρώδης διαβήτης, άπoιoς διαβήτης, χoρήγηση διoυρητικών… ή άδηλες απώλειες εφίδρωση, πυρετός,ταχύπνoια, αυξημένη θερμoκρασία περιβάλλoντoς.Η αφυδάτωση μπορεί εύκολα να προληφθεί με κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού και άλλων υγρών τακτικά. Ενώ 8 ποτήρια νερό αρκούν για έναν μέσο ενήλικα. Τα άτομα που επιδίδονται σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Μπορεί να χρειαστεί να πίνετε περισσότερο νερό, όταν ο καιρός  είναι ζεστός. Φορώντας κατάλληλα ρούχα για τη μείωση της εφίδρωσης  κατά τη διάρκεια μιας καυτής ημέρας μπορεί επίσης να αποτρέψετε την υπερβολική απώλεια νερού από το σώμα..Έχετε νερό ή χυμούς όπου κι αν πάτε. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μπορούν μερικές φορές να είναι τόσο απορροφημένα με το παιχνίδι ώστε να ξεχάσουν να ρωτήσουν για νερό, ακόμη και αν είναι διψασμένα

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά

 

 

Πολύ φοβάμαι όμως οτι του δίνουμε λίγη σημασία.. είναι όμως μια επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί να γίνει απειλητική, μεσο-μακροπρόθεσμα..  καθώς αυξάνεται ο κίνδυνοςγια δημιουργία λίθων στους νεφρούς,που είναι μια από τις πιο οδυνηρές παθήσεις.Πρέπει  να προσέχουμε το καλοκαίρι. Για τις πέτρες στους νεφρούς όμως,δεν γίνεται η διαφώτιση που επιβάλλεται παρά το γεγονός ότι προκαλούν έντονο πόνοκαι είναι μια.. κοινή πάθηση.Το  10% του πληθυσμού, θα παρουσιάσει τουλάχιστο μια φορά στη ζωή του ένα επεισόδιο νεφρολιθίασης.Η δημιουργία πέτρας ευνοείται όταν δεν υπάρχουν αρκετά υγρά για να μπορούν οι νεφροί να αποβάλλουντα προϊοντα του μεταβολισμου.Η μείωση της λήψης των υγρών, ακόμη κι οταν δεν υπάρχει αφυδάτωση, είναι δυνατόν να δημιουργίσει  κρυστάλλους άλατων στο ουροποιητικό σύστημα.Εννοείται οτι υπάρχουν πολλές αιτίες, που ευθύνονταιγια τη δημιουργία λίθων στους νεφρούς.Όμως η έντονη  εφίδρωση, σε συνδυασμό με τη θερμότητα του καλοκαιριού, την εργασία σε ανοικτούς χώρους και την μειωμένη ενυδάτωση, καθιστούν το καλοκαίρι μια εποχή με ιδιαίτερα ηυξημένο κίνδυνο για νεφρολιθίαση.(Η νεφρολιθίαση χαρακτηρίζεται από παρουσία λίθων σε διάφορες θέσεις στην ανώτερη αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού,δηλαδή το πυελοκαλυκικό σύστημα και τους ουρητήρες.Η νεφρολιθίαση είναι κοινό πρόβλημα υγείας στον γενικό πληθυσμό.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά

 

 

Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της νεφρολιθίασης. Οφείλεται στην μετακίνηση του λίθου από την πύελο προς τον ουρητήρα. Κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως ιδιαίτερα βασανιστικό οξύ πόνο, που εμφανίζεται κατά κύματα χρονικής διάρκειας 20 έως 60 λεπτων, και που αναφέρεται ως κωλικός νεφρού. Εντοπίζεται στα πλευρά ή στην κοιλιακή χώρα χαμηλά. Η νεφρολιθίαση μπορεί να επιπλακεί με απόφραξη της ροής των ούρων, ή λοίμωξη του του ανώτερου ουροποιητικού οποτε μιλαμε για οξεία πυελονεφρίτιδα.Εκείνοι που απαραίτητα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί,είναι αυτοί που ήδη παρουσίασαν ένα πρώτο επεισόδιοπέτρας στους νεφρούς. Από τους ασθενείς αυτούς, οι μισοί, παθαίνουν ένα δεύτερο επεισόδιο μέσα στα 5 έως 10 χρόνια . Το 80% των ασθενών που παρουσίασαν ένα επεισόδιο, θα παρουσιάσουν ένα δεύτερο σε κάποια φάση της ζωής τους.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά

 

 

Για να προλάβουν ένα νέο επεισόδιο, αυτοί που ήδη παρουσίασαν πέτρες στους νεφρούς,

πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά κάθε μέρα, μαζί με το φαγητό τους, και κατά το υπόλοιποτης ημέραςσυνεχώς, έχοντας μαζί τους τα ειδικά πλαστικά μπουκάλια με βαλβίδα,ώστε ανα 10-15 λεπτά να πίνουν 2-3 γουλιές νερούΟχι 1-2 ποτήρια μονορούφι…Ο στόχος  είναι  να πίνουν από 10 έως 12 ποτήρια υγρών εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% πρέπει να είναι καθαρό αποχλωριομένο νερό.

Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς εάν πίνει αρκετά υγρά, είναι το χρώμα των ούρων .Εάν είναι σκούρα και κίτρινα, τότε πρέπει να αυξήσει τα υγρά που πίνει. Τα ούρα πρέπει να είναι πολύ ανοικτού κίτρινου χρώματος,σχεδόν όπως το νερό.

 

 

 

Τα ούρα το πρωί είναι πιο σκούρα λόγω της μειωμένης λήψης υγρών κατά τον ύπνο.

( εκτός αν κανείς…ξυπνα το βράδυ και πίνει 2-3 γουλιές νερό..)Το υπόλοιπο της ημέρας είναι πιο ανοικτού χρώματος.Να θυμόμαστε πως…Όταν πίνουμε άφθονα υγρά, μειώνουμε και τον κίνδυνο για… ουρολοίμωξη.( ειδικά οι γυναίκες..) Εξ άλλου ..Οι επανειλημμένες μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος,είναι από τις αιτίες που προκαλούν πέτρες στους νεφρούς. Τα συμπτώματα ενός επεισοδίου με πέτρες στους νεφρούς, ξεκινούν.. Με Πόνο Στην Πλάτη, Στην Οσφυϊκή Μοίρα Και Στο Πλευρό. Στη συνέχεια ο πόνος αυτός γίνεται συνεχής και έντονος. Υπάρχει το ενδεχόμενο  να παρουσιαστει κάψιμο κατά την ούρηση και αίμα στα ούρα.  Συμπερασματικά…Οι πέτρες στους νεφρούς ...προτιμούν τους άνδρες παρά τις γυναίκες,σε ποσοστό που φτάνει το 75 με 85 % .Χαιρετε.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: