RSS Feed

¨ΑΛΛΑ ΡΥΣΑΙ ΗΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ..¨

Posted on

 

 

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

Με τους δυο καλούς μου φίλους δεν βρισκόμαστε συχνά..Κάτι που μένουν στην άλλη άκρη της Αθήνας.Νάμαστε σημερα στο γωνιακό ουζερί, δίπλα σε μια φασαριόζικη παρέα συνομηλικων, που έπινε μπύρα με κεφαλοτύρι και ψημένο ψωμί, λαδωμένο και περιποιημένο με ρίγανη Δεν το θέλω, όμως αμέσως το μυαλό μου στα ακρυλαμύδια, τις τοξίνες Είπα να τα βάλω στην άκρη, και ξεκινήσαμε την κουβέντα, για το μυστήριο του Προφήτη Ηλία..Τώρα πώς γίνεται ουζερί και light Θεολογία δεν το καταλαβαίνω, απλά γίνεται Εμείς οι Ελληνες μπορούμε τελικά τα πάντα…Αλλά είπαμε ένα πράμα μας κάνει να διαφέρουμε απ τους ευρωπαίους  φίλους μας Το φιλότιμο. Εμεις έχουμε φιλότιμο..και το φιλότιμο σε κάνει να ξεχωρίζεις για πολλά πράγματα, με πρώτο και πιό σημαντικό το να μπορούμε να συγχωρούμε τον άλλο Τον τελευταίο καιρό, πολλά ακούστηκαν για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που μας χρωστάν οι γερμανοί φίλοι μας..Ο υπουργός τους  μια περίεργη προσωπικότητα, που βλέποντας τον κανείς δεν ξέρει ακριβώς τί να κάνει Να λυπηθεί, να θυμώσει, ή να τον αγνοήσει.Ηρθε στη χώρα μας για να μας πεί οτι πάμε καλά και θα γλυτώσουμε την χρεοκοπία..λες και δεν το ξέραμε απ την αρχή..Οταν του μίλησαν για τις αποζημιώσεις το ξέκοψε ευγενικά Ομως στο περιθώριο του λόγου του, κάποιος προσεκτικός ακροατής, θα καταλάβαινε αυτό που εννοούσε..Οτι δηλαδή, ακόμα κι αν μας έδιναν τα 350 δισεκατομμυρια, οι καλοί πολιτικοί μας θα φρόντιζαν να τα επενδύσουν σε εξωτικούς προορισμούς, και λίγα πράγματα θα έδιναν στους αυτόχθονες.Εφυγε ο γερμανός υπουργός, όπως ήρθε, κι εμείς πνιγμένοι στη νιρβάνα της ηλεκρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον ξεχάσαμε.Ομως μια καθαρή φωνή..Ενα κοφτερό και καθόλου λιπαρό μυαλό, έγραψε μερικά λόγια που περιείχαν κομμάτια απ την δική του ζωή και εμπειρία, απ την γερμανική κατοχή..Η περιγραφή  αδρή, να σου ξεσχίζει την όποια μακαριότητα..

Τα τελευταία της λόγια όλη η δύναμή της. Σας τη μεταφέρω, όπως μου την μετέφερε ο καλός μου Αλκης  ( ο τρίτος της σημερινής μας συντροφιάς στο ουζερί).

 

 

 

 

 

¨Και μετά το αυτοκίνητο χάθηκε σε κάποια στροφή. Τότε για πρώτη φορά άκουσα κι έμαθα τη λέξη εκτέλεση. Κι η λέξη έμεινε άσβηστη στη συνείδησή μου, γιατί έκτοτε είχαμε κι άλλες, κι άλλες πολλές ακόμη εκτελέσεις. Έφευγαν από κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα κι ο κόσμος έλεγε:«Τα πήγαν για εκτέλεση» Κάποτε τα δεινά έληξαν και στον τόπο εγκαθιδρύθηκε μια κουτσή και στραβή τάξη. Η οικογένειά μου περνούσε δύσκολες ώρες αφόρητης φτώχειας. Η Κατοχή μάς είχε εξουθενώσει.Κάποιοι δικηγόροι ξεκίνησαν έναν αγώνα για αποζημιώσεις. Μάζευαν υπογραφές από συγγενείς θυμάτων. Υπόσχονταν –αν θυμάμαι καλά- δύο χιλιάδες το «κεφάλι». Πήγαν και στον πατέρα μου να υπογράψει, μα ο φτωχούλης αρνήθηκε με βδελυγμία. «Δεν κοστολογούνται τα κεφάλια των αδελφών μου», είπε. Κι ένιωσε πως ανταπέδιδε με τη φράση αυτή την καλύτερη τιμωρία στην επηρμένη μεταπολεμική Γερμανία, τη Γερμανία του οικονομικού θαύματος, που στηρίχθηκε στην ξένη εργασία και στην αφειδώς παρεχόμενη αμερικανική βοήθεια.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για δυο καλούς μου φίλους


Αν σ’ όλη αυτή τη μακρά διαδικασία με πληγώνει κάτι, είναι όχι αυτή καθαυτή η εκτέλεση, αλλά η νομιμότητα αυτής της εκτέλεσης. Οι γερμανικές αρχές είχαν διακηρύξει πως για κάθε σκοτωμένο Γερμανό θα εκτελούνταν 40 άμαχοι Έλληνες. Ας το σκεφθούμε αυτό: 40 Έλληνες έναντι ενός Γερμανού 
Έτσι μας κοστολόγισαν κι έτσι μας κοστολογούν. Ένας Έλληνας είναι υποπολλαπλάσιο του Γερμανού.Αυτό εκφράζει όχι απλώς τη ναζιστική θηριωδία αλλά τη γενικώτερη ευρωπαϊκή νοοτροπία.Γιατί, όπως πολύ σοφά έλεγε ο Ντισραέλι, ¨μπορεί μια αποικία ν’ απέκτησε ανεξαρτησία, αλλά δεν παύει γι’ αυτό το λόγο να είναι αποικία¨.Αν σήμερα οι Γερμανοί δυστροπούν να πληρώσουν την επιδικασθείσα από τα Δικαστήρια αποζημίωση στους μαρτυρικούς κατοίκους του Διστόμου (και όχι μόνον του Διστόμου), δεν το κάνουν μόνο από τσιγκουνιά, το κάνουν για να μας ταπεινώσουν ακόμη μια φορά. Αρνούνται υπόσταση στα δικαστήριά μας. Ουσιαστικά δεν αναγνωρίζουν σε μας υπόσταση κράτους. Παραπέμπουν το ζήτημα στον.. Υπουργό. Αυτός είναι ένας περιδεής εκπρόσωπος της Νέας Τάξης που δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό αλλά στα Διευθυντήρια των Νέων Καιρών.¨Στα αντίποινα των Γερμανών εμείς δεν απαντήσαμε με αντίποινα. Οι Γερμανοί τιμωρήθηκαν ελάχιστα γι’ αυτά που διέπραξαν στον τόπο μας. Κάλυψαν ένα ελάχιστο μέρος των αποζημιώσεων που όφειλαν.

 

 

Συνέχισαν τη ναζιστική πολιτική, όχι βέβαια στη γραμμή του Χίτλερ (δεν είναι ακόμη καιρός) αλλά στη γραμμή του Γκαίμπελς. Παραπλάνηση και εξαπάτηση. Και μετά αποθράσυνση. Θα ’ρθει στιγμή που θα μας ζητήσουν αποζημίωση για τις σφαίρες που ξόδεψαν για να μας… σκοτώσουν.¨Το κείμενο που προηγήθηκε είχε γραφτεί προ πολλών ετών για να δημοσιευθεί στην εφημερίδα όπου αρθρογραφούσα επαγγελματικώς.¨Αναφερόμουν στην εκτέλεση των συγγενών μου και στην υπέροχη στάση της γιαγιάς μου. Ήμουν μπροστά, όταν ο πατέρας τής ανακοίνωσε την εκτέλεση των δύο παιδιών της, των δύο αδελφών του. Η γιαγιά – βαθιά χριστιανική ψυχή- κατέβασε το μαύρο τσεμπέρι ως τα μάτια και πριν τυλίξει με αυτό το στόμα για να μη βγει κραυγή οδύνης, κατόρθωσε να μουρμουρίσει:

 

 

 


– Ο θεός να τους συγχωρέσει για το κακό που μου έκαναν Κι έπειτα κλείστηκε στη βαθιά σιωπή της. Που και που, ένα σιγαλό – σαν αγεράκι απαλό- μοιρολόι.Πέρασαν κάποια χρόνια. Ήμουν στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, την λεγόμενη τότε «Ογδόη».

Ο πατέρας έφθασε ένα μεσημέρι ράκος στο σπίτι. Τον είχε επισκεφθεί στο κατάστημα του «Δραγώνα» (Αιόλου 89) ο άνθρωπος που είχε βάλει στη λίστα των μελλοθάνατων τα αδέρφια του. Ήταν ετοιμοθάνατος· τον «κουράριζε» στον Άγιο Σάββα, εξάδελφός μου ογκολόγος. Του έμεναν λίγες ημέρες ζωής. Ζήτησε από τον εξάδελφό μου την άδεια να βγει για λίγες ώρες· έπρεπε κάποιον να δει. Και πήγε να βρει τον πατέρα μου.

Δεν μπορούσε να ανέβει στον ημιώροφο. Τον ζήτησε και κατέβηκε ο πατέρας. Σαν τον είδε πάνιασε.
Ήλθα να πάρω τη συγγνώμη σου, του είπε ο άλλος. Σε λίγες μέρες πεθαίνω.Ο πατέρας, βαθιά συγκλονισμένος, μόλις κατόρθωσε να ψελλίσει μία φράση:
– Να ’σαι συγχωρεμένος..Ανέβηκε γρήγορα τις σκάλες και κλείστηκε στο γραφειάκι που ήταν το λογιστήριο. Δεν ήθελε να τον δει κανείς με δάκρυα στα μάτια. Ήταν ένας μικρόσωμος άνθρωπος με υψηλή περηφάνεια. Μας τα είπε στο σπίτι με αναφιλητά. Ήταν η πρώτη φορά που μάλωσα με τον πατέρα μου.
Με τη σκληρότητα της νεανικής ηλικίας πίστευα πως η συγγνώμη σ’ έναν εγκληματία συνιστά αδικία. Σήμερα… το ίδιο θα έπραττα κι εγώ, Αυτό δεν σημαίνει πως έκοψα να είμαι Μανιάτης. Αλλά η πείρα μιας μακράς ζωής με εδίδαξε ότι η καλύτερη εκδίκηση είναι η συγγνώμη.¨Συγχωρώ ακόμη και τους Γερμανούς δημοσιογράφους, τραπεζίτες και πολιτικούς για όσα μας κάνουν.

Κι όχι απλώς τους συγχωρώ, αλλά τους ευγνωμονώ. Από τη δική τους αγνώμονα στάση, θα ξεπηδήσει η δική μας ανάταση, η νέα εθνική μας επανάσταση.

(Όχι κατά των Γερμανών αλλά κατά των υπολειμμάτων του δωσιλογισμού που «κοπροκρατούν» (το ρήμα του Ελύτη) πολιτικά και οικονομικά τη δόλια πατρίδα μας.)

(Ε)Γράφε.. ο Σαράντος Ι. Καργάκος Ιστορικός – Συγγραφέας..Το προσυπογράφω..όπως κι οι περισσότεροι απο εσας πιστεύω..Οι δύο φίλοι μου πάντως συμφωνούν μαζί μου…Καληνύχτα σας..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Φρικτό φαινόμενο ο Ναζισμός,και μια τεράστια αντίφαση του Γερμανικού λαού,Mozart,Beethoven,Goethe κτλ έναντι ναζισμού και εγκλημάτων, Πως συνυπάρχουν αυτά τα δύο άκρα..Είναι όλοι οι Γερμανοί τέρατα..Δεν θέλω νά το πιστεύω γιατί τους έζησα όταν σπούδαζα 5 χρόνια,καλά Χριστούγεννα!

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: