RSS Feed

Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΙ ΟΙ…ΚΑΡΩΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ..

Posted on

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Λίγο καλό φαγητό,

 

Τη Μαριάννα τη γνώρισα, όταν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του οικονομικού θρίλερ που ταλανιζει  εκούσια..(αυτό που λέμε..ήθελές τα και παθές΄τα..) τη χώρα μας, μου έγραψε οργισμένη, οτι ασχολούμαι με το…βαλσαμόχορτο, κι όχι με τα χαλιά του ΕΣΥ ( Εθνικού Συστηματος Υγείας, ή οτι τελοσπάντων απέμεινε απ αυτό). Της απήντησα μέσω του e.mail της, και νομίζω τα βρήκαμε. Από τότε, για κάθε απορία της, πρώτα μου γράφει κι έπειτα, χωρίς χρονοτριβή, απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας ( όπως πολύ σωστά η ίδια λέει).

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρωτίδες

Ετσι λοιπόν και τώρα. προκειμένου να ¨δεί¨όπως μου γράφει τις καρωτίδες της, με ρωτά να την διαφωτίσω σχετικά. Για την Μαριάννα λοιπόν, αλλά και για κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη, με 300 λέξεις βγαλμένες απ το¨στόμα¨του εξαίρετου καθηγητού.. Ιωάννη Γουδέβενου..η περιγραφή των καρωτίδων..Οποιος επιθυμεί μια πληρέστερη αναφορά, με το στύλ του καλού μας Ζάχου ρίχνει μια ματιά ΕΔΩΟπου στο τέλος υπάρχει κι ένα καταπληκτικό τετ-α-τετ του Μπρατ Πητ απ την ταινια.. Οταν συναντησα τον Τζο Μπλάκ…

 

Επειδή οι καρωτίδες ( όνομα κι αυτό)  όπως και οι άλλες αρτηρίες του σώματος (λ.χ. στεφανιαίες) προσβάλλονται και αυτές από αθηροσκλήρωση. Αυτό που τις καθιστά ξεχωριστές είναι η αναίμακτη, σχετικά φτηνή και ασφαλής απεικόνισή τους. Με τη χρήση των υπερήχων δίνεται η δυνατότητα να μετρηθεί το πάχος της βασικής μεμβράνης τους ή να εντοπισθούν πλάκες που μπορεί να περιορίζουν τη ροή του αίματος. Όταν οι πλάκες αποφράσσουν τον αυλό της αρτηρίας κατά 50-60% θεωρούνται σημαντικές γιατί συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Για τις στενώσεις χωρίς συμπτώματα ,τις λέμε…ασυμπτωματικές, ο ετήσιος κίνδυνος για εγκεφαλικό είναι 2,5%, ενώ για τις συμπτωματικές , όπου έχουμε …Παροδική Απώλεια Όρασης…Ημιπληγία…..Διαταραχές Λόγου… ξεπερνάει το 15%. Συνολικά Η Αθηρωματική Πλάκα Των Καρωτίδων Ευθύνεται Για Το 10% Των Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Λιγότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού και το 1% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν ασυμπτωματική σημαντική στένωση μιας καρωτίδας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καπνιστές

 

Το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία, στους καπνιστές, στους υπερτασικούς και στους διαβητικούς. Ένας στους δύο άνω των 75 ετών, έχει κάποιου βαθμού αθηροσκλήρωση, Αλλά Μόνο Το 5% Έχει Σημαντική Στένωση Της Αρτηρίας. Επειδή Η Αθηροσκλήρωση Είναι Γενικευμένη Νόσος,  η εντόπιση αθηροσκλήρωσης στις καρωτίδες μας δίνει σήμα κινδύνου.. και για τις άλλες αρτηρίες. 

 

 

Σημαντική στένωση στις καρωτίδες σημαίνει στεφανιαία νόσο στο 40-50% των περιπτώσεων, ενώ το ¼ απο  τους  ασθενείς που υποβάλλεται σε αορτο-στεφανιαία παράκαμψη, έχει σημαντική στένωση στις καρωτίδες. Η εντόπιση μη σημαντικής στένωσης στις καρωτίδες μας ενεργοποιεί.. για πιο ενεργό αντιμετώπιση των άλλων παραγόντων κινδύνου που είναι …Το Κάπνισμα, Υπέρταση, Δυσλιπιδαιμία…Και Κυρίως Αντίσταση Στην Ινσουλίνη.. Για τις περιπτώσεις που η στένωση είναι σοβαρή,εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή  με αντιυπερτασικά, στατίνες, ασπιρίνη,αντιαιμοπεταλιακά (κλοπιδογρέλη), η αντιμετώπιση γίνεται Είτε Χειρουργικά Με Ενδ-Αρτηρε-ΚτομήΕίτε Με Αγγειοπλαστική , Δηλαδή Διάνοιξη Της Στένωσης Με Μπαλονάκι Και Εμφύτευση Stent.

Πηγή Ο Ιωάννης Γουδέβενος , καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: