RSS Feed

Ο ΙΠΠΟΚΛΕΙΔΗΣ..Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ..Ο ΜΕΓΑΚΛΗΣ..ΚΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ..Ο ΜΕΓΑΚΛΗΣ..ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ..

 

 

Σχετική εικόνα

Αν κάποιος σας ρωτούσε ..ποιός ήταν ο Ιπποκλείδης και ποιός ο ρόλος του στην Ιστορία, τί θα του απαντούσατε; Προφανώς θα τον κοιτάζατε με απορία..Κι όμως υπήρξε η αιτία γι αυτό που και σήμερα λέμε πως…Πολλές φορές μικρά, ασήμαντα επεισόδια της Ιστορίας, επηρεάζουν αποφασιστικά την εξέλιξή της. Την ιστορία, μας την αφηγείται ο πατέρας της Ιστορίας ..ακριβώς, ο Ηρόδοτος.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ολυμπιακούς Αγώνες Του 576 Π.Χ.,

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Του 576 Π.Χ., ο τύραννος της Σικυώνος Κλεισθένης, γιος του Αριστωνύμου, ανακοινώνει πανηγυρικά ,ότι σκοπεύει να παντρέψει την κόρη του Αγαρίστη ,και καλεί όλους τους νέους από τις πιο επιφανείς οικογένειες του ελληνικού κόσμου να σπεύσουν στη Σικυώνα, για να διαλέξει ανάμεσά τους τον πιο άξιο.Πλήθη εκλεκτών νέων συγκεντρώθηκαν στην ένδοξη τότε Σικυώνα,καθένας με τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του.Εναν ολόκληρο χρόνο τούς φιλοξένησε ο τύραννος πλουσιοπάροχα και παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις και τις αντιδράσεις τους. Γρήγορα ξεχώρισανανάμεσά τους οι δύο καλύτεροι,  ο Ιπποκλείδης, πλούσιος και ωραίος Αθηναίος, γιος του Τεισάνδρου, που συγγένευε με τους Κυψελίδες της Κορίνθου, και ο Μεγακλής, γιος του Αλκμέωνος, από τη μεγάλη αθηναϊκή οικογένεια των Αλκμεωνιδών.Τελικά ο Κλεισθένης ξεχώρισε τον Ιπποκλείδη, που υπερείχε σε όλα και αυτόν είχε στο νου του, όταν ήρθε η ώρα να αναγγείλει την απόφασή του. Στη λαμπρή γιορτή της μοιραίας βραδιάς, με τα πλούσια εδέσματα, τα κρέατα από τα εκατό βόδια που θυσιάστηκαν για την περίπτωση και το άφθονο κρασί, ήρθαν στο κέφι οι υποψήφιοι μνηστήρες, όπως και όλοι οι Σικυώνιοι που συμμετείχαν στις χαρές της αρχοντοπούλας.Μεθυσμένος ο Ιπποκλείδης, ζήτησε να του παίξουν ένα σκοπό και άρχισε να χορεύει τον ¨κόρδακα¨..ένα χορό στον οποίο οι χορευτές κουνούσαν προκλητικά τους γοφούς τους, κάτι σαν ένα ..τολμηρό τσιφτετέλι.Στο τέλος, ξάπλωσε με την πλάτη πάνω στα τραπέζια και άρχισε να τινάζει τα πόδια του στον αέρα.

  Αποτέλεσμα εικόνας για κόρδακα

 

Ο Κόρδακας είναι ένας Αρχαίος Ελληνικός προκλητικός, άσεμνος χορός, της αρχαίας κωμωδίας.Είναι η παλαιότερη μορφή του τσιφτετελιού και θεωρούνταν χιουμοριστικός ως χυδαίος.Ο Αθήναιος τον βάζει μαζί με την υπορχηματική όρχηση,προσθέτοντας ότι και οι δύο είναι «παιγνιώδεις»), ενώ λέει: «Ο μεν κόρδαξ παρ’ Έλλησι φορτικός», δηλαδή «Ο κόρδακας είναι στους Έλληνες, χυδαίος». Ο Πολυδεύκης  τον χαρακτηρίζει κωμικό λέγοντας: «Είδη δε ορχημάτων, εμμέλεια τραγική, κόρδακες κωμικοί, σικιννίς σατυρική», ενώ η Σούδα γράφει:«κορδακίζειν· αισχρώς ορχείται. Κόρδαξ γαρ είδος ορχήσεως κωμικής».Η εκτέλεση του κόρδακα λεγόταν κορδακισμός και κορδάκισμα και χρησιμοποιούνταν με τη σημασία του άσεμνου χορού,ενώ ο χορευτής του κόρδακα ονομάζονταν κορδακιστής.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια  

e75aa-1      

 

Ο Κλεισθένης έμεινε αποσβολωμένος, καθώς δεν μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη. ¨Με το χορό σου.. έχασες την τύχη σου, Ιπποκλείδη¨, του φώναξε τελικά.Και ο Ιπποκλείδης, μέσα στη γενική ευθυμία, του απάντησε με τη φράση που… άλλαξε τον κόσμο:¨ Ου φροντίς Ιπποκλείδηι¨. Σκασίλα μου, θα μεταφράζαμε … κόσμια ( χωρίς τη σχετική χειρονομία…).Το νόημα ομως, είναι πιο βαρύ… 

Αποτέλεσμα εικόνας για κόρδακα

 

Ας δούμε όμως τις παράπλευρες μα απίστευτα σημαντικές απώλειες, ή επιπτώσεις ένος…τσιφτετελιού…Η Αγαρίστη, μετά την απογοήτευση του Κλεισθένη, αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Μεγακλή. Από το γάμο αυτό γεννήθηκε ο Κλεισθένης,

(Ο Κλεισθένης υπήρξε Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ., της οικογένειας των Αλκμεωνιδών..Με το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας και να το καταστήσει δημοκρατικότερο. Γι’ αυτό τον σκοπό διαχώρισε τους Αθηναίους σε δέκα (10) φυλές με δέκα-τέσσερις (14) δήμους η καθεμιά. Σε κάθε φυλή φρόντισε να ανήκουν πολίτες από διάφορες περιοχές της Αττικής και έτσι οι πλούσιοι ευγενείς έπαψαν να αποτελούν μόνοι τους μια ισχυρή τάξη και αναμίχθηκαν με τους υπόλοιπους πολίτες. Ο Κλεισθένης έδωσε όλη την εξουσία στην Εκκλησία του δήμου. Από αυτήν εκλέγονταν και οι δέκα στρατηγοί που διοικούσαν όχι μόνο το στρατό αλλά και το ίδιο το κράτος.Ο Κλεισθένης, για να προστατέψει το νέο πολίτευμα, καθιέρωσε τον οστρακισμό. Κάθε πολίτης έγραφε πάνω σε ένα κομμάτι από σπασμένο αγγείο (όστρακο) το όνομα του πολιτικού που θεωρούσε πιο επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Μετρούσαν κατόπιν τα όστρακα και εξόριζαν για 10 χρόνια όποιον είχε συγκεντρώσει 6 χιλιάδες όστρακα με το όνομά του. Έτσι γεννήθηκε στην Αθήνα η δημοκρατία, το πολίτευμα που δίνει σε όλους του πολίτες το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους. Η δημοκρατία ήταν μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των αρχαίων Ελλήνων. Έτσι έπαψαν η συγγένεια και η καταγωγή να παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή της Αθήνας. Με το μέτρο αυτό ο Κλεισθένης «έδωσε την πολιτεία στον λαό», όπως έγραψε αργότερα ο Αριστοτέλης.)

 

 

Ο δεύτερος γιος τους, ο Ιπποκράτης, έγινε παππούς του Περικλή,από το γάμο της κόρης του Αγαρίστης  και του Ξάνθιππου, γιου του Αρίφρονα από το Δήμο Χολαργού.Στον γιο του, τον Περικλή, όμως, στις φιλοδοξίες και στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, οφείλεται το μεγαλείο της Αθήνας με τα ασύγκριτα έργα της Ακρόπολης, με τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ωδείο, το Θέατρο και όλα αυτά που οδήγησαν στο Χρυσό Αιώνα, στη λάμψη του ελληνικού πολιτισμού, πάνω στον οποίο στηρίζεται ακόμη και σήμερα ο παγκόσμιος πολιτισμός, όσο και αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κόρδακα

 

Χωρίς το ¨τσιφτετέλι¨του Ιπποκλείδη, λοιπόν, δεν θα υπήρχε ο Κλεισθένης

και η Δημοκρατία. Χωρίς τον Περικλή, σίγουρα δεν θα υπήρχε Παρθενώνας. 

Αυτά να σκεφθείτε την επόμενη φορά που θα ανεβείτε στον¨βράχο¨. Αλήθεια έχετε πάει ποτέ ;  Αν τώρα αναρωτιέσθε, τί σχέση μπορει να έχουν…η Μυθο-Δια..με τον Κλεισθένη και τον Περικλή…και την Ιαση, που πρεσβεύει αυτός ο ¨χώρος¨Υπομονή…έπεται συνέχεια…    

Πηγή Κ. Τσάκου, Ελευθεροτυπία

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: