RSS Feed

ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΡΑΦΕΙΤΕ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΙΝΕΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Εδώ και χρόνια ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Ολοι, ακόμα κι οι πιό μικροί, έμαθαν για κάποια μυθική οικονομική κρίση.Ολοι ,ακόμα και τα νήπια, αναρωτιωνται ποιά κρίση , βλέποντας τα καραβάνια των αυτοκινήτων, ακινητοποιημένα στην παραλιακή, τα βράδια της Παρασκευής, να πορεύονται στα εστιατόρια της Βάρης, για να εγκαταλείψουν τόνους αποφάγια.Τελικά τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει να καταλάβουμε ποσο απλά είναι τα πράγματα, και τί φταίει που δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για σχολείο εικόνες

 

Την απάντηση μας τη δίνει ένας Πάστορας, που αγαπά τη χώρα μας και μοιράζεται μαζί μας την πολυαγαπημένη Κρήτη ο Robert Fulghum. Εχει γράψει ένα απλό κι ενδιαφέρον βιβλίο, που ισως θάπρεπε όλοι να του ρίξουμε μια ματιά, μηπως κι αναθεωρήσουμε πολλά απ τα ανόητα που πρυτανεύουν , και καταδυναστεύουν τη ζωή μας.«

 

Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω, για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.  Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα: Να μοιράζεσαι τα πάντα.Να παίζεις τίμια.Να μη χτυπάς τους άλλους.Να βάζεις τα πράγματα πάλι εκεί που τα βρήκες.Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου.Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου.Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.Να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό.Να κοκκινίζεις.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΙΝΕΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Να ζεις μια ισορροπημένη ζωή, να μαθαίνεις λίγο, να σκέπτεσαι λίγο, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο.Να παίρνεις έναν υπνάκο το απόγευμα Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι και να μένεις μαζί με τους άλλους.Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα. Να θυμάσαι το μικρό σπόρο μέσα στο δοχείο από φελιζόλ. Οι ρίζες πάνε προς τα κάτω και το φυτό προς τα πάνω. Κανείς πραγματικά δεν ξέρει πώς και γιατί, αλλά όλοι μας μοιάζουμε σ’ αυτό.Τα χρυσόψαρα, τα χάμστερς, τα άσπρα ποντίκια, ακόμη κι ο μικρός σπόρος μέσα στο πλαστικό δοχείο όλα πεθαίνουν.Το ίδιο κι εμείς.Να θυμάσαι τελικά τα βιβλία και την πρώτη λέξη που έμαθες την πιο μεγάλη απ’ όλες: τη λέξη κοιτα.Όλα όσα πρέπει να ξέρετε βρίσκονται κάπου εδώ μέσα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΙΝΕΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

 

Ο χρυσός κανόνας, η αγάπη και οι βασικές αρχές υγιεινής, η οικολογία, η πολιτική, η ισότητα και η υγιεινή ζωή. Πάρτε μια απ’ αυτές τις συμβουλές, εκφράστε την με επιτηδευμένη ορολογία ενηλίκων και εφαρμόστε τη στην οικογενειακή σας ζωή, στην εργασία σας, στην κυβέρνησή σας, στον κόσμο σας και θα παραμείνει αληθινή, ξεκάθαρη, σταθερή.

 

Σκεφτείτε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος, αν όλες οι κυβερνήσεις είχαν ως βασική αρχή να βάζουν πάντα τα πράγματα εκεί που τα βρήκαν και να καθαρίζουν τις τσαπατσουλιές τους. Είναι ακόμη αλήθεια, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, πως όταν βγαίνετε έξω στον κόσμο είναι καλύτερα να κρατιέστε από το χέρι και να μένετε μαζί με τους άλλους.Τελικά πρέπει να σας πω πως έχω άδεια παραμυθά. Ενας φίλος μου μου την έβγαλε και την κρέμασε στον τοίχο, πάνω από το γραφείο μου.

 

Αυτή η άδεια μού επιτρέπει να χρησιμοποιώ τη φαντασία μου, για να ξαναβάζω σε σειρά τις εμπειρίες μου και να προωθώ το μύθο, όσο αυτός εξυπηρετεί κάποια όψη της αλήθειας. Ακόμη περιέχει το «πιστεύω» ενός παραμυθά:Πιστεύω ότι η φαντασία είναι πιο δυνατή από τη γνώση Οτι ο μύθος είναι πιο δραστικός από την ιστορία.Οτι τα όνειρα είναι πιο ισχυρά από τα γεγονότα.Οτι η ελπίδα πάντα θριαμβεύει έναντι της εμπειρίας.Οτι το γέλιο είναι η μόνη θεραπεία της θλίψης.Και πιστεύω ότι η αγάπη είναι πιο δυνατή από το θάνατο

 

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του με τίτλο: «Όσα πραγματικά θα έπρεπε να ξέρω τα έμαθα στο ΝηπιαγωγείοΟ Robert Fulghum γεννήθηκε το 1937, και μεγάλωσε στο Waco του Texas. Στα νιάτα του εργάστηκε ως εκσκαφέας τάφρων , παιδί για εφημερίδες, καουμπόης σε ράντζο (βοσκός), μπάρμαν και τραγουδιστής κάντρυ. Μετά από το κολλέγιο και μια σύντομη καριέρα στην IBM, επέστρεψε στα θρανία για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη… θεολογία. Για 22 χρόνια υπηρέτησε ως πάστορας σε μια ενορία στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Κατά την ίδια περίοδο δίδαξε σχέδιο, ζωγραφική και φιλοσοφία στο Lakeside School στο Seattle. Ο Fulghum είναι επίσης καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης. Τραγουδά και παίζει κιθάρα και τσέλο και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «The Rock Bottom Remainders» -μιας rock and roll μπάντας που αποτελείται από μουσικούς – συγγραφείς. Εχει τέσσερα παιδιά και εννέα εγγόνια. Μοιράζει τη ζωή του μεταξύ του Seattle της Washington, και της Κρήτης.

 

Σχετική εικόνα

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Μου γράφει η Αμαρυλλίς…(αντιγράφω το μήνυμά της)
    Εχω μια κόρη 3 ετών.Πήγε στο Νηπιαγωγείο πριν μερικούς μήνες.Η αλήθεια είναι οτι μας κοστίζει αρκετά, όμως και τί δεν κοστίζει σήμερα..Απ τη δεύτερη εβδομάδα, παρατήρησα οτι η κόρη μου άρχιζε να αλλάζει..Ηταν πιο παρατηρητική, πιό καλόβολη..απόλυτα ειλικρινής, και το κυριώτερο πιό υπάκουη..Μεχρι τότε δεν ήθελε να ακούσει για Εκκλησία. Σε μόλις 10 μέρες, μου ζήτησε η ίδια να πάμε στον…Παππουλη, και έμεινε ήσυχη σε όλη τη Λειτουργία. Οταν την άλλη μέρα ρώτησα την νηπιαγωγό αν τους ειχε μιλήσει για την Εκκλησία, εκείνη μου απάντησε αρνητικά..Οταν ρώτησα την κόρη μου για τις κουβέντες της με τα άλλα παιδάκια, μου είπε για τον Σωτήρη, που πηγαίνει κάθε Κυριακή στην Εκκλησία..κι οτι είναι χαμογελαστός και …γλυκούλης. Ανησύχησα και θέλησα να έρθω σε επαφή με τη μητέρα του. Σήμερα είμαστε φίλες, και νομίζω πως εξ αιτίας της κόρης μου, και του…Νηπιαγωγείου αναθεώρησα πολλά πράγματα στη ζωή μου.Συμφωνώ πλήρως με τις απόψεις του Robert Fulghum, και το βιβλίο του,Όσα πραγματικά θα έπρεπε να ξέρω τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο… ήδη το διαβάζω.. Θα ήθελα να προτείνω στις μητέρες , σαν κι εμένα, να δοκιμάσουν την¨μέθοδο¨της Εκκλησίας, έστω κι αν δεν πιστεύουν βαθύτερα..Μην ξεχνάμε πως, ένα φάρμακο, το παίρνουμε, γιατί μας το συνέστησε ένας γιατρός…που εμπιστευόμαστε, χωρίς να γνωρίζουμε το παραμικρό, γι αυτό το ίδιο το φάρμακο…Ευχαριστώ για την φιλοξενία..

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: