RSS Feed

ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ..ΓΙΝΕΤΕ ΦΙΛΟΙ Μ ΕΝΑΝ..ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για εγκέφαλος

Εγραφα τον Ιανουάριο για τον καλο μου φίλο τον κ. Ιπποκράτη, που δεν μπορείς παρά να του μιλάς με άπειρο σεβασμό, γιατί σέβεται το πλάσμα του Θεού, τον άνθρωπο και μέχρι τώρα, μολονότι απο εικοσαετίας δεν ασχολείται πλέον επαγγελματικά με το¨λειτούργημα¨όπως σωστά λέει , της ιατρικής, δεν παύει να δινει τις πολύτιμες συμβουλές του ανα πάσα στιγμή, κι απ όπου βρίσκεται. τη σχετική ανάρτηση θα βρείτε εδώ:  http://kosmaser.wordpress.com/2013/01/18/   Και πάλι προκύπτει το θεμα, τί κάνουμε οταν προχωράμε στο δρόμο της ζωής, κι οι δεκαετίες διαδέχονται η μία την άλλη, και φτάνουμε στο παραπέντε..υπάρχουν άραγε τρόποι που μπορούν να μας βοηθούν στο να διατηρούμε και να συντηρούμε τις νοητικές μας δεξιότητες και να αντιστεκόμαστε με επιτυχία στο πέρασμα του χρόνου. Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που ...αν δεν το χρησιμοποιούμε και δεν συνεχίζουμε να το εκπαιδεύουμε, απλά..το χάνουμε. Όσο πιο λίγο χρησιμοποιούμε το μυαλό μας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μη μας εξυπηρετεί στο βαθμό που θα μπορούσε να το κάνει.

Αποτέλεσμα εικόνας για εγκέφαλος

Ενας αθλητής…Εάν παραλείψει μια προπόνηση, εάν δεν ταλαιπωρεί..τους μυς του, τότε όταν θα τους χρειαστεί, αυτοί δεν πρόκειται να αποδώσουν στο βαθμό που αυτός θα περίμενε. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση του εγκεφάλου. Η μη χρήση οδηγεί στην απώλεια. Απώλεια σημαίνει ότι γινόμαστε  ευάλωτοι σε ασθένειες εκφυλισμού όπως το Αλτσχάιμερ.Οι λιγότερο μορφωμένοι, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν απ τη νόσο του Αλοϊσιου..σε σύγκριση με αυτούς που τέλειωσαν ένα Πανεπιστήμιο, και βασάνισαν αρκετά το μυαλό τους.Ακόμα στους λιγότερο μορφωμένους, με δουλειές ανιαρές, χωρίς προκλήσεις, ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ, γίνεται τριπλάσιος ή τετραπλάσιος.Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνεται από τη μαγνητική τομογραφία. Σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον εγκέφαλο τους με… ασυνήθιστους ( γι αυτούς ) καινούργιους τρόπους,ας πούμε η σε προχωρημένη ηλικία εκμάθηση και χρήση του υπολογιστή, όπως συνιστά ανεπιφύλαχτα ο Ιπποκράτης μας, σε κάθε ευκαιρία, κι ιδίως σε 70 ρηδες φίλους του, (κι όχι για περιπλάνηση σε πονηρούς δικτυακούς…σκουπιδοντενεκέδες..) η ροή του αίματος σε διάφορες δομές του εγκεφάλου, αυξάνεται. Δημιουργούνται νέες συνάψεις και νέες λειτουργικές μονάδες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου αρχίζει από την παιδική ηλικία, εντούτοις μπορεί να αναπτύσσεται συνεχώς καθόλη τη διάρκεια της ζωής. Το μέγεθος του εγκεφάλου είναι σαν ένα κουνουπίδι. .. ζυγίζει κατά μέσο όρο 1 κιλο και αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια κύτταρα. Τροφοδοτείται από ένα εκτενές δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που του προσφέρουν οξυγόνο, και γλυκοζη. Εννοείται πως..Όσο πιο καλό είναι το κυκλοφορικό σύστημα του εγκεφάλου, τόσο πιο καλά ο εγκέφαλος θα μπορεί να συνεχίζει να αναπτύσσεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής.Να μην τα ξαναλέμε…Τί διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος;

Σωστά το σωστό ¨ιξώδες¨που επιτυγχάνεται με τη..λήψη ιχθυελαίου, σε μια βάση ρουτίνας.. Η καλή ανατομική κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος του εγκεφάλου μαζί με την άσκηση που θα του προσφέρουμε, θα του επιτρέπουν συνεχώς να αναπτύσσεται, να αναδιοργανώνεται, να δημιουργεί νέες συνάψεις και λειτουργικές δομές. Κατά την παιδική ηλικία, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να διαβάζουν στα παιδιά τους, να τους δίνουν σημασία, να μιλούν μαζί τους, να παίζουν διάφορα παιγνίδια, να μεριμνούν για την εκπαίδευση τους με κάθε τρόπο. Η συνεχής αυτή άσκηση του εγκεφάλου των παιδιών, έχει καθοριστικό ρόλο για τις μελλοντικές πνευματικές ικανότητες τους. Το ίδιο ισχύει για όλη τη ζωή ακόμη και στα.. βαθιά γεράματα. Ωστόσο ότι η άσκηση του εγκεφάλου δεν πρέπει μόνο να περιορίζεται στο γνωστικό και νοητικό τομέα. Εξίσου σημαντική είναι και η κοινωνική της πτυχή. Οσοι έχουν ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο σχέσεων και στενών φίλων, όπως ο κ. Ιπποκράτης, που είναι περιζήτητος παντού, ακόμα και στη νεολαία, που χαίρεται να συνδιαλέγεται μαζί του, αφού την¨καταλαβαίνει¨…διατηρούν σε πολύ καλύτερο βαθμό τις πνευματικές τους δεξιότητες. Το αίσθημα ότι ανήκουν σε μια ομάδα, το ότι έχουν ένα σκοπό στη ζωή, το ότι μπορούν να προσφέρουν, αποτελεί ένα ισχυρό εφόδιο για τη διατήρηση του εγκεφάλου σε άριστη κατάσταση. Παράλληλα δεν είναι σωστό να ξεχνούμε τη σημασία της σωματικής άσκησης που βελτιώνει όλο το κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού και βελτιώνει την καρδία. Επίσης την καλή, υγιεινή διατροφή που προσφέρει στον εγκέφαλο βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τέλος θα υπενθυμίσουμε τα ενδιαφέροντα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με το φολικό οξύ. Ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Περιέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά, φασόλια, αβοκάντο, μπανάνες, φράουλες, πορτοκάλια, χυμό πορτοκαλιού, και σπαράγγια . Το φολικό, ή φυλλικό οξύ,φαίνεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της μνήμης, των γνωστικών ικανοτήτων και της πνευματικής διαύγειας των ηλικιωμένων. Βλέπουμε λοιπόν ότι για τη διατήρηση της καλύτερης δυνατής λειτουργικής κατάστασης του εγκεφάλου μας, είναι απαραίτητη η συνεχής πνευματική άσκηση (διάβασμα, μελέτες, παιγνίδια, παζλ, σταυρόλεξα, σκάκι, τάβλι, εκμάθηση νέων γλωσσών ή μουσικής) αλλά και οι κοινωνικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις Ταυτόχρονα η σωματική άσκηση, η καλή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε φολικό οξύ μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή προστασία του εγκέφαλου, της μνήμης, των γνωστικών και άλλων πνευματικών δεξιοτήτων μας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η χρήση του διαδικτύου για τους μεσήλικες και τους περισσότερο ηλικιωμένους ανθρώπους αποδεικνύεται παράγοντας που ισχυροποιεί τον εγκέφαλο..Όταν οι χρήστες των ηλικιακών αυτών ομάδων που έχουν τις βασικές γνώσεις κάνουν αναζητήσεις στο διαδίκτυο, στον εγκέφαλο τους δραστηριοποιούνται κέντρα που ελέγχουν τους μηχανισμούς των αποφάσεων και των πολύπλοκων συλλογισμών ..Οι δραστηριότητες αναζήτησης στο διαδίκτυο μπορούν να βοηθούν στη διέγερση και βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Στο πολύ ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) οι οποίοι διεξήγαγαν μια πρώτη στο είδος της έρευνα που στόχο είχε να εξετάσει τις επιδράσεις του διαδικτύου στη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα τους είναι πολύ ενθαρρυντικά διότι δείχνουν ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες της πληροφορικής και του διαδικτύου μπορούν να έχουν επιδράσεις στη φυσιολογία του εγκεφάλου με σημαντικά ωφελήματα για μεσήλικες και πιο ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι διαδικασίες αναζήτησης στο διαδίκτυο απαιτούν πολύπλοκη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Με τον τρόπο αυτό ο εγκέφαλος εξασκείται και η συνολική του λειτουργία βελτιώνεται. Είναι γεγονός ότι με την αύξηση της ηλικίας παρατηρούνται στον εγκέφαλο αριθμός δομικών και λειτουργικών αλλοιώσεων. Σε αυτές τις αρνητικές καταστάσεις, περιλαμβάνονται η ατροφία του εγκεφάλου, η μείωση της δραστηριότητας των κυττάρων του εγκεφάλου, η αύξηση της εναπόθεσης αμυλοειδών πλακών και άλλων νοσηρών ουσιών που συνολικά δυσκολεύουν τις γνωστικές και άλλες πνευματικές δυνατότητες των ανθρώπων.  Η συνέχιση καθ όλη τη διάρκεια της ζωής και μέχρι τα βαθιά γεράματα δραστηριοτήτων που προκαλούν και εξασκούν τον εγκέφαλο μπορούν να βοηθούν στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και εγρήγορσης. Είπαμε,δεν είμαστε αθανατοι.Είπαμε είμαστε φθαρτοί, γεματοι αρρώστειες και πάθη, σωματικά και ψυχικά, ιδίως τα δεύτερα. Ομως μπορούμε να σταθούμε οριακά. Δεν υπάρχει απόλυτο στην υγεία..μόνο σχετικό. Καθε γενιά έχει τα δικά της όρια. Η προηγούμενη δεν ξεπερνούσε τα 60 χρόνια. Η δική μας εγγίζει τα 90. Η επομένη ( αν δεν την καταστρέψει η κατευθυνόμενη παχυσαρκία, κι οι τεράστιες μερίδες, φθηνού, κακής ποιότητος, υπεραλατισμένου φαγητού) ίσως ξεπεράσει τα 100. Ομως αυτό δεν συναδει με την διανοητική υγεία. Αυτή προϋποθέτει δύο συνιστώσες…Καλή αιμάτωση με υγιή αγγεία, και σωστή γλυκόζη, που προέρχεται απο ισορροπημένη διατροφή.Και άσκηση διανοητική, που χαρίζει η δραστική, κοπιώδης μεν αλλά παραγωγική ενασχόληση με το διαδίκτυο, και η διεπικοινωνία, μέσω των συστηματων του internet ( skypeκλπ). Ενας ηλικιωμένος, μπορεί να είναι ¨δικτυωμένος¨ τις περισσότερες ώρες, και να¨συνομιλεί¨με φίλους απ όλο τον κόσμο. Να μαθαίνει, να πληροφορείται, να σπουδάζει. Ετσι οι νευρωνικές του συνάψεις θα βρίσκωνται σε συνεχή λειτουργία, μη επιτρέποντας στο Β-αμυλοειδές να εκφυλίζει τον νευρικό του ιστό. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι ομως ακατόρθωτο, και είναι σίγουρο οτι χαρίζει ζωή, μακροημέρευση, και ευτυχία..Εβλεπα πριν λίγο κάπου κάποιες ανοησίες περί…μετενσαρκώσεως.. του τύπου…Ολοι είχαμε κι άλλες ζωές..Εχουμε ξαναζήσει πολλές φορές…Μάθε ποιος ήσουν..Και με διάφορες παιδιάστικες ερωτήσεις, σου ζητούσε το…κινητό σου για να σου απαντήσει ,πού και πότε είχες…ξαναζήσει…Οι άνθρωποι, λαχταρούν την αιωνιότητα, και την αποζητούν με κάθε τρόπο…όχι ομως τον σωστό..Ξεχνούν το Βιβλικό: Απαξ δει τω ανθρωπω αποθανειν…μετα δε ταύτα κρίσις.. Χαίρετε, και Καλά Χριστούγεννα.

Αποτέλεσμα εικόνας για εγκέφαλος

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: