RSS Feed

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ…ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ..ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ..ΚΑΙ ΤΡΕΧΑ ΓΥΡΕΥΕ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Οξεία παγκρεατίτιδα

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Οξεία παγκρεατίτιδα

Ο κοιλιακός πόνος, συνοδεύεται συνήθως  από πλήθος συμπτωματων, αυτά όμως που θα μας πάνε ασφαλώς σε μια διάγνωση είναι πυρετός, εμετός, διάρροια και ίκτερος.Ας πούμε.Ο πυρετός μπορεί άνετα να συνοδεύσει την οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ο ίκτερος τη χολοκυστίτιδα. Μια διάρροια τη γαστρεντερίτιδα.Κι ένας περίεργος εμετός μια παγκρεατίτιδα , ή και απόφραξη του εντέρου.Αν, τώρα σαν συνοδό συμπτωμα έχουμε και μια ταχυκαρδία, υπόταση, πυρετό και δυο τρεις εμετούς, ίσως υπάρχει κάποια σοβαρή πάθηση στην περιτοναϊκή κοιλότητα , που μπορεί να είναι επικίνδυνη.Γι’ αυτό πάμε στα επειγοντα χωρις να σκεφτούμε πόσα ευρώ θα κοστίσει το ατόπημά μας  και αποφεύγουμε εμπειρικά γιατροσόφια του τύπου ζεστά επιθέματα στην κοιλιά ή από το στόμα ,ματζούνια της γιαγιας γιατί όλα αυτά, όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνα.  

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Οξεία παγκρεατίτιδα

 

Η κοιλιά είναι ένας περίεργος, όσο και μυστηριώδης, στην απλότητα του χώρος, που παρ όλα αυτά προσπαθούμε να τον γυμνάσουμε περισσότερο και εξαντλητικότερα απο κάθε άλλο τμήμα του ταλαίπωρου σώματός μας μια φίλη με ρώταγε πως μπορεί να επιτύχει γραμμωμένους κοιλιακούς μύς με την λιγότερη δυνατή άσκηση.Οταν τη ρώτησα τί τους ήθελε μου απήντησε για να αρέσει στο αγόρι της  μέσα στην οποία βρίσκονται τα σπλάχνα μας. Την καλύπτει ένας λεπτός, διαφανής ιστός, με μεγάλη βιολογική αξία, που ονομάζεται περιτόναιο περιτοναϊκή κοιλότητα 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γραμμωμένους κοιλιακούς μύς

 

 

Περιλαμβάνει..στο μπροστινό της μέρος.Το κάτω μέρος του οισοφάγου,το στομάχι,το ήπαρ, δωδεκαδακτυλο,το λεπτό και το παχύ έντερο,και τον  σπλήνα. Στο πίσω μέρος βρίσκεται.Το πάγκρεας, τα επινεφρίδια με τους νεφρούς,οι ουρητήρες,και η αορτή, με τη κάτω κοίλη φλέβα.Εντονο Κοιλιακο Πονο έχουμε στην Οξεία σκωληκοειδίτιδα, τη πιο συνηθισμένη νοσηρότητα, που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους και προκαλεί πόνο στην κοιλιά. Ενα 10% περίπου του πληθυσμού της Δύσης, θα εμφανίσει μιαν οξεία σκωληκοειδίτιδα στη διάρκεια της ζωής του.Η οξεία φλεγμονή οφείλεται σε απόφραξη και στη συνέχεια σε ανάπτυξη υψηλής μικροβιακής χλωρίδας, με εντευθεν κίνδυνο λοιμωξεων.Η ταλαιπωρία ξεκινά με αδιαθεσία, τάση για εμετό, ανορεξία, διάρροια και ελαφρύ πόνο αρχικά στο στομάχι, ο οποίος στη συνέχεια μετατοπίζεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς και αυξάνει σε ένταση. Συνήθως υπάρχει και πυρετός όχι πάνω από 38 °.Αν πάει στο 39ο αρχίζουμε να φοβόμαστε,γι αυτό πάμε επείγοντα, όπου αμέσως θα μας μετρήσουν τα λευκά και αν είναι ηυξημένα πιθανολογουμε διάτρηση, κι ίσως περιτονίτιδα. Η πρόγνωση είναι καλή και η θνησιμότητα ( για τους ψοφοδεείς ) μόλις 0,1%, εφ όσον η διάγνωση θα γίνει έγκαιρα.Η θεραπεία είναι μονόδρομος χειρουργείο κλασικά ή λαπαροσκοπικά. και  καθαρισμός της κοιλιάς από πιθανόν  πύον είτε έχουμε απλή μορφή είτε γάγγραινα και διάτρηση .

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γραμμωμένους κοιλιακούς μύς

 

Αυτά τα λίγα και σημειολογικά, που όμως μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση λύσης. Υποσημειώνουμε.Οχι πανικός όμως και ολιγωρία Καλύτερα να πάμε τζάμπα στα επείγοντα, παρά να τρέχουμε με μια πιθανη περιτονίτιδα και να μην φτάνουμε  καλέ μου φίλε κι ανεύθυνε Γιώργο και καλά για σένα αλλά για το βλαστάρι σου.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Οξεία παγκρεατίτιδα

 

 

Η  Οξεία παγκρεατίτιδα τώρα Εκδηλώνεται με δυνατό πόνο στην κοιλιά που αντανακλά στη μέση. Ατυχώς εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να.στείλει τον ατυχή χωρίς πολλές δικαιολογίες, αν δεν τύχει έγκαιρης και σωστής αντιμετώπισης πράγμα που σημαίνει αμέσως  νοσοκομείο και  αν είναι όντως τυχερός,να μπει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ώστε να του δοθεί η κατάλληλη αγωγή και βλέπουμε.Εδώ Ο πόνος συνοδεύεται με ναυτία, εμετούς, ταχυκαρδία, δύσπνοια και ισως ίκτερο.Ξεκινάμε φαρμακευτικά…κι αν αποτύχουμε..πάμε χειρουργείο για αντιμετώπιση επιπλοκών.Εχουμε πάντα κατα νούν πως η πρόγνωση της παγκρεατίτιδας είναι κακή, γι αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα και πάντα σε νοσοκομείο , κι αν είναι εφικτό με εξειδίκευση σε παθήσεις του παγκρέατος θα μου πείτε τί σας λέω τώρα δεν χάνετε όμως να ρωτάτε το καλό. ΕΚΑΒ, αν εκεί που σας διακομίζει ,υπάρχει κάτι τέτοιο 

 

 

 

Ας δούμε τώρα και μιαν άλλη πάθηση, που αφορά κυρίως το ασθενές φύλλο, που με το τρόπο ζωής του, έχει καταφέρει να γεμίσει τη χολή του με πέτρες φυσικά και μιλάμε για χολολιθίασηΕίναι η Οξεία χολοκυστίτιδα, που συνοδεύεται απο οξύ πόνο στο δεξιό άνω άκρο της κοιλιάς, με ναυτία, εμετό , αλλά και πυρετό.Το  υπερηχογράφημα της άνω κοιλίας, θα μας δείξει σαφώς τις πέτρες στη (χοληδόχο)κύστη, αλλά  και φλεγμονή του τοιχώματός της. Αύξηση των λευκών και χολερυθρίνης  θα δείξει η αιματολογική.Εδώ χορηγούνται αντιβιοτικά με στενή παρακολούθηση ,είτε αφαιρούμε  τη χολη και ησυχάζουμε μια και καλή εφ όσον κάτι τέτοιο μας το επιτρέπει η ηλικία μας, και η συνύπαρξη τυχόν καρδιακής ή πνευμονικής νόσου.Εδώ πρέπει να προσέξουμε.Η χολολιθίαση μπορεί, να προκαλέσει φλεγμονή και επιμόλυνση του παγκρέατος, σα να λέμε οξεία παγκρεατίτιδα  που όπως είπαμε είναι μια βαριά και δύσκολη πάθηση, που δυστυχώς στερεί τη ζωή  του 10% των πασχόντων, που είναι σημαντικό ποσοστό,και γι αυτό χρήζει επιστάμενης προσοχής, στον τρόπο οργάνωσης της ζωής μας, όπου δεν χωρούν τα ¨δεν πειράζει¨, μιά στις τόσες να περιδρομιάσω και μισό ταψί μπακλαβά μετά το αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, και το εξαίρετο κοκκινέλι, και το ασύγκριτο τυρί του Μήτσου.Λίγοι συνάνθρωποί μας γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οταν μετά απο ένα πλούσιο γεύμα κι ακόμα πιο επικίνδυνο χορταστικό δείπνο, να ζητάμε κι ένα γλυκό σοροπιαστό.

 

 

 

Είπαμε παλιότερα, Σαββατοκύριακο στα επειγοντα των Νοσοκομείων ,είναι να κλαίς με λυγμούς, βλέποντας ταλαίπωρους, ανόητους και μη, να βασανίζονται με παγκρεατίτιδες ή αποφράξεις του χοληφόρου πόρου.Αλλά τί να σας τα λέω τώρα Ισως μερικοί είστε προγραμματισμένοι για μιαν βραδυνή εξοδο στην¨φοβερή¨ταβέρνα της¨Ροδάνθης¨ τυχαίο το όνομα όπου θα απολαύσετε ένα υπέροχο δείπνο με καλούς φίλους, και ανάμεσα απ τα¨πρώτα¨με το ονειρεμένο συκώτι, το νόστιμο λουκάνικο και το απαλό κρασί, θα σαρκάσετε την τύχη του υπέρβαρου καναλάρχη, και τσουγκρίζοντας θα ευχηθείτε καλά να πάθει άκου εκεί νάχει ¨φορτώσει την κάρτα του με ένα εκατ.ευρώ και να να μην κουνιέται κανεις.Ας είναι οι κακοί με τους κακούς στις φυλακές, κι οι καλοί, σαν κι έμας, στους καναπέδες να χαζευουμε τις αηδίες που οι σφιχτοί καιροι, αναγκάζουν τα καναλια να μας σερβιρουν.

Καλη νύχτα σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για γραμμωμένους κοιλιακούς μύς

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: