RSS Feed

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ..ΚΙ ΟΙ..ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΗ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για μαστογραφίας

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/

Οταν θέλεις να παρουσιάσεις ένα δείγμα ,αυτού που λέμε σύγχρονη νευρωτική, μοντέρνα, γυναίκα, δεν έχεις παρά να φωτογραφήσεις την Κατίνα μας.. Λεπτόκορμη, αθλητική, πάντα χαρούμενη ( με τον τρόπο της), κι άπειρα διερευνητική..Δεν υπάρχει μοντέρνα εξέταση που να μην την έχει κάνει..Εννοείται οτι πέρα του κόστους, είναι σχεδόν σίγουρη πως δεν έχει το παραμικρό, αλλά είναι αυτό που λέμε…της αρέσει κάθε τόσο να το ακούει να τη βεβαιώνουν, πως είναι μια χαρά..Τώρα πως της κόλλησε αυτό με τη μαστογραφία, κανείς δεν ξέρει..Περπατώντας στην παραλία του Μπάτη προσπάθησα να της εξηγήσω μερικά πράγματα.Ψήγματα απ τη κουβέντα μας θα μεταφέρω σ αυτό το σημείωμα..

Κατίνα μου….όσο προοδεύει η θεραπευτική επιστήμη,τόσο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που.. ανησυχούν για την υγεία τους ( βλέπεις είναι ο φόβος του θανάτου, μην το ξεχνάς..).Η ανησυχία αυτή είναι δημιούργημα της.. ιατρικής και του τρόπου που αυτή επιλέγει να προβάλλει τα ευρήματά της στην κοινωνία. Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι υπεύθυνοι έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του..φοβισμένου  υγιους…

Αποτέλεσμα εικόνας για μαστογραφίας

(περίπου αυτό που είσαι εσύ, και δεν συζητάμε επ αυτού). και έχει ως σκοπό την αλλοίωση του τρόπου με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.Δεν είναι τυχαίο, ότι στο μυαλό των γυναικών.. η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του μαστού.. είναι ηυξημενη  20 φορές περισσότερο, σε σχέση με την πραγματική,  ενώ η εκτίμηση που έχουν για τη μείωση του κινδύνου από την.. τακτική μαστογραφία είναι.. 120 φορες μεγαλύτερη.. από την πραγματική …(Ξέρω πως δεν κατάλαβες..αλλά άστο για να πάμε πιό κάτω..) Εαν πάμε σε ποσοστά…γελάμε..2.000% και 12.000% αντίστοιχα..

Ελα να βάλουμε τα πράγματα σε μια πιο.. ρεαλιστική βάση και να φωτίσουμε  το πραγματικό μέγεθος του ..κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού, καθώς και τη συμβολή της μαστογραφίας στη.. μείωση αυτού του κινδύνου. Οταν μιλάμε για αριθμούς, που αναπαριστούν..κινδύνους υγείας,  πρέπει να μιλάμε με απόλυτα μεγέθη και όχι με.. σχετικά. Οταν λέμε.. εκατον πενήντα τοις εκατό (150%) αύξηση του κινδύνου ή το αντίθετο, είναι κατι που γίνεται μεν εύκολα κατανοητό, από τον απλό κόσμο, αλλά ταυτόχρονα τον.. παγώνει..

Παράδειγμα..

Αν ο εκφωνητής ,στο δελτίο ειδήσεων, μας πεί ένα βράδυ πως.. βρέθηκε ότι οι.. καούρες αυξάνουν τον κίνδυνο….της πολλαπλής  σκλήρυνσης (κατά πλάκας)  από 0,3 σε 0,45% , δεν θα τον πάρουν στα σοβαρά..Ενώ αν με τρόμο στα μάτια…εκφωνήσει ότι οι καούρες.. αυξάνουν τον κίνδυνο κατά.. 50% όλοι θα ψάχνουν.. γαστρεντερολόγο. Η διαφορά λοιπόν σχετικού με απόλυτο κινδύνο, ισοδυναμεί με τη διαφορά μεταξύ.. Είδησης Και Πληροφορίας.

Πάμε στην μαστογραφία..που σε ενδιαφέρει.

Το  Εθνικο Αντικαρκινικο Ινστιτούτο των ΗΠΑ.. (NCI απ τα πλέον σοβαρά στον κόσμο με το αντίστοιχο της Σουηδίας..) ,μας βεβαιωνει πως..η αθροιστική πιθανότητα μία γυναίκα 40 έως 80 ετών..να πεθάνει από καρκίνο του μαστού είναι περίπου 2,5% .. Αρα, μία υγιής 40άρα, ( καλή ώρα σαν κι εσενα..)  έχει μόνον.. 7% πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού μέχρι τα 70 της. Και για να εξηγούμεθα.. μη τρελλαθούμε..ο καρκίνος είναι υπαρκτός και θερίζει..υπο προυποθεσεις πάντα, όπως ας πούμε  η κληρονομική επιβάρυνση, και τότε δεν παίζουμε..  (ουτε σεις, αν ανηκετε στις ¨τυχερές¨ συνεχίζετε το διάβασμα..)

Αποτέλεσμα εικόνας για μαστογραφίας

Ο καρκίνος γενικά, έχει αυτό που λέμε¨φαναρια¨σημεία, κουδούνια, καμπάνες..Οπως το καπνισμα..ας πούμε.Το να καπνίζεις σα φουγάρο και να πιστευεις οτι θα γλυτώσεις τις συμπληγάδες:καρδιαγγειακά ή καρκίνο, είναι να το παίζεις Οδυσσέας..κι είναι κρίμα..εκείνος ούτε κάπνιζε, ούτε έπινε, ούτε είχε άγχος…Είχε..Πίστη μόνο για δεί ξανα την καλη του Πηνελόπη..Σύμφωνοι;

Πίσω στις υποθέσεις μας..

Από τα 70 και πέρα..όλοι μας από κάτι θα πεθάνουμε.Ηρεμείστε. Τώρα, αν μία υγιής 70άρα ανησυχεί ακόμα για το ..πώς θα πεθάνει, οφείλουμε να την πληροφορήσουμε ότι οι πιθανότητες να πεθάνει από.. καρδιά ή από καρκίνο του πνεύμονα , είναι σαφώς περισσότερες απ’ ότι του καρκίνου του μαστού…τουλάχιστον στατιστικά..πάει και τελείωσε.

Οι πιθανότητες μία γυναίκα 50 ετών ..( καλή ώρα εσύ Κατίνα μου) που δεν υποβάλλεται σε τακτική μαστογραφία.. να MHN πεθάνει από καρκίνο του μαστού στα επόμενα 15 χρόνια της ζωής της είναι.. 99,12%.

( εκτός απ τα¨φανάρια¨που είπαμε..τότε αλλάζει το πράμα..)

Για μία 60άρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι.. 98,82%, καταδεικνύοντας ότι η εμμονή στο μήνυμα του θανάτου από καρκίνο του μαστού… αφορά αυτούς που επωφελούνται από τον φόβο του θανάτου..και μη μου ανοίγεις τα ματια σου, είναι ακριβώς αυτο..Μας λέει ο.. εμβριθής δημοσιογράφος-ιατρός..   Εχεις 1 στις 8 πιθανότητες να πάθεις καρκίνο του μαστού…ή Είναι περίπου 100% βέβαιο ότι.. μέχρι τα 70 σου δε.. θα πεθάνεις από καρκίνο του μαστού.( είναι το ίδιο πράγμα, διατυπωμένο με το σωστό τρόπο..)

Χωρίς να θέλω να  υποτιμησω το προβλήμα,σε βεβαιωνω ότι στην πρώτη περίπτωση..η γυναίκα θα μετατραπεί σε τακτική πελάτισσα κάθε διαγνωστικού κέντρου υπερήχων, μαστογράφων (ψηφιακών, αναλογικών, τρισδιάστατων κλπ), ενώ η δεύτερη πρόταση..θα της επέτρεπε να ζήσει με ειρήνη τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής της.Με άλλα λόγια, επειδή εδώ και 30 χρόνια οι γυναίκες καλούνται επιτακτικά να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο διαγιγνώσκονται πολύ περισσότεροι καρκίνοι του μαστού απ’ ότι παλαιότερα, οι οποίοι ,σε σημαντικό ποσοστό, είναι κλινικώς ασήμαντοι, δηλαδή δεν θα απασχολούσαν ποτέ τη γυναίκα, ενόσω αυτή είναι εν ζωή. Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο, υπάρχει μία μεγάλη γκάμα.. καρκίνων μαστού ..που ποτέ δε θα εκδηλωθούν στη διάρκεια της ζωής μίας γυναίκας. Πολλοί απ’ αυτούς δε θα προκαλέσουν ποτέ πρόβλημα. Καλύτερα να έμεναν αδιάγνωστοι, και όσες τους έχουν, να παρέμεναν μακαρίως αγνοούσες, επειδή αν ανακαλυφθούν (μέσω της μαστογραφίας) οι γιατροί αδυνατούν να καταλάβουν αν θα εξελιχθούν ή όχι.

Το ψευδώς-αληθες αυτό αποτέλεσμα, οδηγεί στο…να βαφτίζονται οι πάντες καρκινοπαθείς και απ εκεί και πέρα…πιάσε τ αυγό και ξερεις τι να το κάνεις…  Το φαινόμενο αυτό λέγεται υπερδιάγνωση ,και αποτελεί χαρακτηριστικό των ατελών διαγνωστικών μεθόδων, όπως η μαστογραφία (και το PSA για τους άνδρες..)

Σχετική εικόνα

Συμπερασματικά, όσο πιο πολύ ψάχνεις τόσο.. πιο πολύ βρίσκεις. Είμαστε σίγουρα  όλοι.. άρρωστοι αλλά δεν το ξέρουμε. Είμαστε σχεδόν όλοι…σχιζοφρενείς..και το αγνοούμε επιδεκτικά..Πρέπει να παραδεχτούμε πως.. η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού, αριθμός που από κάποιους θεωρείται ότι εκφράζει το αισιόδοξο σενάριο. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, οι υποστηρικτές του τακτικού μαστογραφικού ελέγχου, να διατείνονταιότι η μαστογραφία μειώνει κατά 20% την πιθανότηταθανάτου από καρκίνο του μαστού; Είναι πολύ απλό.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαστογραφίας

Μετατρέπουν τα απόλυτα νούμερα σε σχετικές διαφορές: το 20% στην.. αύξηση της επιβίωσης.. δεν αποτελεί παρά την.. επί τοις εκατό σχετική διαφορά ανάμεσα στο 99,12% και στο 99,29% Με τον τρόπο αυτό το απόλυτο 0,17% (δηλαδή η αριθμητική διαφορά μεταξύ 99,29 και 99,12) μετατρέπεται στο μαγικό 20% και έτσι τα οφέλη της μαστογραφίας παρουσιάζονται στο κοινό παραφουσκωμένα κατά.. 117 φορές…

Κάποιοι, ακόμα πιο αισιόδοξοι, εμφανίζουν το σχετικό όφελος της μαστογραφίας να αγγίζει το 30%. Θέλεις να το¨ξαναπάμε¨ Κατίνα μου; Η χρήση σχετικών αριθμών.. παραπλανά.. επειδή αποτυγχάνει να μας πληροφορήσει πόσο κινδυνεύουμε εξαρχής από κάποιο αίτιο.

Όποιος καταφεύγει στη χρήση σχετικών μεγεθών..κάτι κρύβει ή κάτι πουλάει ή.. και τα δύο.  Σου είπα και παραπάνω.. στο μυαλό εσας  των γυναικών..ο απόλυτος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού Είναι διογκωμένος κατά 20 φορές ..σε σχέση με την πραγματικότητα. Επιπλέον το 50% αυτών θεωρεί τη μαστογραφία.. ασπίδα κατά της εμφάνισης καρκίνου, δηλαδή κάτι  σαν.. αντικαρκινικό εμβόλιο..

Αυτό δεν ισχυει.. και μακάρι να βρεθεί κάποια στιγμή το εμβόλιο..

Ολα όσα σου είπα.. χαρακτηρίζουν ένα.. σαφές έλλειμμα πληροφόρησης, όχι τόσο όσον αφορά την αναγκαιότητα μαστογραφίας, αλλά κυρίως όσον αφορά το μέγεθος του κινδύνου και της ελάττωσης του από τη μαστογραφία αυτή καθ αυτή…Το πρόβλημα αυτό..δεν λύνεται ούτε με ακριβούς.. κινητούς  μαστογράφους.. ούτε με «ροζ κορδέλες»..

Λύνεται με ακλόνητη πίστη, κι ελπίδα, κι αν έχεις τις προϋποθέσεις, κι αγάπη, πολλή αγάπη…ας πούμε σαν κι αυτή που ξέρω πως έχεις για τον φίλο μου τον Σαράντη…

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Οχι δεν εχω κάνει λάθος την..ηλικία της Κατίνας..Ειναι μεταξύ 40 και 50..Η ιδανική ηλικία για όλες τις καλοδιατηρημένες, ανέμελες, αγαπώμενες ηρωϊκά κι απελπισμένα απ ενα υποδειγμα συζυγου όπως είναι ο Σαράντης μας..

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: