RSS Feed

Η ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ..ΠΙΘΑΝΟΝ ΥΦΕΡΠΟΥΣΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗ..

Posted on

 Αποτέλεσμα εικόνας για ψωριασικής δερματικής βλάβη

Η ψωρίαση πιθανώς μια από τις πιό γνωστές και πιο παρεξηγημένες ασθένειες του ανθρώπου. Ονομάζεται tzaraat στην Αγία Γραφή. Και σε πιο πρόσφατες περιόδους, συχνά περιγράφεται ως μια μορφη…. λέπρας. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον όρο lepra (λέπρα) για φολιδωτές δερματικές παθήσεις. Χρησιμοποίησαν τον όρο ψώρα για να περιγράψουν την φαγούρα από δερματικές παθήσεις. Έγινε γνωστή ως lepra’Willan  στα τέλη του 18ου αιώνα. Παρόλο που μπορεί να συγχέεται με τη λέπρα, το 1841 δόθηκε τελικά το όνομα ψωρίαση από το βιενέζο δερματολόγο Ferdinand von Hebra. Η λέξη ψωρίαση προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ψώρος» (λέπι) ήταν γνωστή χιλιάδες χρόνια πριν και αναφέρεται στη βίβλο (Λευϊτικόν).Μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων, ( απ τις πολυανθρωπότερες που έχουν γίνει μεχρι σήμερα..) στη Βρετανία, συνδέει τη σοβαρής μορφής ψωρίαση με έναν κατά 46% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα 27 προγενέστερων παρατηρητικών μελετών φτάνουμε σε ένα πρώτο   συμπέρασμα, ότι τα  Ψωριασικά Άτομα Διατρέχουν 59% Περισσότερες Πιθανότητες Να Εκδηλώσουν Διαβήτη, Σε Σχέση Με Τους Εθελοντές Της Ομάδας Ελέγχου.Οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν σχεδόν..τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη…συγκριτικά με τα άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο, σύμφωνα με μια επισκόπηση 24 μελετών από όλο τον κόσμο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ψωριασικής δερματικής βλάβη

 

Παράλληλα υπάρχει η υπόνοια στους επιστημονικούς κύκλους, ότι Η Ψωρίαση Έχει Σχέση Με Έναν Υψηλότερο Κίνδυνο Εκδήλωσης Καρδιοπάθειας, Οξέος Καρδιακού Ή Εγκεφαλικού Επεισοδίου..Η ψωρίαση,είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια ,που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις, και είναι μια αρκετά διαδεδομένη δερματολογική πάθηση. Εμφανίζεται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά και οπουδήποτε, ακόμα και.. στα γεννητικά όργανα.                  Το ψωριασικό δέρμα παρουσιάζει λέπια, πάχυνση και φλεγμονή.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χρόνια φλεγμονή σε όλο το σώμα (που οφείλεται στην ψωρίαση) μπορεί επίσης να ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.Επιπλέον, ψωριασικά άτομα τείνουν να αποκτούν περισσότερο βάρος, να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, να είναι λιγότερο δραστήρια σωματικά κατά μέσο όρο σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο, παράγοντες που μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο διαβήτη που διατρέχουν.Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών απαιτεί συστηματική χορήγηση (από το στόμα) θεραπείας για τον έλεγχο της νόσου, είναι εκείνοι με μέτρια εως σοβαρή ψωρίαση, ψωρίαση με συχνές εξάρσεις, ψωρίαση με σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, και ψωρίαση σε εμφανή σημεία όπως το πρόσωπο και τα χέρια.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ψωριασικής δερματικής βλάβη

H κυκλοσπορίνη είναι ένας ανοσοκατασταλτικός παράγοντας που δρα στα Τ λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης από το 1993.Η συνιστώμενη αρχική δόση κυμαίνεται από 2.5-3.0 mg/kg/ημέρα, και δίδεται με συνταγή ιατρού. Η κυκλοσπορίνη συνήθως έχει γρήγορη έναρξη δράσης.Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της κυκλοσπορίνης είναι δοσοεξαρτώμενες και περιλαμβάνουν νεφρική βλάβη, αρτηριακή υπέρταση, υπερπλασία των ούλων και υπερτρίχωση. Έτσι, η θεραπεία με κυκλοσπορίνη πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου και χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις κυρίως για έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας, καθώς και παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ψωριασικής δερματικής βλάβη

 

H μεθοτρεξάτη είναι φάρμακο με ¨κυτταροστατικό¨ μηχανισμό δράσης, και έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης από το 1958 και είναι επίσης αποτελεσματική για την ερυθροδερμική, την φλυκταινώδη ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα.Συνήθως η μεθοτρεξάτη χορηγείται από το στόμα αλλά υπάρχει και σε διάλυμα για ενδομυική χορήγηση. Χορηγείται σε εβδομαδιαίο σχήμα που καθορίζεται από το δερματολόγο.(συνήθως μια ή δυο ημέρες την εβδομάδα). Η μεθοτρεξάτη είναι ένα φάρμακο με σχετικά αργή δράση και ανταπόκριση παρατηρείται συνήθως μετά από 4-12 εβδομάδες θεραπείας.Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία αύξηση των ηπατικών ενζύμων, μυελοκαταστολή (ελάττωση των λευκών αιμοσφαιρίων, παν-κυτταροπενία). Συστήνονται εργαστηριακές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Δεν επιτρέπεται η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά τη θεραπεία με μεθοτρεξάτη. Πρόκειται για τερατογόνο φάρμακο και απαγορεύεται η εγκυμοσύνη και η τεκνοποίηση για γυναίκες και άνδρες ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς και για 3 μήνες μετά την διακοπή της.

Σχετική εικόνα

 

Η ασιτρετίνη είναι ένα ρετινοειδές, παράγωγο της βιταμίνης Α, που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης από το 1992. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλους συστηματικούς ή τοπικούς παράγοντες. Στη φλυκταινώδη ψωρίαση η ασιτρετίνη αποτελεί φάρμακο 1ης  επιλογής.Οι ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη θεραπεία με ασιτρετίνη περιλαμβάνουν την ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, την τριχόπτωση και την αύξηση των ηπατικών ενζύμων ή των τριγλυκεριδίων ορού. Δεν επιτρέπεται η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η ασιτρετίνη δεν συστήνεται (αντενδείκνυται) για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς είναι τερατογόνο φάρμακο, και απαγορεύεται για τις γυναίκες η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 3 χρόνια μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

 

Η ψωρίαση τις περισσότερες φορές υποτροπιάζει και δύσκολα θεραπεύεται.Υπολογίζεται ότι το 1-2% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή ψωρίασης.Είναι νόσος που προκαλεί σωματική και ψυχολογική διαταραχή και προσβάλλει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Αμερικάνοι της φυλής Samoa, δεν προσβάλλονται από ψωρίαση σε αντίθεση με κατοίκους συγκεκριμένης περιοχής στη Νορβηγία όπου το ποσοστό εμφάνισης είναι 4.8%, της Δανίας σε ποσοστό 2.9% και στα Νησιά Faoroe το ποσοστό φτάνει το 2.8%.Η αιτία που προκαλεί την ψωρίαση παραμένει προς το παρόν άγνωστη, αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος αναφορικά με την κατανόηση της αιτιο-παθογένειας της νόσου και αφορά την κληρονομική προδιάθεση για την εκδήλωση της και τους διάφορους εκλυτικούς παράγοντες για την κλινική εμφάνισή της.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ψωριασικής δερματικής βλάβη

 

Η κληρονομική προδιάθεση ίσως είναι απαραίτητη για την εμφάνιση της ψωρίασης, παρόλα αυτά χρειάζεται και η σπίθα που θα πυροδοτήσει τις διάφορες παθοφυσιολογικές διαδικασίες, με κατάληξη την ανάπτυξη της τυπικής ψωριασικής δερματικής βλάβης. Έτσι, σήμερα είμαστε γνώστες του μηχανισμού μέσω του οποίου εκδηλώνεται η ψωρίαση, αλλά αγνοούμε το αίτιο ή τα αίτια που τον ενεργοποιούν. Οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου, καθώς μπορεί να εμφανισθεί ή να επιδεινωθεί μετά από ένα έντονο ψυχικό τραύμα. Το γεγονός δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο γιατί η εμφάνιση του ψωριασικού εξανθήματος, δημιουργεί περισσότερη ψυχική ένταση. Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι οι ψωριασικοί ασθενείς παρουσιάζουν συχνά άγχος και κατάθλιψη, αν και πολύ σπάνια χρειάζονται ψυχιατρική παρακολούθηση.

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για ψωριασικής δερματικής βλάβη

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: