RSS Feed

ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ..ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ..

Posted on

 

 

copyright   http://kosmaser.wordpress.com/

Σε μερικές ημερες ξεκινουν οι Παρακλησεις της Παναγίας..

Μια περίοδος Νηστειας και περισυλογης.. μεσα στο καλοκαίρι..

Δεν τρώμε ψάρι, τρωμε  όσπρια.. σαλάτες και  υπέροχα θαλασσινα..

Να δούμε ποιές πολύτιμες ουσίες παίρνουμε τρωγοντας οσπρια και λαχανικά, και θα καταλήξουμε στα πολύτιμα , αν και παρεξηγημενα απ τους περισσότερους, Θαλασσινα, που τα φοβούνται κυρίως για τον μυθο της χοληστερίνης..

Φλαβονοειδείς ουσίες:  καρότα, πιπεριές, ντομάτες.

Λυκοπένιο: Περιέχεται μέσα σε φρούτα και λαχανικά κόκκινου χρώματος. Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο.

 Καροτινοειδείς ουσίες: Περιλαμβάνουν τη β-καροτίνη και περιέχονται στα λαχανικά που έχουν χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί όπως επίσης και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Υπάρχουν επίσης και σε φρούτα όπως τα βερίκοκα.

 Ισοφλαβόνες: Περιέχονται κυρίως στη σόγια και στα προϊόντα της. και μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας 

Σουλφίδια: Περιέχονται στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, στο πράσο. Βελτιώνουν τη δράση του ανοσου συστήματος .

Η μόνη ίσως ανησυχία, σχετικά με το νηστίσιμο διαιτολόγιο, αφορά στην κάλυψη των αναγκών σε  ασβέστιο και σίδηρο.

Καλές πηγές ασβεστίου, φυτικής προέλευσης, είναι Οι Ξηροί Καρποί Το Μπρόκολο, Το Κουνουπίδι, Το Λάχανο, Οι Μπάμιες, Ο Χαλβάς, Το Σουσάμι, Και Τα Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά 
Πηγές Σιδήρου Φυτική Προέλευσης (
κυρίως φακές, φασόλια μαυρομάτικα), οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. 

Επιπλέον το  β-καροτένιο που βρίσκεται στο καρότο και το μηλικό οξύ που βρίσκεται στο λευκό κρασί ενισχύουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. 

Και τώρα να δουμε τα θαλασσινα

δηλαδή..τα οστρακοειδή ( μύδια, στρείδια κλπ), τα καλαμαράκια, το χταπόδι, τις σουπιες και τις γαρίδες.

Η κατηγορία αυτή τροφίμων, παρότι είναι πλούσια σε χοληστερίνη κατάφερε να επιβιώσει της… υστερίας του υγιεινισμού, επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, που εχουν σαφή καρδιοπροστατευτική δράση. ( τόχουμε πει κατ επαναληψιν)

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα διάχυτη η εντύπωση ότι λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη, τα θαλασσινά είναι.. επικίνδυνα.

Η άποψη αυτή είναι ατεκμηρίωτη επειδή είναι γνωστό από τη δεκαετία του 80 ότι το μείγμα των στερολών που περιέχουν τα θαλασσινά δεν αποτελείται μόνο από χοληστερόλη αλλά και από άλλες στερόλες (β-σιτοστερόλη, 24-μεθυλενοχοληστερόλη, μπρασικαστερόλη, δεσμοστερόλη, ποριφεραστερόλη, κλιοναστερόλη, καμπεστερόλη) για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι αφενός απορροφούνται λιγότερο από τον ανθρώπινο οργανισμό, αφετέρου παρεμποδίζουν την.. απορρόφηση της χοληστερόλης, αποτρέποντας έτσι την αύξηση της συγκέντρωσης της τελευταίας στο αίμα..

Όπως και να έχει, η επίδραση των θαλασσινών στους λιπιδαιμικούς δείκτες είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας επειδή πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τη συμβολή τους στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των καρδιακών επεισοδίων. 

Θυμόμαστε πάντα πως…Η Ιατρική Επιστήμη δεν είναι παρά

η… διαχείριση της αβεβαιότητας.

Στο Ζητημα Της Ενοχοποιησης Της Χοληστερινης τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και αβέβαια.

Παρά τη φαινομενική ομοφωνία, η επιστημονική κοινότητα είναι βαθιά διχασμένη όσον αφορά τον κυρίαρχο ρόλο της χοληστερίνης και των λιπαρών ως παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν είτε με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες είτε με φαρμακευτική αγωγή.

Ισχυριζόμαστε ότι μάλλον δεν υπάρχει σαφής αιτιολογική σχέση μεταξύ διατροφικής πρόσληψης χοληστερίνης  λιπών και καρδιαγγειακής νοσηρότητας ή συνολικής θνησιμότητας.

Ένα άλλο στοιχείο είναι η ανάγκη μιας μεγάλης μερίδας επιστημόνων για μονοσήμαντες αντιστοιχίες (χαμηλή χοληστερίνη- αποφυγή θανάτου).

Πολλοί λόγοι συμβάλλουν σε αυτήν την άκριτη στάση, εκ των οποίων δύο είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.

Ο πρώτος είναι η στενή σχέση της σύγχρονης ιατρικής με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Πιθανώς αν δεν ανακαλύπτονταν οι..χρυσοφορες  στατίνες η θεωρία της χοληστερίνης θα είχε αφεθεί σε… φυσικό θάνατο.

Η ανακάλυψη αυτών των φαρμάκων εγκλώβισε την ιατρική σε ένα μονόδρομο σκέψης ο οποίος αρνείται κάθε θεώρηση που δεν περιέχει την κακιά LDL στον πυρήνα της.

Ο εγκλωβισμός ισχυροποιήθηκε από τον πακτωλό χρημάτων που διοχετεύτηκε από τις ιδιωτικές εταιρείες στα ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και μετέτρεψε αρκετά από τα λαμπρά μέλη της σε …συμμέτοχους της κερδοφορίας των βιομηχανιών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η απελπισμένη ανάγκη των επιστημόνων για… δημοσιεύσεις.

Και είναι πολύ πιο εύκολο να δημοσιεύσεις όταν (νομίζεις ότι) γνωρίζεις τον ένοχο των… εμφραγμάτων παρά όταν τον αγνοείς. Μια επιστημονική εργασία έχει περισσότερες πιθανότητες δημοσίευσης όταν βρίσκει κάτι παρά όταν… όχι.

Η επιστήμη έχει ανάγκη από το εύρημα, όχι από την απουσία ευρήματος.

Και η περιγραφή της χοληστερίνης ως του μεγάλου ενόχου… εξυπηρετεί απόλυτα αυτόν το σκοπό.

Αν στην ανάγκη δημοσίευσης προσθέσουμε και την αχόρταγη όρεξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης για ειδήσεις, αλλά και την ανάγκη άλλων παραγωγικών τομέων (π.χ. διατροφική βιομηχανία, βιομηχανία αντιδραστηρίων και διαγνωστικών τεστ) για κυκλοφορία νέων προϊόντων και παροχή νέων -ακριβών- υπηρεσιών, τότε η εύρεση ενός εύκολου ενόχου για το κύμα των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.. γίνεται μοχλός συσσώρευσης και.. αναδιανομής κεφαλαίου, πνευματικού ή και χρηματικού.

Ομως στις 15 αυτες ημερες, που οι¨λαβωμένοι¨απο την αγάπη της Παναγίας, κάθε απόγευμα θα πηγαίνουν στην Εκκλησιά, για να ψάλλουν την παράκληση, λίγο έχουν να σκεφθούν όλα τα παραπάνω…

Η αναφορά σ αυτά έγινε για να μην έχουν λόγο οι ανοήτως σκεπτόμενοι, καθιδροι, αρνητές της Εκκλησιας, να ισχυρισθούν, πως ειναι απαράδεκτο, μεσούντος του θέρους, να στερείται ο κόσμος, τα σουβλάκια, τις πίτσες, κι όσες άλλες βδελυγμίες τους παρέχει το ηλεκτρονικό πλέον Delivery

 

Ευχομαι καλό Στάδιο

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: