RSS Feed

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΘΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ..ΠΟΡΟΥ..

Posted on

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χολοκυστεκτομή

Σημερα θα πουμε δυο λόγια για μιαν υπουλη κατασταση, που ταλαιπωρεί αρκετούς συνανθρωπους μας, αλλά δεν είναι τόσο κραυγαλέα, όσο π.χ. οι καρδιοπάθειες, και τα καταφέρνει να περνα απαρατηρητη για τους πολλούς. Σιγουρα τον έχουμε ακούσει.Ομως λίγα ξερουμε π.χ. για τόν Αποφρακτικό ί κ τ ε ρ ο ,όπου,η ολική χολερυθρίνη , σταδιακά αυξάνεται, ενώ ο πάσχων, εμφανίζει κίτρινο χρωμα στο δέρμα, αποχρωματισμό κοπράνων, και υπέρχρωση ούρων. Άλλοτε με πόνο στην κοιλία και άλλοτε τελείως ανώδυνα. 

 

 

Δεύτερη στη σειρά, έρχεται η Λ ι θ ί α σ η του χοληδόχου πόρου τη λένε και χοληδοχο-λιθίαση.Δεν ειναι συχνή,και συμβαίνει αρκετες φορές, μετα αφαίρεση της χολής  και οχι μόνο Εχουμε σχηματισμό λίθου ή λιθων, στον ανατομικό σωλήνα,που αποχετεύει την χολή στο έντερο, και μπορεί να φτάσει στον πόρο ,από την χοληδόχο κύστη, είτε αυτόματα μετά χολοκυστεκτομή,που μπορεί να οφειλεται σε Ιατρογενείς  χειρουργικές κακώσεις χοληφόρων.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για φύμα του Vater.

 

Σε χολοκυστεκτομή ανεξάρτητα με την χειρουργική τεχνική ανοιχτή, λαπαροσκοπική ή ρομποτική χολοκυστεκτομή, είναι δυνατόν να συμβεί κάποιου βαθμού κ ά κ ω σ η του χοληδόχου πόρου ή των χοληφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την ροή της χολής, εκτός του εντέρου εντός της κοιλιάς.Ακόμα έχουμε την Σκληρυντική χολαγγειΐτιδα  την Οξεία πυώδη χολαγγειΐτιδα.Όγκους παγκρέατος Οξεία λιθιασική παγκρεατίτιδα. και Χρόνια παγκρεατίτιδα.Ολα τα πιο πάνω τα βρίσκουμε, κατ αρχήν (κατα κανονα) με την Ενδοσκοπική Π α λ ί ν δ ρ ο μ ο Χολάγγειο-Παγκρεατο-γραφία.Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις αυτού του τύπου συνδυάζουν το μοναδικό πλεονέκτημα της διαγνωστικής και ταυτόχρονα θεραπευτικής αντιμετώπισης του ασθενούς.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για παγκρεατίτιδα

 

Η ERCP αποτελεί σήμερα την πιο σύγχρονη και μέθοδο διάγνωσης και κυρίως αντιμετώπισης των παθήσεων των χοληφόρων. Είναι αναίμακτη και ανώδυνη kaι  εκτελείται ακόμα και χωρίς γενική αναισθησία. Στην πράξη η μέθοδος αυτή μπορεί να αντικαταστήσει την χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και να την συμπληρώσει.Ο επεμβατικός ενδοσκόπος χρησιμοποιώντας το πλάγιο ενδοσκόπιο ,εισέρχεται από το στόμα, στον οισοφάγο, το στομάχι και φτάνει μέχρι την δεύτερη μοίρα του δωδεκαδάκτυλου,προκειμένου να βρει το σημείο στο οποίο κ α τ α λ ή γ ε ι  στο έντερο ο χοληδόχος πόρος και ο παγκρεατικός πόρος.Το σημείο στο οποίο συναντά ο χοληδόχος πόρος τον παγκρεατικό πόρο βρίσκεται στην δεύτερη μοίρα του δωδεκαδάκτυλου και ονομάζεται φ ύ μ α  του V a t e r.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για χολοκυστεκτομή

 

Πιθανόν να μην ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες,  αλλά είναι καλό για κάποιον, π ρ ι ν καταφύγει στον επαγγελματία της υγείας, να γνωρίζει τ ί  α κ ρ ι β ώ ς θα του κάνει για να μην φαντάζει¨θεος¨στα ματια του.

Το ¨φ ύ μ α¨ αποτελεί το »ανατομικό παράθυρο»που χρησιμοποιεί ο ενδοσκόπος προκειμένου να προσεγγίσει τα χοληφόρα, το ήπαρ και το πάγκρεας.  

Με τον ενδοσκοπικό υπέρηχο είναι δυνατόν να διαγνωσθεί ο καρκίνος του παγκρέατος σε πρώιμο και άρα θεραπεύσιμο στάδιο.Στην συνέχεια ανάλογα με τα ευρήματα προχωρά στην  αφαίρεση λίθων,η τοποθέτησης stent,  λήψης βιοψιών κτλ.Οταν τώρα έχουμε Λιθίαση του χοληδόχου πόρου χοληδόχο-λιθίαση. χρησιμοποιούμε  καθετήρα τύπου Basket, με τον οποίο ο λίθος συλλαμβάνεται και αφαιρείται από τον χοληδόχο πόρο, κι ολα επιστρέφουν στην ρουτίνα  το καθημερινό θαλάσσιο μπάνιο μας, τη ρακέτα, τους φίλους το ταβερνάκι.

 

Έτσι με την επεμβατική ενδοσκόπηση επιτυγχάνεται  η αποφυγή μεγάλων, σοβαρών και αιματηρών χειρουργείων, χωρίς καμία απολύτως τομή, ενώ ο ασθενής τις περισσότερες φορές παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.Στην Πλέον Κοινη Περίπτωση Λιθίασης του χοληδόχου πόρου, η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνει, την διάνοιξη του χοληδόχου πόρου, την αφαίρεση του λίθου και στην συνέχεια την συρραφή του πόρου και την τοποθέτηση σωλήνα παροχέτευσης του χοληδόχου πόρου σωλήνας Kehr,για διάστημα περίπου δεκατεσσάρων ημερών.

 

Με 580 λέξεις ξεκαθαρίσαμε το ομιχλώδες τοπίο της λιθιασης του χ ο λ η δ ό χ ο υ  πόρου,κι ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στις ποσότητες ψαριου που καταναλώνουμε ιδίως τα βραδια.Χαιρετε.

 

 

ΤΡΩΜΕ ΨΑΡΙ ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: