RSS Feed

ΠΑΤΕΡΑΣ..ΥΙΟΣ..ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για μη παροργίζετε τα τέκνα υμών...

Kαι οι ¨πατέρες¨ μη παροργίζετε τα τέκνα υμών…

Ο έφηβος, (αγόρι ή κορίτσι) μεγαλώνοντας ..θέλει να αυτονομηθεί περισσότερο ισως το κορίτσι που ωριμαζει ουτως ή αλλως σχετικά ενωρις, λιγοτερο το αγόρι που μπορεί να παραμείνει εφηβος μέχρι τα 60 του+ να περάσει σε άλλο αναπτυξιακό στάδιο 

Οργίζεται με κάθε μορφή εξουσίας, και η πρώτη εξουσία που τον εξοργίζει και θέλει να αποτινάξει από πάνω του είναι  η  π α τ ρ ι κ ή.

Ο γυιός ¨σκοτώνει¨ μέσα στην ψυχή του τον πατέρα, σκοτώνει μια παρουσία που τον καθορίζει μέχρι τώρα, αλλά δεν τον αφήνει να αυτονομηθεί.

http://kosmaser.wordpress.com/tag/%C

 

 

 

Ετσι όταν ο Απόστολος Παύλος λέει στους γονείς, και ειδικά στους πατερες, να μην  π α ρ ο ρ γ ί ζ ο υ ν   τα παιδιά τους, Καθόλου τυχαία ο Σοφοκλής δεν μίλησε για το δράμα του Λάϊου που ήθελε να σκοτώσει το γυιό του, και ο Παπαδιαμάντης  που βάζει την ηρωίδα του, στη Φόνισσα ,να σκοτώνει νήπια.

Η λεχώνα εκοιμάτο βαθέως, και ούτε ήκουσε τον βήχα και τα κλαύματα.Η γραία ήνοιξε βλοσυρά όμματα, κ’ έκαμε χειρονομίαν ανυπομονησίας και απειλής.— Ε θα σκάσης; είπε.Της…Φραγκογιαννούς άρχισε πράγματι «να ψηλώνη ο νους της». Είχε «παραλογίσει» επί τέλους.Επόμενον ήτο, διότι είχεν εξαρθή εις ανώτερα ζητήματα. Έκλινεν επί του λίκνου. Έχωσε τους δύο μακρούς, σκληρούς δακτύλους μέσα εις το στόμα του μικρού, διά να «το σκάση».

Παντού είναι διάχυτη η οργή, το μίσος, το φονικό. Αυτές οι διεργασίες γίνονται ασυνείδητα, δεν έχουν λογική συνέπεια και πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια. Ετσι έχουμε συγκρούσεις και επιθετικότητα μεταξύ του γονέα και του παιδιού, του πατέρα με το γυιό, της μητέρας με την κόρη.

Ο Γέροντας Παϊσιος και μας λέει να μην παροργίζουμε τους νέους μας κι ας ξεπερνουν τα όποια δικά μας  ορια. Η οργή του πατέρα ¨σκοτώνει¨ το γυιό, διότι σκοτώνει την πατρική παρουσία μέσα του  και θέλοντας ο γυιός να αποσυνδεθεί από αυτή την λανθασμένη σχέση σκοτώνει τον πατερα σαν παρουσία στη ψυχη του.

Στην Παραβολή Του Ασώτου.

http://kosmaser.wordpress.com/tag/%C

 

 

ο πατέρας  δ ε ν   κ ρ ί ν ε ι,  δεν φονεύει, δεν οργίζεται με το γυιό, αλλά είναι παρών στην ψυχή του γυιού  με την αγάπη ,με την υπομονή του και τον περιμένει. Αυτή η στάση του πατέρα , κρατά τον γυιό ¨ζ ω ν τ α ν ό¨ διατηρεί στην ψυχή του γυιου την πατρική παρουσία.

Διαισθανεται πως όταν ¨έλθει εις εαυτόν¨ θα τον  βρεί τον πατέρα.Και φυσικα δικαιωνεται.

Μας βεβαιωνει ο Αγιος Πορφυριος..

Είναι ασύλληπτη η γνώση του Θεού .Είναι άπειρη, περιλαμβάνει όλα τα όντα, ορατά και αόρατα, έσχατα και αρχαία.Τα γνωρίζει ο Θεός όλα με ακρίβεια, σε όλο το βάθος και το πλάτος τους.Γνωρίζει τις διαθέσεις μας και την παραμικρή μας σκέψη, τους λογισμούς,τις αποφάσεις μας, πριν να τις πάρομε Τίποτα δεν είναι άγνωστο στον Θεό απ’ τις πράξεις μας, αλλά γράφονται όλα. Γράφονται κι όμως δεν γράφονται. Γεννιούνται και υπάρχουν, αλλά δεν γεννιούνται. Αυτό που ξέρετε εσείς τώρα, το ξέρει ο Θεός προ καταβολής κόσμου. Σας θυμίζω αυτό που λέει ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος στην Ευχή προ της  Θείας Μεταληψεως Ακούστε: «Το μεν ακατέργαστόν μου έγνωσαν οι οφθαλμοί Σου· επί το βιβλίον δε Σου και τα μήπω πεπραγμένα γεγραμμένα Σοι τυγχάνει» Αυτά τα λόγια κάποιοι τα παρεξηγούν και τα μπερδεύουν. «Αφού ο Θεός τα έχει όλα γραμμένα, έχομε μοίρα, λένε, έχομε τύχη, έχομε πεπρωμένο. Άρα ήταν γραμμένο και πεπρωμένο να κάνεις, για παράδειγμα, φόνο· σε είχε προορίσει γι’ αυτό ο Θεός». Θα μου πεις:Αν είναι γραμμένο ότι εγώ επρόκειτο να σκοτώσω εσένα, είμαι εγώ υπεύθυνος ή ανεύθυνος; Αφού και τα «μήπω πεπραγμένα γεγραμμένα Σοι τυγχάνει», γιατί να είμαστε υπεύθυνοι οι άνθρωποι;

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μη παροργίζετε τα τέκνα υμών...

Τώρα πες μου εσύ, που λέεις ότι ο Θεός είναι αγαθός, γιατί το έγραφε και δεν με απέτρεπε να το κάνω;».Εδώ είναι το μυστήριο.Ο Θεός εν τη παντοδυναμία Του και παγγνωσία Του γνωρίζει τα πάντα,και τα μέλλοντα να συμβούν, αλλά δεν είναι Εκείνος υπαίτιος για το κακό. Ο Θεός π ρ ο γ ν ω ρ ί ζ ε ι αλλά δεν  π ρ ο ο ρ ί ζ ε ι. Για τον Θεό δεν υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Όλα είναι γυμνά και τετραχηλισμένα ενώπιόν Του.Πως το λέει ο απόστολος Παύλος; Ο Θεός εδημιούργησε τα πάντα καλά λίαν και έδωσε σε όλα αγαθό άγιο προορισμό.Το κακό είναι πρόβλημα, το οποίο η Εκκλησια μας το εξηγεί μ’ ένα θαυμάσιο τρόπο Το κακό υπάρχει και προέρχεται απ’ τον διάβολο. Μέσα μας έχομε και το κακό πνεύμα και το αγαθό πνεύμα και μάχονται αλλήλους

 

 

 

«Ή γαρ τον ένα μισήσει και τον έτερον αγαπήσει ή ενός ανθέξεται και του ετέρου καταφρονήσει· ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά» Μέσα μας δηλαδή γίνεται πάλη μεταξύ καλού και κακού. Σ’ αυτήν όμως την πάλη ο άνθρωπος είναι ελεύθερος ν’ αποφασίσει τι θα διαλέξει. Άρα δεν είναι ο Θεός που προορίζει κι αποφασίζει αλλά η  ε λ ε ύ θ ε ρ η   β ο ύ λ η σ η  του ανθρώπου.

Βιβλίο»Βίος και Λόγοι» Γέροντος Πορφυρίου ..πηγή 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: