RSS Feed

Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ..ΜΕ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΟ.

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για τετραϋδροκανναβινόλη

 

 

Αν  σας ζητούσαν να βρείτε μιαν αρωματικη τερπενοειδη ένωση, θα πήγαινε ποτε το μυαλό σας στην Τετρα-ϋδρο-κανναβινόλη; Μπορει ναι , μπορει και όχι Όμως από δω και περα, θα ακούτε όλο και περισσότερα γι αυτην.Η τετραϋδροκανναβινόλη είναι η κύρια ψυχότροπη ουσία του φυτού κάνναβη , κανναβις, χασις, χόρτο, μαριχουάνα κλπ Το Ινστιτούτο Weizmann του Ισραήλ την απεμόνωσε το 1964 Raphael Mechoulam και Yechiel Gaoni Η Φυση την εταξε την τετραϋδροκανναβινόλη  να προστατευει το φυτο από χορτοφάγους και παθογόνους οργανισμούς. Επιπλέον, η μεγάλη οπτική απορρόφησή της στην περιοχή UVB του υπεριώδους φάσματος (210-315 nm) προστατεύει το φυτό από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία Φανταζεστε τί χρησιμοτητα θα ειχε στον ευαισθητο χώρο-χορό εκατομμυριων των αντιηλιακων; Η κάνναβη, περιλαμβάνει  τρία είδη: 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για cannabis sativa indica

 

Cannabis sativa (κάνναβη η ήμερη), 

Cannabis indica (ινδική κάνναβη) και 

Cannabis ruderalis Janisch.

Αυτοφυή φυτά της Κεντρικής και της Δυτικής Ασίας, που ωστόσο μπορούν να αναπτυχθούν και να καλλιεργηθούν σε εύκρατα και ξηρά κλίματα σ όλο τον κόσμο.Τα φυτά αυτά καλλιεργούνται από την αρχαιότητα, και  σήμερα χρησιμοποιούνται τόσο για τις ίνες τους ,κατασκευή σχοινιών και υφασμάτων, όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς, εφόσον οι ίνες τους περιέχουν σχετικά μεγάλες ποσότητες μιας μεγάλης οικογένειας ενώσεων, γνωστών ως κανναβινοειδή (cannabinoids) που χαρακτηρίζονται από ισχυρή καταπραϋντική δράση.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για cannabis sativa indica

 

Η κάνναβη είναι φυτό μονοετές που μπορεί να φθάσει σε ύψος 4 έως 6 μέτρα.Οι ίνες του μίσχου που μπορεί να φθάσει σε διάμετρο 10 cm  μακριές ανθεκτικές χρησιμοποιούνται για κατασκευή σχοινιών ταπήτωνΤα σπέρματα περιέχουν  λαδι που χρησιμοποιείται σε ποικιλία βιομηχανικών εφαρμογών.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για cannabis sativa indica

 

Τα φύλλα και τα βράκτια (σέπαλα) διαθέτουν αδενώδη τριχίδια, τα οποία εκκρίνουν ρητίνη πλούσια σε κανναβινοειδή .Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλιών καννάβης,με διαφορετική περιεκτικότητα κανναβινοειδων.Δεδομένης της χρησιμότητας των ινών του φυτού για την κατασκευή ανθεκτικότατων σκοινιων και υφασματων, όπως ο γνωστός «καμβάς» ή «καναβάτσο» 

αλλά και της επικινδυνότητάς της λόγω της παράνομης χρήσης των ινών αυτών για την απομόνωση των ψυχοτρόπων ενώσεων, έχουν καταβληθεί προσπάθειες δημιουργίας ποικιλιών κάνναβης με μικρή περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή.Έτσι, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή, οι διάφοροι τύποι κάνναβης χαρακτηρίζονται Ως «Ναρκωτικός Τύπος», «Ενδιάμεσος Τύπος» Και «Ινώδης Ή Κλωστικός Τύπος». 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ινδική κάνναβη

 

 

Η ινδική κάνναβη ,είναι μια άγρια ποικιλία του φυτού, που αποτελεί και τη συνηθέστερη ποικιλία τ που καλλιεργείται παράνομα με σκοπό την παραγωγή ναρκωτικών ουσιών, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς της σε THC,  σε σχέση με την ήμερη κάνναβη που είναι καταλληλότερη για βιομηχανικές εφαρμογές. Και λιγη ιστορια.

 

 

 

 

Στη χώρα μας, η κάνναβη καλλιεργούνταν για αιώνες για την παραγωγή σκοινιών και υφασμάτων  την πρώτη αναφορά μάλιστα σε αυτήν συναντάμε το 450 π.X. στον Hρόδοτο. Aλλά και στα μέσα του 20ού αιώνα, η κάνναβη αποτελούσε βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν. Eίναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι το 1957,οπότε με νόμο απαγορεύθηκε η καλλιέργεια , λειτουργούσαν στην Eλλάδα επτά κανναβουργεία που επεξεργάζονταν την ίνα για την παραγωγη  σκοινιών. Εως τότε, πολύ διαδεδομένη  ήταν και η επεξεργασία της κάνναβης ιδιωτικά, για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοικοκυριού για τσουβάλια, σχοινιά, ρούχα, δίχτυα κ.ά.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ινδική κάνναβη

 

 

Πώς χάσαμε λοιπόν το νήμα; Λόγω αμερικανικών πιέσεων στο πλαίσιο της αντι-ναρκωτικής εκστρατείας, αλλά και της εμφάνισης του βαμβακιού και, αργότερα, των συνθετικών ινών,η καλλιέργεια της κάνναβης άρχισε να εγκαταλείπεται διεθνώς.Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όμως, άρχισε η περίοδος αναβίωσης της κλωστικής κάνναβης. O βασικός λόγος ήταν ότι δημιουργήθηκαν νέες πολύ παραγωγικές ποικιλίες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ρητίνες THC, ενώ αναπτύχθηκε και νέα τεχνολογία για την επεξεργασία της ίνας με χαμηλότερο κόστος.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για cannabis sativa indica

 

Ετσι η Eυρωπαϊκή ‘Ενωση άρχισε να επιδοτεί την καλλιέργειά της.

Oπως λέει ο λέκτορας Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Δημήτρης Mπιλάλης, έγινε αντιληπτό ότι η κάνναβη είναι πολύτιμη. Φθάνει έως και τα έξι μέτρα ύψος και η ίνα του είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, ενώ δεν σαπίζει όταν έρχεται σε επαφή με το νερό. Ενώ ένα νωπό βαμβακερό ύφασμα κάποια στιγμή θα μουχλιάσει, ένα νωπό κανναβικό ύφασμα δεν θα μουχλιάσει ποτέ.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τετραϋδροκανναβινόλη

 

 

Eίναι ενδεικτικό ότι από κάνναβη παράγεται και ο καμβάς, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες στα πανιά των πλοίων. Παράλληλα, η κανναβική ίνα αντιστέκεται και στην προσβολή από μικροοργανισμούς.

Eκτός από ίνες για υφαντά, σχοινιά, σπάγκους και υλικά μονώσεων από το υπέργειο μέρος της φυτείας, η κάνναβη παράγει και πλήθος άλλων προϊόντων.Aπό την ξυλώδη μάζα, μπορεί να παραχθεί χαρτί υψηλής ποιότητας η κάνναβη παράγει τέσσερις φορές περισσότερες ίνες ανά στρέμμα από τα δέντρα, ενώ ο πολτός της δεν περιέχει τα τοξικά υποπροϊόντα του κομμένου ξύλου, μοριοσανίδες, υλικά μονώσεων οι ίνες κάνναβης έχουν άριστες ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες και οικοδομής.

 

 

 

 

Από την εντεριώνη των στελεχών, υλικά για στρωμνή αλόγων ιππασίας και μικρών οικιακών ζώων. Από τους σπόρους, τροφή ωδικών πτηνών κανναβούρι, έλαιο για καλλυντικά, σαπούνια, κτηνοτροφές, βερνίκια κ.ά. Mε ό,τι μένει μετά την επεξεργασία, μπορούν να παρασκευαστούν βελτιωτικά εδάφους καλλωπιστικών και κηπευτικών φυτών. O πολτός της, τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμη ύλη. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ινδική κάνναβη

 

 

Και τωρα στο¨ψητο¨ Η περιεκτικότητα σε της ινδικής κάνναβης σε THC εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες και εν μέρει από την παλαιότητα της δρόγης, αφού μέρος της μετατρέπεται σε κανναβινόλη κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, γεγονός που καθιστά αμφίβολο το κατά πόσο η κανναβινόλη αποτελεί αυθεντικό συστατικό της ινδικής κάνναβης.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τετραϋδροκανναβινόλη

 

Τα κύρια συστατικά του ρητινώδους εκκρίματος των αδενωδών τριχιδίων της κάνναβης είναι η κανναβιδιόλη και το αντίστοιχο καρβοξυλικό οξύ το κανναβιδιολικό οξύ. Τα άλλα κανναβινοειδή εμφανίζονται σε μικρότερες αναλογίες.Το χασίς περιέχει THC σε ποσοστό 2-10%, η μαριχουάνα 0,5-5%, ενώ το χασισέλαιο 10-30%.Η κάνναβη χρησιμοποιείται παράνομα ως ναρκωτική και παραισθησιογόνα ουσία. Κατά το ¨κάπνισμα¨ των φύλλων ή κονιορτοποιημένο μίγμα αποξηραμένων φύλλων και άνθους κάνναβης ,υπό μορφή τσιγάρων, απορροφάται περίπου το 20% της THC.

 

 

 

Ο τρόπος που γίνεται το κάπνισμα της κάνναβης είναι εξαιρετικά βλαπτικός για τους πνεύμονες. Η βαθιά εισπνοή και η παρατεταμένη συγκράτηση του καπνού ,κατά μέσο όρο 4 φορές διαρκέστερη, απ’ όσο στο κάπνισμα τσιγάρων καπνού, έχει ως αποτέλεσμα να συγκρατούνται στους πνεύμονες μεγαλύτερες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα (CO), σωματιδίων πίσσας και άλλων καρκινογόνων ουσιών. Εκτιμάται ότι το κάπνισμα 1 τσιγάρου κάνναβης αντιστοιχεί σε κάπνισμα 5 τσιγάρων καπνού.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τετραϋδροκανναβινόλη

 

Οι επιβλαβέστερες επιδράσεις είναι χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα .Συγχρόνως, το κάπνισμα κάνναβης δημιουργεί κατάσταση μέθης, οξυμένη εγρήγορση, εντονότερη αίσθηση του ήχου, αίσθηση ευφορίας, χαλάρωση και συχνά προκαλεί παραισθήσεις.

 

 

 

 

Αν και τα κανναβινοειδή, ως ναρκωτικές ουσίες δεν προκαλούν έντονο εθισμό, όπως τα διάφορα οπιοειδή μορφίνη, ηρωίνη, η κατοχή κάνναβης, η χρήση της και η διακίνησή της είναι ( προς το παρον ) παράνομες σε αρκετα ευρωπαϊκα κράτη, η αμερικη, παντα πρωτη,ηδη σε 22 πολιτειες της, εχει νομιμοποιησει τη χρηση καναβης για φαρμακευτικους σκοπους.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ινδική κάνναβη

 

Υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι τα κανναβοειδή όπως η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD) είναι αποτελεσματικά εναντίον σχεδόν κάθε ασθένειας. Μερικές από τις ασθένειες, που η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα κανναβοειδή μπορούν να θεραπεύσουν, είναι Η Αρθρίτιδα, Ο Καρκίνος, Η Νόσος Του Crohn, Ο Διαβήτης, Η Ινομυαλγία, Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Και Η Νόσος Του Parkinson.Το American College of Physicians (ACP) εξέδωσε μια ανακοίνωση το 2008 εγκρίνοντας την ιατρική χρήση της μαριχουάνας. Ηδη η Αμερικανική κυβέρνηση  ανηρεσε την απαγόρευση των θεραπειών με μαριχουάνα. Το American College of Physicians ενθαρρύνει τη χρήση των μορφών της THC,του κύριου ψυχοτρόπου συστατικού της μαριχουάνας, που δεν καπνίζονται, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θεραπευτική αξία. Το American College of Physicians που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός γιατρών στις ΗΠΑ ανέφερε μελέτες σχετικά με τις ιατρικές εφαρμογές της μαριχουάνας, όπως τη θεραπεία σοβαρής απώλειας βάρους συνδεόμενης με ασθένειες όπως AIDS και τη θεραπεία ναυτίας και εμετού που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία σε .Η επιστήμη υποστηρίζει ότι το χασισέλαιο ,που περιέχει υψηλές ποσότητες THC, πρέπει να αποτελεί κύρια θεραπεία του καρκίνου ,και να μην έχει απλώς έναν υποστηρικτικό ρόλο για τον έλεγχο των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ινδική κάνναβη

 

Το έλαιο της κάνναβης έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο ωφέλιμα συστατικά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Προερχόμενο από τους σπόρους της κάνναβης έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και της μοναδικής του αναλογίας σε ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 και γάμμα λινολενικό οξύ (GLA) – 2:5:1. Το έλαιο της κάνναβης περιέχει πάνω από 5% καθαρό GLA, μια πολύ υψηλότερη συγκέντρωση από κάθε άλλο φυτό, υψηλότερη ακόμα και από την σπιρουλίνα. Το φυτό της κάνναβης εκτός από πηγή ινών  χρησιμοποιήθηκε και ως πηγή φαρμάκων. Ευρύτατη υπήρξε κατά τον 19ο αιώνα η χρήση της κάνναβης ως αναλγητικό για ρευματικούς και οδοντικούς πόνους και άλλα επώδυνα νοσήματα.Ωστόσο, παρά την έντονη αναλγητική δράση της, η τετραϋδροκανναβινόλη δεν χρησιμοποιείται στη σύγχρονη θεραπευτική.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τετραϋδροκανναβινόλη

 

 

Η αντιεμετική δράση της THC έχει μελετηθεί συστηματικά και έχει αποδειχθεί ότι είναι δραστική κατά της ναυτίας και κατά της τάσης προς εμετό που προκαλείται κατά τη ραδιοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία του καρκίνου. Η χορηγούμενη δόση (15 mg) THC προκαλεί παρενέργειες σε αρκετούς ασθενείς, όπως υπνηλία και έντονη καταπράϋνση καθώς και «ψυχική» ευφορία. Για τον λόγο αυτό το  (FDA) των ΗΠΑ έχει εγκρίνει από το 1986 τη χρήση της THC ως αντιεμετικού στις περιπτώσεις ναυτίας που προκαλούνται κατά τις θεραπευτικές αγωγές καρκινοπαθών.Η αντιεμετική δράση της THC έδωσε το έναυσμα για τη σύνθεση αναλόγων κανναβινοειδών. Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες για το κατά πόσο το κάπνισμα μαριχουάνας (ή χασίς) μπορεί να προκαλέσει ψυχωτικές καταστάσεις και ανωμαλίες στη ψυχολογική και διανοητική κατάσταση των καπνιστών.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τετραϋδροκανναβινόλη

 

Το 2007 δημοσιεύθηκε στο πλέον έγκυρο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό Lancet, μια εκτενής μελέτη ανασκόπησης των σημαντικότερων ερευνών (μέχρι και το 2006) για το θέμα της συσχέτισης χρήσης κάνναβης (κάπνισμα) και ψυχωτικών καταστάσεων, ανεξάρτητα από την προηγούμενη ψυχική και διανοητική κατάσταση των χρηστών.Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από 35 δημοσιεύσεις,μετά από επιλογή από ένα σύνολο 4.804 επιστημονικών βιβλιογραφικών αναφορών, ήταν ότι το κάπνισμα κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο κατά 40% για χαμηλή χρήση, και μέχρι και 209% για συχνή και παρατεταμένη χρήση .Σε μια περίπτωση, μια μελέτη που διεξήχθη με συνέντευξη 50.000 κληρωτών του Σουηδικού στρατού και παρακολούθηση της μετέπειτα ψυχικής υγείας τους, έδειξε ότι όσοι έκαναν βαριά χρήση μαριχουάνας στην ηλικία των 18 ετών, παρουσίασαν 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας στα επόμενα 15 χρόνια, σε σχέση με όσους δεν έκαναν χρήση.Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας εξετάστηκαν και οι περιπτώσεις κατάπτωσης-μελαγχολίας, τάσης αυτοκτονίας και άγχους. Τα δεδομένα των επιμέρους ερευνών δεν παρείχαν συγκεκριμένες συσχετίσεις των καταστάσεων αυτών με την κατανάλωση κάνναβης.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Cesamet

 

 

 

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι υπήρχαν αρκετοί παράγοντες που εισάγουν αβεβαιότητα στις συσχετίσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές καταλήγουν αναφέροντας ότι «υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για τις οποίες θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι νέοι ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχασθένειας αργότερα στη ζωή τους».Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές έρευνες για το θέμα αυτό. Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι αρκετά εκτενής για τη σύνθεση κανναβινοειδών αναλόγων της THC που θα μπορούσαν να έχουν ανάλογες αναλγητικές και αντιεμετικές δράσεις χωρίς τις παρενέργειες.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για cannabis sativa indica

 

 

Ενα από τα φάρμακα αυτά είναι η Ναβιλόνη (Nabilone), η οποία αποδείχθηκε 10 φορές δραστικότερη και διατίθεται σε πολλά κράτη με το εμπορικό όνομα Cesamet, για την καταπολέμηση της ναυτίας και εμετών κατά τη διάρκεια αντικαρκινικής χημειοθεραπείας. Πολλές χημικές ουσίες με δομή κανναβινοειδών έχουν παρασκευαστεί για φαρμακολογικές εφαρμογές Πολλή φασαρια γίνεται  τελευταια. Πιστευω πως σε λίγο θα μας ανακοινωσουν πως για θεραπευτικους λόγους επιτρεπεται η χρηση κάνναβης.Σε μικροποσότητες, κατι που ξεκινησε το¨παιδι, παιντί, ή καπως έτσι τελος πάντων.¨, στα χρονια, που ο¨ηλιος¨βασιλευε, αλλα δεν τον άφησαν, και που ως φαινεται, θα μας αφησουν να χρησιμοποιούμε, για να μην σκεπτόμαστε τα δυσκολα που έρχονται.Χαιρετε.. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ινδική κάνναβη

 

 

Πηγη: http://www.chem.uoa.gr/personel/Laboratories/AnalyticalChem/cvs/Efstathiou.htm

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: