RSS Feed

Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ..ΡΑΓΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ..ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ..ΡΑΓΙΖΕΙ

Λέει ο Μιμης στη Μυρτούλα, που τον παρατησε, σαν την ¨καλαμια στον κάμπο¨…μου ράγισες την καρδιάΚαι η έκφραση πόνου του Μιμη, είναι φυσικα μια ατυχης ¨μεταφορά¨…Όμως ,είναι γεγονός, πως η φτωχή μας καρδια, που κάθε άλλο, παρα σωστη χρηση της κανουμε, αλλά ουτε την προσέχουμε όσο πρέπει….¨ ραγίζει¨ συχνά. ( Ισως όχι απ τα καπρίτσια μιας.. γυναικας, αλλά απ τις ανοησίες μιας ζωης..) είναι η πρώτη αιτία θανάτου.. για μας τους πολιτισμενους ευρωπαίους..Και τί κανουμε όταν ¨λαβωθεί¨η καρδια μας… Παιρνουμε φάρμακα..Κανουμε αγγειοπλαστική..  και αν  τίποτα δεν γινεται..Πάμε… Ωνάσειο.. ( ο Θεος να τον αναπαύει,τον μακαριστό Αριστοτέλη, που εφτιαξε αυτό το Νοσοκομείο, γιατί με τους πολιτικούς που έχουμε, δεν θάχαμε κατι σχετικό και θα τρεχαμε στο εξωτερικο..για αορτοστεφανιαια παρακαμψη..απεχθανομαι τον όρο… by passH αγγειοπλαστική ενδείκνυται απόλυτα στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, και ποτε άλλοτε. ..( λεει ο Ζαχος, κι εχει απολυτο δικιο..) γιατί η αγγειοπλαστική πρέπει να εφαρμοστεί τις πρώτες ώρες.. και τα νοσοκομεία δεν είναι συνήθως έτοιμα (λόγω τεχνικών κυρίως προβλημάτων..έτσι λένε την κακομοιριά και μιζερια έλλειψης γιατρων, νοσηλευτων και χειρουργείων..Ευτυχώς η ιδιωτική πρωτοβουλια, καλυπτει το κενό…αν έχεις την πρόνοια και τα χρηματα να πληρωνεις μια πανακριβη ιδιωτική κάλυψη…) να αντιμετωπίσουν άμεσα τέτοια περιστατικά. H αποτελεσματικότητα της αγγειοπλαστικής αμφισβητειται στη χρόνια στεφανιαία νόσο Ο  έντονος πόνος στο στήθος, που επεκτείνεται στο λαιμό ή στον αριστερό βραχίονα, σφίξιμο στο λαιμό, δύσπνοια, δυσφορία, αίσθημα βάρους, πίεση (στο στήθος), ενόχληση στην πλάτη, στον αυχένα, ανησυχία και κόπωση…σε στελνουν κάθιδρο απ την αγωνια στο εφημερευον..Σε καμία περίπτωση δεν τα αγνοούμε ή να τα αποδίδουμε σε αυχενικό σύνδρομο, πιάσιμο, πεπτικά προβλήματα κλπ.O καρδιολόγος θα κάνει τη διάγνωση. Aρχικά θα πάρει ένα καλο ιστορικό. Aν βγει παθολογικό, στεφανιογραφία προκειμένου να τεκμηριώθει ,το πρόβλημα. Το ερωτημα…Φάρμακα Ή Προχωρούμε Σε αγγειοπλαστικη ή αορτοστεφανιαια παρακαμψη.. 

 

 

 

Η σωστη φαρμακευτική αγωγή…είναι ( θα πρεπει να είναι)  η βαση. Όλα εξαρτωνται.. από τη συμπτωματολογία, τα αποτελέσματα της στεφανιογραφίας (που δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι στενώσεις και σε ποιες αρτηρίες εντοπίζονται)και την εντευθεν βαρύτητα της βλάβης της καρδιάς και τα αποτελέσματα της δοκιμασίας κοπώσεως. Αν λοιπον εχουμε μιαν ¨αδύνατη καρδιά¨, αλλα  και σοβαρές στενώσεις σε πολλές αρτηρίες,πάμε για..  αορτοστεφανιαια παρακαμψη…. Ενώ σε μια δυνατή καρδιά, με σοβαρές ομως στενώσεις,και στηθάγχη , Η Αγγειοπλάστικη …Μας Δίνει Τη Λυση..Παντως χρειαζεται σκέψη, και εμπειρια, γιατι τα αποτελέσματα της σύγχρονης φαρμακευτικής αγωγής είναι εξαιρετικά. 

 

 

 

 

H αγγειοπλαστική, είναι μια επέμβαση που καθαριζει την αθηρωματική πλάκα, που φράζει το αγγείο,και τη ανοιγει… και στη συνεχεια τη σταθεροποιει με τη χρήση των ειδικών ( φαρμακευτικών …ενδοστεφανιαίων),  μεταλλικών πλεγμάτων πάνω στο μπαλονάκι που παραμένουν στο αγγείο  κρατώντας το ανοιχτό. Σήμερα, λοιπόν, δεν γίνεται ποτέ αγγειοπλαστική χωρίς τη χρήση στεντ τελευταίας γενιάς.Παρόλο που το πλεονέκτημα των επικαλυμμένων στεντ είναι ότι έχουν πολύ μικρό ποσοστό επαναστένωσης της διανοιγμένης αρτηρίας, το κύριο μειονέκτημά τους είναι ότι παρουσιάζεται ηυξημένος κίνδυνος οξείας θρόμβωσης, αλλά και θανάτου από αυτήν. Aυτό είναι πολύ σοβαρό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι γιατροί έχουν το χρόνο για να αντιμετωπίσουν μιαν επαναστένωση..

 

 

 

Αλλά Όχι Και Μια …Θρόμβωση, που προκαλεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή θάνατο. Aνησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι

μια οξεία θρόμβωση μπορεί να συμβεί και αρκετό καιρό (1 και 2 χρόνια)

μετά την εμφύτευση του επικαλυμμένου στεντ. Γι’ αυτό απαιτείται μακροχρόνια ή και διά βίου… διπλή ¨αντιαιμοπεταλική αγωγή¨. 

O κίνδυνος οξείας θρόμβωσης είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Oι ασθενείς που ¨φέρουν¨ επικαλυμμένα στεντ.. πρέπει να παίρνουν ανελλιπώς τα αντιαιμοπεταλικά φάρμακα τους..και σε καμία περίπτωση να μην κόβουν τη θεραπεία όποτε αυτοί νομίζουν.


Tο στεντ τοποθετείται για να αντιμετωπιστεί μια στένωση σ ένα συγκεκριμένο σημείο.Συνήθως πάσχει ολόκληρο το στεφανιαίο δίκτυο.  Πραγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να εχουμε ένα έμφρακτο, σε καποιο άλλο σημειο. Άρα, αν συμβεί αυτό, πάμε πλησίστιοι  για αορτοστεφανιαια..

 

Ο κ. Παναγιώτης Aσημακόπουλος , ομότιμος καθηγητής Καρδιοχειρουργικής της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών, καθηγητής Xειρουργικής του Baylor College of Medicine στο Hοuston του Texas και καρδιοχειρουργός στο «Ιασώ General», μας μιλά για το by-pass.

 

 

 

 


Η αορτοστεφανιαια παρακαμψη ..Eίναι χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, και γίνεται με σκοπό την επιβίωση του αρρώστου και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του. Kατά την εγχείρηση τοποθετούνται μοσχεύματα (αγγεία), μετά τη στένωση ή απόφραξη, στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Mε άλλα λόγια, γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να επαναιματωθεί το μυοκάρδιο, για να εξασφαλιστεί, δηλαδή, αιματική ροή μέσω του φλεβικού ή αρτηριακού μοσχεύματος, παρακάμπτοντας τη στένωση.Tα μοσχεύματα αυτά μπορεί να έχουν ληφθεί από τις έσω μαστικές αρτηρίες (αρτηρίες πίσω από το στέρνο),και προτιμώνται γιατί κρατούν περισσότερα χρόνια ανοιχτά από όλα τα άλλα είδη μοσχεύματος. Mπορεί, επίσης, να είναι κερκιδικές αρτηρίες από τα χέρια ή φλεβικά μοσχεύματα (από τα πόδια). Δεδομένου ότι συνήθως οι δύο έσω μαστικές αρτηρίες δεν φτάνουν ως προς τον αριθμό και το μήκος για όλα τα αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) με στένωση, χρησιμοποιούνται και φλεβικά και κερκιδικές αρτηρίες ως

μοσχεύματα. Στο ερωτημα που τίθεται απ όλους τους ασθενεις..Για πόσα χρόνια μπορώ να νιώθω ασφαλής έχοντας κάνει by-pass; Η απαντηση είναι..Aν το μόσχευμα προέρχεται από έσω μαστική αρτηρία,το αγγείο μπορεί να μείνει ανοιχτό στο 90% και άνω των περιπτώσεων..για 10 χρόνια.

 

 

 

Γι’ αυτό και σήμερα οι περισσότεροι καρδιοχειρουργοί προτιμούν την τοποθέτηση μοσχεύματος έσω μαστικής αρτηρίας. Bέβαια, ακόμα και μετά το by-pass.. είναι απαραίτητη η υπολιπιδαιμική…αντιθρομβωτική αγωγή, η αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, η θεραπεία του διαβήτη, η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση. Το Αν τωρα  θα κάνουμε μονό ή.. διπλό by-pass..Eξαρτάται από το πόσα αγγεία έχουν στένωση.Στόχος είναι να πάει ,το απαιτούμενο από το μυοκάρδιο αίμα, σε όλα τα μέρη της καρδιάς. H επέμβαση διαρκεί περίπου 4-5 ώρες και ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο 8 με 10 ημέρες.

 

 

 

H διάρκεια παραμονής ,εξαρτάται από τη βαρύτητα της εγχείρησης, την ηλικία και άλλους παράγοντες, αλλά και από τις επιπλοκές, που τυχόν θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ή μετά από αυτήν.Mόλις φύγει ο ασθενής από το νοσοκομείο, ο καρδιοχειρουργός αρχικά και ο καρδιολόγος μετά, πρέπει να τον παρακολουθούν στην αρχή ανά δίμηνο και αν όλα πάνε καλά, ανά εξάμηνο.Aυτό, βέβαια, εξαρτάται από την κρίση του καρδιολόγου. Η εγχείρηση παρακαμψης, σε μια καρδιά που δεν έχει υποστεί ακόμα βλάβες (υγιές μυοκάρδιο), 

ενεχει κίνδυνο θνησιμότητας 0,5-2%  κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μέχρι και 30 ημέρες μετά την εγχείρηση. H θνησιμότητα αυξάνεται σε άτομα με.. Κακή Καρδιακή Λειτουργία, Κακή Κατάσταση Στεφανιαίων Αγγείων,Κακή Νεφρική Λειτουργία.Aν ξανα-εμφανιστούν έντονες ενοχλήσεις, αν το τεστ κοπώσεως το οποίο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ή νωρίτερα, αν υπάρχουν συμπτώματα είναι θετικό, τότε γίνεται και πάλι στεφανιογραφία και στην περίπτωση που διαπιστωθούν στενώσεις των μοσχευμάτων,συνήθως συνιστάται να ξαναγίνει εγχείρηση εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση του μυοκαρδίου και των στεφανιαίων αρτηριών.Αυτά μας λέει ο κ. Παναγιώτης Aσημακόπουλος, και νομιζω ότι βρίσκουν σύμφωνο σχεδόν όλο τον ιατρικό κόσμο, που ασχολειται με τον τόσο ευαισθητο χώρο της καρδιας.

 

Τωρα κατά πόσο ο Μίμης έχει προβλημα με την καρδιά του, σε σχεση με τη Μυρτούλα,είναι ένας χώρος που πρέπει να ασχοληθεί μάλλον η φίλη μας Αλεξ..Χαιρετε.

σ.σ.Εννοειται πως ολα τα παραπάνω εναν και μονο σκοπο έχουν..την ενημερωση.Σε καμμια περίπτωση δεν σας προτείνουν λύσεις ( κατι που ειναι αντιδεοντολογικό..) Λύση στο οποιοδήποτε προβλημα δίνει μόνο ο γιατρός σας, Ακριβως αυτός που εμπιστευεσθε, και τον οποίο θα πρέπει να ακούτε ..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: