RSS Feed

ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΣ..Ο ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗ Σ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

 

Όταν ο  διαβήτης δεν συνοδεύεται από ¨επίθετο¨, εννοουμε τον σακχαρώδη διαβήτη, κύριο χαρακτηριστικό του οποιου  είναι η αύξηση της στάθμης της γλυκοζης στο αίμα που ελέγχεται, κατά μεγάλο μέρος, από δύο ορμόνες, την ινσουλίνη  και την γλυκαγόνη, που παράγονται και οι δύο από τα κύτταρα των νησιδίων του Λάνγκερχανς στο πάγκρεας. Απώλεια της έκκρισης ινσουλίνης ή της δράσης της, καταλήγει σε διαβήτη.Όλα σχεδόν τα παιδιά με Νεανικο διαβήτη,και οι περισσότεροι ενήλικες,με πιο βαρύ, ινσουλινοεξάρτητο τύπο διαβήτη,έχουν κληρονομήσει το χαρακτηριστικό κι από τους δύο γονείς. Εκείνοι που έχουν κληρονομήσει το χαρακτηριστικό από τον ένα μόνο γονέα ,είναι φορείς και μπορεί να παρουσιάσουν ή να μην παρουσιάσουν την νόσο.

 

 

 

 

Τα διαβητικά παιδιά δεν έχουν, γενικά, υπερβολικό βάρος, ούτε υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας. Αναπνευστικές λοιμώξεις προηγούνται συνήθως από τα συμπτώματα και τα σημεία που οδηγούν στη διάγνωση παιδικού διαβήτη. Η αλληλουχία φυσικά αυτή έχει μικρή πρακτική αξία, λόγω της συχνότητας τέτοιων λοιμώξεων στα παιδιά.Όπως στους μεγάλους η πολυουρία και η πολυδιψία είναι τα δύο πιο συνηθισμένα συμπτώματα, αλλά παρουσιάζονται πιο συχνά στον νεανικό διαβήτη. Πολυφαγία, Απώλεια Βάρους Και Τάση Για Εύκολη Κόπωση,ακολουθούν κατά σειρά συχνότητας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβήτης της παιδικής ηλικίας

 

Ο διαβήτης της παιδικής ηλικίας, διαφέρει από τον διαβήτη των ενηλίκων Είναι πιο σοβαρός και σχεδόν πάντοτε απαιτεί ινσουλίνη εκτός από τη διαιτητική θεραπεία.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβήτης της παιδικής ηλικίας

 

Τα παιδιά με διαβήτη τύπου Ι  όπως χαρακτηρίζεται  βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα, αφού πρέπει να ελέγχουν σε όλη τη ζωή τους τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους και να προσπαθούν για την καλή ρύθμισή τους. Ειδικοτερα.Ο παιδικός-νεανικός διαβήτης διαγιγνώσκεται σε περισσότερα από 120 ελληνόπουλα κάθε χρόνο, και αν και δεν υπερβαίνει το 10% του συνόλου των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως, παρουσιάζει αύξηση της συχνότητάς του τα τελευταία 30 χρόνια. Γίνεται συνήθως αποδεκτός στις οικογένειες ως κεραυνός εν αιθρία γιατί προκύπτει ξαφνικά. Η αιτία του παραμένει άγνωστη αν και ενοχοποιούνται διάφορες ιώσεις που ενεργοποιούν αυτοάνοσους μηχανισμούς, που οδηγούν στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη ,Εμφανίζεται συνήθως σε νέους ανθρώπους, μικρότερους από 40 ετών, με ιδιαίτερη έξαρση ανάμεσα στα 12 και στα 15 χρόνια, αλλά και κοντά στα 30.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

 

Η κληρονομικότητα, φαίνεται πλεον,ότι παίζει πολύ μικρό ρόλο στην εκδή-λωση της ασθένειας.Αν το παιδί  πηγαίνει πολύ συχνά στην τουαλέτα ειδικά στη διάρκεια της νύχτας, αν διψάει και πεινάει πολύ, αν παραπονιέται ότι το στόμα του είναι ξερό, αν είναι συνέχεια και αδικαιολόγητα κουρασμένο, αν χάνει ξαφνικά κιλά, ή αν εκνευρίζεται εύκολα ο ειδικός γιατρος εχει το λογο. Ο διαβήτης, σαν γεγονος πλεον, είναι ένας νέος τρόπος ζωής.Ειναι μια Ασθένεια  προς το παρόν τουλάχιστον ισόβια .Με καθημερινη ληψη  ινσου-λίνης,υγιεινή και προσεγμένη διατροφή Συχνη μετρηση του σακχαρου, με  ανάλογη προσαρμογη της δόσης  της ινσουλίνης και πραγματικό αγωνα να αποφεύγει τόσο την υπεργλυκαιμία που δημιουργει επιπλοκές στο μέλλον όσο και την υπογλυκαιμία ,διατηρηση του βάρους σε ανεκτα επίπεδα.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

 

Ασκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, καθώς η άσκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας του διαβήτη, γιατί μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνηςκαι φιλικη επαφη με το γιατρό του,εξειδικευμενο στο διαβήτη τύπου Ι και διαθέσιμο για 24 ώρη επικοινωνια. Ερευνες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά αυτοδιαχειρίζονται το σάκχαρο τους, είναι καλύτερα ρυθ-μισμενα. Επειδή το παιδί είναι υπεύθυνο ,καθώς ξέρει πόσο και τι να τρώει, πόσο και πώς να ασκείται, κάθε πότε να μετράει το σάκχαρό του, πώς και πότε να παίρνει την αγωγή του.Η Διατροφή Στη Διαχείρισή Του Διαβητη,παίζει τεράστιο ρόλο.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβήτης της παιδικής ηλικίας

 

 

Το παιδί χρειάζεται να υπολογίζει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσό-τητα της διατροφικής του πρόσληψης.Να Προγραμματίζει Τα Γεύματά Του, Να Ενημερώνεται Και Να Γνωρίζει Τη Σύσταση Των Τροφίμων ΚαιΤων Γευμάτων Του και Να Προσαρμόζει Τα Γεύματά Του Σε Διάφορες Καταστά-σεις, προβλεπόμενες ή μη.Ο νεανικος  διαβήτης, δεν συνδέεται και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Ομως ένα παιδί που έχει διαβήτη, όπως και κάθε παιδί με χρόνια ασθένεια,

κυρίως όσο μεγαλώνει, μπαίνει στην εφηβεία, κλπ, μπορεί να νιώθει

Αγωνία για την υγεία του, Ότι υστερεί ή ότι είναι αδικημένο  σε σχέση με τα αδέρφια, τους συμμαθητές κ.λπ. Ντροπή και έλλειψη εμπιστοσύνης,όπως και δυσκολία στο να μιλήσει στους γύρω του για την ασθένειά του.Ότι οι γονείς του είναι υπερπροστατευτικοί, το καταπιέζουν, το περιορίζουν.Ότι  έχει κουραστεί να προσπαθεί και να προσέχει συνέχεια.Ότι το μέλλον του θα είναι δύσκολο, αβέβαιο Ολόκληρη η οικογένεια, οι γονείς και βέβαια το παιδί έχουν ανάγκη υποστήριξης και ο ειδικευμένος ψυχολόγος είναι ο κατάλληλος για να τους την παρέχει.Με τη βοήθεια του ψυχολόγου θα αποδεχτούν τη διάγνωση της ασθένειας και τις ιδιαιτερότητές της, θα υιοθετήσουν καινούργιες συνήθειες σχετικά με τον έλεγχο του διαβήτη και δεν θα επιτρέψουν στη νόσο  να επέμβει στην επίτευξη των φυσιολογικών στόχων.

Χαιρετε.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

Πηγη..Χρήστος Μπαρτσόκας (ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΝΤΕΡΟ ΜΑΣ..ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.. | Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: