RSS Feed

ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΣ..Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ Ι ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

Όταν ο  διαβήτης δεν συνοδεύεται από ¨επίθετο¨, εννοουμε τον σακχαρώδη διαβήτη,τον λεμε και ΤΥΠΟΥ ΙΙ, κύριο χαρακτηριστικό του οποιου  είναι η αύξηση της στάθμης της γλυκοζης στο αίμα που ελέγχεται, κατά μεγάλο μέρος, από δύο ορμόνες, την ινσουλίνη  και την γλυκαγόνη, που παράγονται και οι δύο από τα κύτταρα των νησιδίων του Λάνγκερχανς στο πάγκρεας. Απώλεια της έκκρισης ινσουλίνης ή της δράσης της, καταλήγει σε διαβήτη.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβήτη

 

Όλα σχεδόν τα παιδιά με  διαβήτη TYΠOY Ικαι οι περισσότεροι ενήλικες, έχουν κληρονομήσει το χαρακτηριστικό κι από τους δύο γονείς. Εκείνοι που έχουν κληρονομήσει το χαρακτηριστικό από τον ένα μόνο γονέα είναι φορείς ,και μπορεί να παρουσιάσουν ή να μην παρουσιάσουν την νόσο.

 

 

 

 

Τα διαβητικά παιδιά δεν έχουν, γενικά, υπερβολικό βάρος, ούτε υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας. Αναπνευστικές λοιμώξεις προηγούνται συνήθως από τα συμπτώματα και τα σημεία που οδηγούν στη διάγνωση παιδικού διαβήτη. Η αλληλουχία φυσικά αυτή έχει μικρή πρακτική αξία, λόγω της συχνότητας τέτοιων λοιμώξεων στα παιδιά.Όπως στους μεγάλους η πολυουρία και η πολυδιψία είναι τα δύο πιο συνηθισμένα συμπτώματα, αλλά παρουσιάζονται πιο συχνά στον νεανικό διαβήτη. Πολυφαγία, Απώλεια Βάρους Και Τάση Για Εύκολη Κόπωση,ακολουθούν κατά σειρά συχνότητας.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβήτης της παιδικής ηλικίας

 

Ο διαβήτης ΤΥΠΟΥ Ι, διαφέρει από τον διαβήτη ΤΥΠΟΥ ΙΙ. 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβήτης της παιδικής ηλικίας

 

Τα παιδιά με διαβήτη τύπου Ι  όπως χαρακτηρίζεται, πρέπει να ελέγχουν σε όλη τη ζωή τους τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, και να προσπαθούν για την καλή ρύθμισή τους. Ειδικοτερα.Ο διαβήτης ΤΥΠΟΥ Ι διαγιγνώσκεται σε περισσότερα από 120 ελληνόπουλα κάθε χρόνο, και αν και δεν υπερβαίνει το 10% του συνόλου των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως, παρουσιάζει αύξηση της συχνότητάς του τα τελευταία 30 χρόνια.  Η αιτία του παραμένει άγνωστη αν και ενοχοποιούνται διάφορες ιώσεις που ενεργοποιούν αυτοάνοσους μηχανισμούς, που οδηγούν στην καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη ,Εμφανίζεται συνήθως σε νέους ανθρώπους, μικρότερους από 40 ετών, με ιδιαίτερη έξαρση ανάμεσα στα 12 και στα 15 χρόνια, αλλά και κοντά στα 30.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

 

Η κληρονομικότητα, φαίνεται πλεον,ότι παίζει πολύ μικρό ρόλο στην εκδή-λωση του.Αν το παιδί  πηγαίνει πολύ συχνά στην τουαλέτα ειδικά στη διάρκεια της νύχτας, αν διψάει και πεινάει πολύ, αν παραπονιέται ότι το στόμα του είναι ξερό, αν είναι συνέχεια και αδικαιολόγητα κουρασμένο, αν χάνει ξαφνικά κιλά, ή αν εκνευρίζεται εύκολα ο ειδικός γιατρος εχει το λογο. Ο διαβήτης, σαν γεγονος πλεον, είναι ένας νέος τρόπος ζωής.Με καθημερινη ληψη  ινσουλίνης,και προσεγμένη διατροφή Συχνη μετρηση του σακχαρου, με  ανάλογη προσαρμογη της δόσης  της ινσουλίνης και πραγματικό αγωνα να αποφεύγει τόσο την υπεργλυκαιμία ,που δημιουργει επιπλοκές στο μέλλον όσο και την υπογλυκαιμία ,διατηρηση του βάρους σε ανεκτα επίπεδα.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

Ασκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, καθώς η άσκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας του διαβήτη, γιατί μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνηςκαι φιλικη επαφη με το γιατρό του,εξειδικευμενο στο διαβήτη τύπου Ι και διαθέσιμο για 24 ώρη επικοινωνια. Ερευνες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά αυτοδιαχειρίζονται το σάκχαρο τους, είναι καλύτερα ρυθ-μισμενα. Επειδή το παιδί είναι υπεύθυνο ,καθώς ξέρει πόσο και τι να τρώει, πόσο και πώς να ασκείται, κάθε πότε να μετράει το σάκχαρό του, πώς και πότε να παίρνει την αγωγή του.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για διαβήτης της παιδικής ηλικίας

 

Ο διαβήτης ΤΥΠΟΥ Ι, δεν συνδέεται και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

Ομως ένα παιδί που έχει διαβήτη ΤΥΠΟΥ Ι, όσο μεγαλώνει, μπαίνει στην εφηβεία, κλπ, μπορεί να νιώθει έλλειψη εμπιστοσύνης,και δυσκολία στο να μιλήσει στους γύρω του για την ασθένειά του. Ολόκληρη η οικογένεια, οι γονείς και βέβαια το παιδί έχουν ανάγκη υποστήριξης και ο ειδικευμένος ψυχολόγος είναι ο κατάλληλος για να τους την παρέχει.

Χαιρετε.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..

 

Πηγη..Χρήστος Μπαρτσόκας (ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΝΤΕΡΟ ΜΑΣ..ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.. | Kosmaser's Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: