RSS Feed

ΕΝΑΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ..ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ..ΝΟΗΜΑ..Ο ΑΠΟΙΟΣ

Posted on

Σχετική εικόνα

 

 

Α-ποιος Διαβήτης, α στερητικό και ποιότητα  Σα να λέμε ένας Διαβήτης χωρίς νόημα, ποιότητα, και σε τελική ανάλυση χωρις ανίχνευση σακχάρων γλυκόζης στα ούρα.Ο συγκεκριμένος Διαβήτης ευτυχώς είναι μια σπάνια μορφή γενικά, και για μας τους Ελληνες, ακόμα σπανιότερη.Διακρίνεται από πολυουρία  (4-10 λίτρα/ημέρα) και πολυδιψία συνήθως για κρύο νερό. Σε αντίθεση με το ξαδελφάκι του,τον σακχαρώδη  διαβήτη δεν ¨δίνει¨  ηυξημένα επίπεδα γλυκόζης στα ούρα. Ο ά-ποιος διαβήτης έχει δύο παραλλαγές.Α) Ανεπάρκεια παραγωγής της βαζοπρεσσίνης ADH μιας αντιδιουρητικής ορμoνης που παράγεται από την υπόφυση . Και Β) Αδυναμία ευαισθητοποίησης των κυττάρων του νεφρού, από την βαζοπρεσσίνη .Ο πρώτος τύπος λέγεται κεντρικός ή κρανιακός και ο δεύτερος τύπος λέγεται νεφρογενής, άποιος διαβήτης.

 

 

 

 

Πρώτο και βασικό μέλημα ο έλεγχος της υποκείμενης αιτίας για την εμφάνιση του άποιου διαβήτη, έτσι ώστε να ¨μπεί¨και η κατάλληλη θεραπεία. Για την σπάνια αυτή νοσηρότητα, είχαμε μιλήσει πριν 3 χρόνια.Είναι γνωστό οτι έχουν γραφεί πάρα πολλά για τον διαβήτη τυπου ΙΙ, αλλά κι για εκείνον του τύπου Ι, που εξαρτάται απ την εξωτερικά χορηγούμενη ινσουλίνη.Πολύ λίγα όμως για τον ά-ποιο διαβήτη που  διαφέρει ουσιαστικά από εκείνον του  τύπου Ι  ή τύπου ΙΙ. κι αυτό γιατί.Στον άποιο διαβήτη οι νεφροί ,χάνουν την ικανότητά τους Να Ελέγχουν Το Νερό Στα Ούρα. Ετσι έχουμε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, οι ασθενείς Να Ουρούν Πολύ Συχνά,Να Σηκώνονται Πολλές Φορές Τη Νύχτα Για Να Ουρήσουν, Να Διψούν Συνεχώς

 

 

 

Και να Καταναλώνουν Μεγάλες Ποσότητες Νερού,κυρίως κρύου Ζητούν παγωμένο νερό επιτακτικά, μια και νομίζουν οτι το απλό δεν τους ξεδιψά. Στο διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ,  τα προβλήματα δημιουργούνται λόγω αυξημένης συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα, εξαιτίας ανωμαλιών στη δράση ή στην παραγωγή της ινσουλίνης. Η υπερβολικά μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα που δημιουργείται στο σακχαρώδη διαβήτη, προκαλεί Αύξηση Της Διούρησης Πολυδιψία Πολυουρία Απώλεια Βάρους Κούραση Και Διάφορα Αλλά Προβλήματα. Ο Μηχανισμός Πρόκλησης Του Άποιου Διαβήτη Είναι Διαφορετικός.

 

 

Υπάρχουν δύο,βασικά, παθολογικοί μηχανισμοί που μπορούν να οδηγήσουν σε άποιο διαβήτη. Από Τον Εγκέφαλο Είτε Από Τους Νεφρούς.Πιο απλά, έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες άποιου διαβήτη: Η πρωτη είναι κεντρικής αιτιολογίας λόγω προβλήματος παραγωγής της αντι-διουρητικής ορμόνης από την υπόφυση .Και η δεύτερη είναι περιφερικού τύπου ή νεφρογενής, λόγω του ότι οι νεφροί δεν ανταποκρίνονται στη δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης.Η βαζο-πρεσσίνη, είναι μια ενδοκρινής,  αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) .

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασερ εικονες

 

 

Πρόκειται για είναι ένα Κυκλικό Εννεα-Πεπτίδιο (πεπτιδ-ορμόνη), το οποίο παράγεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα,από τα νευρικά κύτταρα  Του Παρα-Κοιλιακού Πυρήνα Του Υποθαλάμου.  

Με τη δράση της στους νεφρούς βοηθά τον οργανισμό μας να διατηρεί ένα φυσιολογικό ισοζύγιο νερού στο αίμα και στα ούρα.Στην υπόφυση, η παραγωγή και η έκκριση στην κυκλοφορία του αίματος της βαζοπρεσσίνης μπορεί να παρουσιάζει πρόβλημα. Στους διάφορους λόγους που δυνατόν να προκαλέσουν τέτοιο πρόβλημα περιλαμβάνονται.Οι Μολύνσεις Στον Εγκέφαλο.Οι Τραυματισμοί Του Κρανίου Ή Του Εγκεφάλου.Οι Εγκεφαλικοί Όγκοι.Η Σαρκοείδωση.Η Ιστιοκύττωση Και Οι Χειρουργικές Επεμβάσεις Στον Εγκέφαλο.Σε μερικές περιπτώσεις άποιου διαβήτη υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου .

 

 

                      

Στο ¼ των περιπτώσεων ( 25%του συνόλου) η αιτία δεν εντοπίζεται.Στους ασθενείς με άποιο διαβήτη νεφρογενούς αιτιολογίας,οι νεφροί δεν ανταποκρίνονται φυσιολογικά στη δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης.Η έντονη, δίψα, η πολυουρία, η πολυδιψία, οι συχνές ουρήσεις του ασθενή τη νύκτα,τον οδηγούν στο γιατρό.Ο γιατρός λαμβάνοντας το ιστορικό του ασθενούς,θα ελέγξει την ανίχνευση ζαχάρου στα ούρα , με τεστ αίματος και ούρων, και μετρήσεις οσμωτικότητας.Εάν Πρόκειται Για Ζαχαρώδη Διαβήτη Ή Άποιο Διαβήτη. Εάν δημιουργηθεί εύλογη υποψία ότι πρόκειται για άποιο διαβήτη,θα παραπέμψει τον ασθενή σε ειδικό γιατρό ή νοσοκομείο για τη διενέργεια της δοκιμασίας στέρησης ύδατος.Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι έχουμε άποιο διαβήτη τότε θα γίνουν επιπλέον εξετάσεις Αξονική Ή Μαγνητική Τομογραφία Του Εγκεφάλου, Ενδοκρινολογικά Και Νεφρολογικά Τεσ .για να βρεθεί η αιτία.

 

 

 

 

Εάν ο άποιος διαβήτης είναι κεντρικής αιτιολογίας, δηλαδή υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό της αντιδιουρητικής ορμόνης, μπορεί να χορηγηθεί ένα φάρμακο που ονομάζεται δεσμοπρεσσίνη συνθετικό ανάλογο της βαζοπρεσσίνηςπου φέρει την εμπορική επωνυμία DDAVP Οι ασθενείς που παίρνουν DDAVP πρέπει να είναι προσεκτικοί να μη πίνουν πολύ διότι υπάρχει ο κίνδυνος να υπερφορτωθεί ο οργανισμός τους σε υγρά. Η υπερφόρτωση του οργανισμού σε υγρά προκαλεί αδιαθεσία, αδυναμία και ζαλάδα.   

Οταν ο άποιος διαβήτης είναι περιφερικήςαιτιολογίας,το φάρμακοDDAVP δεν βοηθά. Υπάρχουν για τις περιπτώσεις αυτές άλλα φάρμακα όπως η υδρο-χλωρο-θειαζίδη. Εν πάσει περιπτώσει, το θέμα είναι περίπλοκο, και χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής.Παρήγορο το γεγονός οτι ο άποιος διαβήτης είναι σχετικά σπάνιος σε μας τους έλληνες.Κλείνοντας επαναλαμβάνω πως ο ά-ποιος Διαβήτης, χρειάζεται προσοχή και Νοσοκομείο.

Χαιρετε

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: