RSS Feed

“P o u r ……v e n d r e ….. les… medicαments…i n v e n t o n s….. d e s ……m α l α d i e s ”

Posted on

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η“Monde Diplomatique”

Πριν απο πολλα χρονια, πανω απο  δεκα

Η “Monde Diplomatique” (τον Μάιο του 2006) εντυπωσιάζει με το δισέλιδο άρθρο της:

“Pour vendre les medicαments, inventons des mαlαdies”

Για να πουληθούν τα φάρμακα, πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες

των Ray Mounihan,ειδικευμένου δημοσιογράφου της υγείας στο British Medical Journal, και Αlan Cassels,ερευνητή της πολιτικής των φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο της Victoria – Canada. 

 

 

 

 

Η στρατηγική του marketing των πολύ μεγάλων παραγωγών φαρμάκων,βάζει στόχο από εδώ και πέρα τους  υ γ ι ε ί ς     ανθρώπους με έναν τρόπο ε π ι θ ε τ ι κ ό.

Οι απρόσμενες καταστάσειςστην καθημερινότητα μας έχουν προκαλέσει ψυχικές διαταραχές, και κατ επεκτασιν,μεγάλα προβλήματα.  

Όλο και περισσότεροι υ γ ι ε ί ς   μεταπιπτουν σε   ¨δ υ ν α μ ε ι¨   αρρώστους.

Το ¨φ α ρ μ α κ ε υ τ ι κ ο   κατεστημενο¨με τζιρο 500 τ ρ ι ς  δ ο λ ά ρ ι α, εκμεταλλεύεται τους πιο βαθείς μας φόβους …την αρρώστια και το θ ά ν α τ ο 

Η φαρμακοβιομηχανια, σιγουρα βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη.Ομως αυτοι είναι σιγουροι πελατες .

Το πολύ χρημα έρχεται όταν πεισθουν οι υγιείς  ότι   ε ί ν α ι  ά ρ ρ ω σ τ ο ι .  Σημερα ζουμε Την εποχή, που η πλειονότητα των κατοίκων, των πολιτισμένων χωρών, μπορούν να ζήσουν περισσοτερο, πιο υγιείς και με μεγαλύτερο δυναμισμό, ο κύριος στοχος, των φαρμακευτικών εταιρειών, είναι να διαμορφώσουν τους υ γ ι ε ί ς  σε ανήσυχους.. για την υγεία τους

 

 

 

 

Πλασάρονται,προοδευτικά  ψ υ χ ι κ έ ς  διαταραχές έτσι ώστε να φτάνουν σιγά-σιγά, σε σοβαρές παθολογίες.

Είναι γεγονός, ότι είμαστε άτομα ριψοκίνδυνα, και ευαίσθητα στην αναπτυξη νοσογενειας που είναι μια  ε ι δ ι κ η    παθολογία από μόνη της 

Το επιχειρησιακό κεντρο βρίσκεται στις ΗΠΑ, τόπο υποδοχής των μεγάλων φαρμακευτικών. Αντιπροσωπεύει το 5% του πληθυσμού της γης, kai διαμορφώνει το 50% της αγοράς φαρμάκων.

Το κόστος της υγείας είναι το υψηλότερο από κάθε άλλο μέρος του κόσμου, αυξηση 100% σε 6 χρόνια. Κι αυτό γιατί οι γιατροί γράφουν όλο και περισσότερες συνταγές 

Ο Μ. Vince Parry, ο πιο αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος του παγκόσμιου marketing, ειδικευμένος στη διαφήμιση, επεξεργάζεται  από εδώ και πέρα πιο σοφιστικέ φόρμες της προώθησης  των φαρμάκων:  

συνεργάζεται με το pool των φαρμακευτικών εταιρειών στη διαμορφωση νέων ασθενειων.

Σε άρθρο με τίτλο

Η τέχνη να κατηγοριοποιηθεί μια κατάσταση υγείας

The αrt of brαnding α condition, Medical Marketing & Media, London, May 2003,

ο Μ. Parry απεκάλυψε τους τρόπους που πρέπει να χρησιμοποιηθούν,από τις φαρμακευτικές εταιρείες για να

προωθηθεί η δημιουργία των ψυχασθενειών Πολλές φορές υπάρχει μία κατάσταση όχι και τόσο γνωστή, με την οποία θα πρέπει να ασχοληθούμε ιδιαιτέρως, άλλες φορές θα πρέπει να αναπροσδιορίσουμε μια αρρώστια και να της δώσουμε άλλο όνομα.

 

 

 

 

Με σπάνια ειλικρίνεια, ο Μ. Parry εξηγεί  πώς οι φαρμακευτικές εταιρείες  όχι μόνο κατατάσσουν και προσδιορίζουν  τα προϊόντα τους,  όπως π.χ. 

το P r o z a c   και το  V i a g r a ,  αλλά προσδιορίζουν επίσης τις ειδικές συνθήκες που πρέπει να διαμορφωθούν για την κατανάλωση αυτών των προϊόντων. 

Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί η διασύνδεση  της κατάστασης υγείας και του προϊόντος στο μέγιστο της αποδοτικότητας της διακίνησης. 

Χαιρετίζοντας τις μεγάλες μελλοντικές επιτυχίες των φαρμακευτικών προϊόντων επισημαίνεται ότι:

¨Τα μελλοντικά χρόνια θα είναι μάρτυρες των διαμορφωμένων ασθενειών ,προστατευμένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες¨

 

 

 

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μέσα στη μεγάλη γκάμα ασθενειών εν δυνάμει, να υπάρξει μία συγκεκριμένη αντιμετώπιση μεταξύ των υγιών ανθρώπων και των αρρώστων.

Τα σύνορα που δ ι α χ ω ρ ί ζ ο υ ν 

το n o r m a l  και το a b n o r m a l,

το φυσικό και το αφύσικο, είναι συχνά πολύ ελαστικά.Είναι όμως ξεκάθαρο ότι όσο ο προσδιορισμός της αρρώστιας είναι αόριστος,τόσο θα απευθύνεται σε αρρώστους

¨εν δυνάμει¨ και το εμπόριο των φαρμάκων θα αυξάνεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 90% των ηλικιωμένων Αμερικανών  θ α  υποφέρουν από αρτηριακή πίεση και 40 εκ. Αμερικανοί θα πρέπει να παρακολουθηθούν γιατί θα έχουν αυξημένη χοληστερίνη. 

Με αυτή τη λογική θα πρέπει να διατεθούν μεγάλα ποσά για την καταπολέμηση της αύξησης της χοληστερίνης,και να γίνει μία καμπάνια με φυσικούς τρόπους αντί της προώθησης των φαρμάκων. 

 

 

 

Η π ώ λ η σ η  των α σ θ ε ν ε ι ώ ν   γίνεται με πολλούς τρόπους και τεχνικές marketing. Όμως η πιο διαδεδομένη είναι αυτή

του  φ ό β ο υ, π.χ. για να πουλήσουν ορμόνες στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση πιέζουν στο φ ό β ο   της ενδεχόμενης καρδιακής προσβολής. 

 

 

 

 

Στο άρθρο της “Monde Diplomatique” παρατίθενται οι πηγές πληροφόρησης:

1. Lα revue medicαle PLoS Medicine propose, dαns son numero d’αvril 2006, un importαnt dossier sur « Lα fαbricαtion des mαlαdies ».2. En Frαnce, les revues Prαtiques (grαnd public) et Prescrire (destinee αux medecins) evαluent les medicαments et portent un regαrd critique sur lα definition des mαlαdies.3. Jorg Blech, Les Inventeurs de mαlαdies. MαnfEuvres et mαnipulαtions de l’industrie phαrmαceutique, Actes Sud, Arles, 2005.4. Philippe Pignαrre, Comment lα depression est devenue  une epidemie, Hαchette Litterαtures, coll. « Pluriel », Pαris, 2003.

Μαργαρίτα Παπαδημητρίου Boulenger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: