RSS Feed

LEPTOSPIRA INTERROGANS..ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΗ..ΜΙΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ

Posted on

 

Πριν περιπου ένα χρονο, ακουσαμε  πως  Ενας νεαρός Κρητικός έχασε τη μάχη για τη ζωή στην εντατική του νοσοκομείου Χανίων, χτυπημένος από την μολυσματική αρρώστια που μεταδίδεται από τα τρωκτικά. Σύμφωνα με τον διευθυντή υγειονομικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Χανίων,νευροχειρουργό Γιώργο Αρχοντάκη, ο 20χρονος ο νεαρός είχε εμφανίσει λ ε π τ ο σ π ε ί ρ ω σ η .

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση οφείλεται σε σπειροχαίτη και προκαλεί μεγαλη ζημια στον φιλοζωο και μη. Και καλα ο φιλοζωος ο άσχετος τωρα τί φταιει, που του¨περασαν¨ τη σπειροχαιτη.τη διακρινουμε από την ω χ ρ ά  σπειροχαίτη  ή ωχρό τ ρ ε π ό ν η μ α,   που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλεί τη σύφιλη.

 

Μου λέει η Νατ, εξαιρετικη κτηνιατρος,το να εισαι φιλοζωος , είναι σωστό. Το να κ ο ι μ α σ α ι  με γάτες και σκυλια, είναι έλλειψη απλης λογικης.Τα κατοικιδια, χρειαζονται χ ω ρ ο και χ ω μ α   Δεν είναι ευτυχισμενα μεσα στα στενα, και απανθρωπα διαμερισματα.

Αρα τα αναγκαζουμε να ζουνε σε φυλακες, για την δικη μας ευχαριστηση ( ή ανασφαλεια).Φυσικα ουτε που περναει απ το μυαλο του όψιμου φιλοζωου ότι μπορει να πάθει λεπτοσπειρωση  Κι όμως Ο υπεύθυνος, παθογόνος μικροοργανισμός,της λ ε π τ ο σ π ε ι ρ ω σ η ς  είναι η leptospira interrogans,και μερικά από τα ήδη ανοσοποιημένα με εμβόλια ζώα ατυχως συνεχίζουν να  απεκκρίνουν λεπτόσπειρες στα ο ύ ρ α  τους, με αποτέλεσμα τη μετάδοση των μικροβίων στον φιλοζωο και μη άνθρωπο.Ζ ώ α-φ ο ρ ε ι ς.  Τρωκτικά, σκύλος, αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι Μετάδοση στο σπίτι, παρατηρείται μετά από έκθεση σε εκκρίσεις τρωκτικών καθώς επίσης με χάιδεμα μολυσμένων σκύλων  μετά από επαφή με ούρα μολυσμένων ή πασχόντων απο τη νόσο σκύλων. 

Η λεπτοσπείρωση προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες από τις γυναίκες, κι οσους μένουν σε αγροτικές περιοχές, και εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητα κατά την 4η δεκαετία της ζωής.Οι πηγές μόλυνσης, ξαναλέμε, είναι τα σκυλιά, άλλα κατοικίδια ζώα, τα τρωκτικά, και οι γάτες. 

 

 

 

Η λεπτοσπείρωση εχει δύο διακριτά κλινικά σύνδρομα Την Αν-ικτερική Και Την Ι κ τ ε ρ ι κ ή.. Πιο Συχνη Η Αν-ικτερική Λεπτοσπείρωση η οποία παρατηρείται περίπου στο 85-90% των περιπτώσεων.

 

Υπάρχουν δύο σαφώς καθοριζόμενα στάδια στην αν-ικτερική λεπτοσπείρωση: το στάδιο της σηψαιμίας ή λεπτο-σπειραιμικό και το άνοσο ή λεπτο-σπειρουρικό. Η ικτερική λεπτοσπείρωση ή σύνδρομο Weil είναι σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρος νόσος.Παρατηρείται στο 5-10% των περιπτώσεων. Ο καθορισμός τωρα ανάμεσα στο σηψαιμικό και το άνοσο στάδιο δεν είναι σαφής.

Η  αν-ικτερική έχει ηπιότερη κλινική εικόνα και παρουσιάζει δύο στάδια: το σηψαιμικό  που χαρακτηρίζεται από: πυρετό κεφαλαλγία,μυαλγίες,ναυτία, έμετους, και Το άνοσο στάδιο που χαρακτηρίζεται από: χαμηλότερο πυρετό, κεφαλαλγία, έμετους…άσηπτη μηνιγγίτιδα. Η ικτερική ή ικτερο-αιμορραγική, η οποία καλείται και νόσος του Weil έχει θορυβώδη εμφάνιση παρουσιάζει δύο φάσεις, τη σηπτική και την άνοση.Κατά την εξέλιξη της νόσου παρατηρούμε, τα εξής: πυρετό,κεφαλαλγία,μυαλγίες,νεφρική και ηπατική προσβολή,υπόταση, αιμορραγίες αιμορραγική πνευμονίτιδα. Καθώς οι δύο μορφές της λεπτοσπείρωσης μπορεί να επικαλύπτονται, αναφέρουμε γενικά όλα τα σημεία και συμπτώματα της νόσου:πυρετός,ίκτερος,ευαισθησία στις γαστροκνημίες,έμετοι,κεφαλαλγία,υπατομεγαλία,ολιγουρίαδιάρροια,αιμορραγία,διαταραχές του επιπέδου συνείδησης, αιματέμεση και μέλαινα κένωση.

 

Αν μελετήσουμε τα όργανα που προσβάλλονται παρατηρούμε: Από Τους Νεφρούς:οξεία διάμεση νεφρίτιδα,οξεία νεφρική ανεπάρκεια με πολυουρία και υποκαλιαιμία Από Τους Οφθαλμούς:υπεραιμία των επιπεφυκότων,ερυθρότητα του αμφιβληστροειδούς,αύξηση της διαμέτρου των φλεβών του χορειοειδούς,εξιδρώματα  είναι τα μυγακια,αιμορραγίες κι εξέρυθρη θηλή,Από Το Δέρμα:εξάνθημακηλιδώδες,κηλιδοβλατιδώδες,ερυθηματώδες,κνιδωτικό, ή πετεχειώδες με κατανομή κυρίως στον κορμό, από το ΚΝΣ:κεφαλαλγία,μηνιγγίτιδα στο δεύτερο στάδιο τηςνόσου (κύτταρα στο ΕΝΥ<500),νευρίτιδα και πολυνευρίτιδα ,Από ΤηνΚαρδιά: μυοκαρδίτιδα,επιδείνωσητης καρδιακής λειτουργίαςλόγωτων μεταβολικών διαταραχών και αρρυθμίεςκαιΑπό Τους Πνεύμονες:δύσπνοια,κυάνωση,υγρούς ρόγχους στις βάσεις και  αιμόπτυση. 

Η διάγνωση της λεπτοσπείρωσης μπορεί να καθυστερήσει αν ο κλινικός γιατρος..δεν την συμπεριλάβει στην αρχική διαφορική διάγνωση. Τα εργαστηριακά ευρήματα στη λεπτοσπείρωση είναι η αύξηση της χολερυθρίνης,η ήπια αύξηση των τρανσαμινασών,η πτώση του αιματοκρίτη,η λευκοκυττάρωσημε πολυμορφοπυρήνωση, η θρομβοπενία,η αύξηση της κρεατινικής κινάσης και η αύξηση των ουρίας και κρεατινίνης. Οι διαταραχές της πήξης οδηγούν σε παράταση του χρόνου ροής, προθρομβίνης και μερικής θρομβοπλαστίνης, μείωση του παράγοντα V, μείωση του χρόνου θρομβίνης και αύξηση του ινωδογόνου και τωνπροϊόντων αποδομής αυτού.

 

 

Κατά τη γενική εξέταση των ούρων παρατηρούμε: αιματουρία,πυουρία,αιμοσφαιρινουρία,πρωτεϊνουρία,μυοσφαιρινουρία καιπαρουσία κοκκωδώνκαι υαλώδων κυλίνδρων. Η ανίχνευση των αντισωμάτων έναντι της λεπτόσπειρας γίνεται συνήθως με το ELISA (ανοσοενζυμική μέθοδος) .Ορισμένα εργαστήρια έχουν αναπτύξει μεθόδους αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) για την ανίχνευση του DNA της λεπτόσπειρας στο αίμα, στον ορό, στο ΕΝΥ και στα ούρα.Η υποστηρικτική θεραπεία καιη στενή παρακολούθηση των πασχόντωνείναι ουσιαστικής σημασίας για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση Της Αφυδάτωσης, Της Υπότασης, Της Αιμορραγίας Και Της Νεφρικής Ανεπάρκειας.

 

Αν και οι διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας διορθώνονται αυτόματα στις περισσότερες περιπτώσεις, ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται εξωνεφρική κάθαρση. Η χορήγηση βιταμίνης Κ διορθώνει την υπο-προθρομβιναιμία.Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λεπτοσπείρωση είναι η πενικιλλίνη 1,5 εκατομμύρια IU ανά 6ωρο, ή η τετρακυκλίνη, κυρίως η δοξυκυκλίνη 100mg ανά 12ωρο. Η διάρκεια θεραπείας τόσο με την πενικιλλίνη όσο και με δοξυκυκλίνη πρέπει να είναι τουλάχιστον 7 ημέρες.Το 7% των ασθενών με λεπτοσπείρωση εμφανίζει νευρολογικές επιπλοκές.

 

Η προσβολή του ΚΝΣ οδηγεί σε Υπαραχνοειδείς, Παρεγχυματικές, Υποσκληρίδιες Και Σπονδυλικές Αιμορραγίες,ακόμα και αγγειΐτιδα ή παναρτηρίτιδα με διάχυτη βλάβη του ενδοθηλίου των τριχοειδών και πολλαπλές αγγειακές αποφράξεις. Οι αιμορραγίες επιδεινώνονται απότην συνυπάρχουσα θρομβοπενία,τις διαταραχές της πήξης καιτην νεφρική νόσο.

Οι προγνωστικοί παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη της νόσου είναι Η Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια, Η Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια, Η Οξεία Μυοκαρδίτιδα, Οι Αιμορραγικές Εκδηλώσεις Και Το Shock. Όσο περισσότεροι από τους ανωτέρω προγνωστικούς παράγοντες είναι παρόντες, τόσο πιο δυσμενής είναι η πρόγνωση. 

Η πρόληψη της νόσου είναι δύσκολη Η προφύλαξη από τη νόσο εξατομικεύεται. Η πρόγνωση εξαρτάται από τη γενική κατάσταση του ασθενή και τη λοιμογόνο δύναμη του οργανισμού Η ηλικία του ξενιστή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που συσχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα.Η λοιμογόνος δύναμη της λεπτόσπειρας συσχετίζεται καλύτερα με την εμφάνιση ή όχι ικτέρου. Έτσι, σε ανικτερικούς ασθενείς οι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι, ενώ με την εμφάνισητου ικτέρου η θνησιμότητα σε διάφορεςσειρές κυμάνθηκε από 15-48%.

Η δοξυκυκλίνη σε δόση 200 mg μία φορά την εβδομάδα είναι αποτελεσματική ως χημειοπροφύλαξη σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε περιβάλλον με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της λεπτόσπειρας.

Ως γενικό προφυλακτικό μέτρο θεωρείται ο εμβολιασμός των κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο μερικά από τα ήδη ανοσοποιημένα με εμβόλια ζώα συνεχίζουν να απεκκρίνουν λεπτόσπειρες στα ούρα τους με αποτέλεσμα τη μετάδοση των μικροβίων στον άνθρωπο.

Στις επαγγελματικά εκτεθειμένες ομάδες συνιστάται.η λήψη ειδικών μέτρων προστασίας,όπως η χρησιμοποίηση γαντιών και η χρήση προστατευτικών γυαλιών στους οφθαλμούς.Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι σε κάθε περιοχή στην οποία παρουσιάζονται κρούσματα λεπτοσπείρωσης πρέπει να γίνεται επιδημιολογική μελέτη, ώστε να είναι δυνατή η λήψη προληπτικών μέτρων.

 

 

 

 

σ.σ. Προσοχη σ αυτους που τους αρεσει  και συνηθιζουν να πινουν μπυρες κι αναψυκτικα κατευθειαν απ το κουτακι.Τα ποντικια στις αποθηκες, τα βραδυα συνηθως κανουν παρτυ.

Χαιρετε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Παράθεμα: LEPTOSPIRA INTERROGANS.. | true love

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: