RSS Feed

ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ…ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ..

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για Άτομα με αιματοκρίτη πάνω από 50%

Μια Μόνο Σταγόνα Αίματος ..Θα μπορουσε να αποκαλυψει.. όλες τις… λοιμώξεις από ιούς ..που απεκτησε μεχρι την…ωρα της εξετασης.. ένας άνθρωπος…Η μέθοδος με την ονομασία VirScan,

With VirScan, scientists can run a single test to determine which viruses have infected an individual.VirScan works by screening the blood for antibodies against any of more than 200 species of viruses known to infect humans.

 

Την νέα εξέταση, ανέπτυξαν επιστήμονες του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, με επικεφαλής τον Στέφεν Έλετζ, και έκαναν την σχετική δημοσίευση στο εγκυρο.. «Science». η εξέταση φέρνει στο φως ¨όλο το ιστορικό¨ λοιμώξεων από ιούς ενός ατόμου και δεν περιορίζεται ….στην επιμέρους ανάλυση ..για συγκεκριμένους μικροοργανισμούς. Οι ερευνητές δοκίμασαν ήδη με επιτυχία το VirScan σε δείγματα αίματος από 569 ανθρώπους από διάφορες χώρες.…και διεπίστωσαν,ότι  κατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος έχει στον οργανισμό του αντισώματα έναντι δέκα διαφορετικών ειδών ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί στη διάρκεια της ζωής του.

Αποτέλεσμα εικόνας για Άτομα με αιματοκρίτη πάνω από 50%

Οι άνθρωποι σε.. αναπτυσσόμενες χώρες έχουν περισσότερα αντισώματα από ό,τι στις ανεπτυγμένες, προφανώς επειδή έχουν εκτεθεί σε περισσότερους ιούς. Ορισμένοι άνθρωποι (όχι πολλοί όμως) φέρουν στο αίμα τους.χνη από έως ..84 είδη ιών… Το νέο τεστ «δουλεύει» ανιχνεύοντας ταυτόχρονα στο αίμα τα τυχόν αντισώματα από οποιοδήποτε από.. τα 206 είδη ιών…με συνολικά πάνω από 1.000 στελέχη, τα οποία είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Κάθε φορά που το ανοσο μας, συναντά έναν ιό για πρώτη φορά, γεννά αντισώματα, η παρουσία των οποίων διατηρείται στο αίμα, έτσι ώστε να είναι δυνατό να γίνει αντιληπτή μετά από πολύ καιρό.Η αποτελεσματικότητά του κινείται στο 95% έως 100% και δεν δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα για ανθρώπους που δεν έχουν κάποια λοίμωξη.Μελλοντικά, σύμφωνα με τον Έλετζ, το νέο τεστ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ανιχνεύσει μαζικάτα αντισώματα όχι μόνο έναντι των ιών, αλλά και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

Παμε όμως να (ξανα) ριξουμε μια ματια σ αυτό Το (απλο) μυστηριο που μας κρατα στη ζωη…Το αιμα μας, ξεκινωντας απ το πιο κοινο..Τον  αιματοκρίτη.. που μας δείχνει.. το ποσοστό   του όγκου που καταλαμβάνουν  τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα μας.

 

Θα τον δειτε γραμμενο σαν.. ΗΤ,HCT, PCV  (packed cell volume, δηλαδή συμπιεσμένος όγκος κυττάρων) ή και EVF (erythrocyte volume fraction ), δηλαδή κλασματικός όγκος ερυθροκυττάρων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Άτομα με αιματοκρίτη πάνω από 50%

 

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο αιματοκρίτης δείχνει πόσο πυκνό είναι το αίμα μας.  ¨χρησιμοποιείται¨ για να διαπιστωθεί η αναιμία 

 (μαζί με την τιμή της αιμοσφαιρίνης).

 

(Φυσιολογικές) Ιδανικες.. τιμές

 

συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 40-52% ..για τους άνδρες και σε 36-48%..για τις γυναίκες

 

(όταν δεν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη).

 

Μετά τα 60 οι άντρες και οι γυναίκες έχουν ελαφρά χαμηλότερες τιμές αιματοκρίτη…Οι τιμές επηρεάζονται από τη μέθοδο μέτρησης που χρησιμοποιεί κάθε εργαστήριο. γι αυτό και παμε στο ιδιο παντα..

 

 

Μια χαμηλή τιμή αιματοκρίτη.. μπορεί να υποδηλώνει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα από το κανονικό.Τα ερυθρά αιμοσφαίρια…ερυθροκύτταρα.. παράγονται στο μυελό των οστών με την επίδραση της ερυθροποιητίνης (μιας ορμόνης που εκκρίνεται κυρίως στα νεφρά).

  Ο μυελός των οστών, με την επίδραση της ερυθροποιητίνης και θρεπτικών ουσιών.όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, και το φυλικό οξύ.. παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία ¨απελευθερώνει¨ στο αίμα.Μετά από περίπου 120 μέρες, το γερασμένο ερυθρό αιμοσφαίριο καταστρέφεται στο δικτυο-ενδοθηλιακό σύστημα και ιδιαίτερα στο σπλήνα. Τα ερυθρά αιμοσφαίριαμεταφέρουν το πολυτιμο..οξυγόνο στους ιστούς, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό γίνεται με την αιμοσφαιρίνη (hemoglobin), (μια πρωτεΐνη που περιέχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια), η οποία ¨δεσμεύει¨ το οξυγόνο που εισπνέουμε και το απελευθερώνει στα τριχοφόρα αγγεία.

 Το μέσο ερυθροκύτταρο περιέχει 350 εκατομμύρια μόρια αιμοσφαιρίνης, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει.. 4 μόρια οξυγόνου. Αν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων  υπολείπεται του κανονικού, τότε οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν χαμηλό αιματοκρίτη, που σημαίνει ότι τα διάφορα όργανα του σώματος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί εμφανιστούν  συμπτώματα της αναιμίας: εύκολη κόπωση, δύσπνοια,  αίσθημα ταχυκαρδίας, απώλεια αντοχής, αδυναμία συγκέντρωσης και λιποθυμική τάση.Η αναιμία είναι Που συχνα.. προκαλεί χαμηλό αιματοκρίτη. Αιματοκρίτης κάτω από.. 30 υποδηλώνει μέτρια έως σοβαρή αναιμία. Όταν υπάρχει πραγματική αναιμία (ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εγκυμοσύνη) αυτή οφείλεται  συνήθως σε έλλειψη.. σιδήρου και αποκαλείται ¨σιδηροπενική αναιμία¨.Πάντως, για να προσδιορισετε.. με ακρίβεια  τους λόγους μιας αναιμίας.. απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις πέρα.. του αιματοκρίτη. Εκτός από τη σιδηροπενική αναιμία, ο χαμηλόςαιματοκρίτης,μπορεί να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις, όπως είναι η.. έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων ή σε κάποια χρόνια ασθένεια. Ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί επίσης να προκύψει όταν  υπάρχει.. απώλεια αίματος.

 

 Η εντονη απώλεια αίματος Ας πουμε ..από μια  εσωτερική αιμορραγία (ένα αιμορραγικό έλκος) ή εξωτερική αιμορραγία (από ενα τραύμαμπορεί να ρίξει τον αιματοκρίτη σχεδον..ακαριαια, ή σχετικα συντομα..(και να προκαλέσει αναιμία). Το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες μικρές αιμορραγίες

(έλκη στομάχου, αιμορροίδεςκλπ).Οι νεαρές γυναίκες είναι πιθανό να έχουν χαμηλό αιματοκρίτη,λόγω της απώλειας αίματος κάθε μήνα με την κανονική έμμηνο ρύση.

 

Αυτή η αναιμία είναι γενικά χωρίς σημαντικά συμπτώματακαθώς η απώλεια αίματος,είναι σχετικώς μικρή και προσωρινή.Πάντως, για να πέσει ο αιματοκρίτης,η απώλεια αίματος πρέπει να είναι μεγάλη.δεν πέφτει με μια απλή αιμοληψία..

 

Μια γυναίκα με χαμηλό αιματοκρίτη..μπορεί να δεί τι συμβαίνει με έναν απλό τρόπο:κάνει μια γενική αίματος αμέσως μετά την περίοδο και άλλη μία εξέταση δύο ημέρες..πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση.Ανάλογα με τα επίπεδα σιδήρου και φεριτίνης των δύο εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να οδηγηθεί στον λόγο του  χαμηλου αιματοκρίτη.Ο αιματοκρίτης ..δεν είναι  αξιόπιστος δείκτης για αναιμία.. αν το δείγμα αίματος ληφθεί αμέσως μετά από απώλεια αίματος ή μετάγγιση.

Σε περίπτωση.. αφυδάτωσης  ( που είναι η πιο συνηθισμενη κατασταση, ιδιως στις γυναικες, που ξεχνουν να πιουν νερό) παρουσιάζεται μια άνοδος του αιματοκρίτη (γιατί ο όγκος του αίματος είναι μικρότερος). 

Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι κατά την εγκυμοσύνη,οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη είναι χαμηλότερες από ότι συνήθως (π.χ. 34% σε μονή κύηση και 30% σε πολύδυμο κύηση). Οι χαμηλότερες τιμές του αιματοκρίτη (όταν υπάρχει εγκυμοσύνη) αντανακλούν τη φυσιολογική υδραιμία της κύησης και δεν δηλώνουν πραγματική αναιμία. Στην εγκυμοσύνη υπάρχει αύξηση του όγκου του πλάσματος της κυοφορούσαςμε αποτέλεσμα να αραιώνει η περιεκτικότητα του αίματος σε ερυθρά αιμοσφαίρια (αιμοαραίωση).Μιλάμε τότε για φαινομενική αναιμία και όχι για πάθηση, εκτός και αν αυτή η κατάσταση επιδεινωθεί.

 

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν φάρμακα  που μπορούν να προκαλέσουν χαμηλό   ή υψηλό  αιματοκρίτη. Παροδική, μικρή πτώση του αιματοκρίτη προκαλείται από τις ιώσεις, την κόπωση,το stress και την αϋπνία.Χαμηλό αιματοκρίτη προκαλούν η κατάκλιση,η υπερφόρτωση με υγρά,οι διατροφικές ανεπάρκειες,ορισμένες ορμονικές διαταραχές και,όπως είπαμε, η εγκυμοσύνη.

 Υψηλός αιματοκρίτης Οι υψηλές τιμές αιματοκρίτη οφείλονται συνήθως σε… αφυδάτωση

 

(καθώς μειώνεται ο όγκος του αίματος)

 αλλά οι τιμές επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από επαρκή πρόσληψη υγρών.Πιο σπάνια ο υψηλός αιματοκρίτης συνδέεται με αυξημένο αριθμό ερυθροκυττάρων σε επίπεδα πάνω από τα φυσιολογικά.

 Η κατάσταση αυτή ονομάζεται γνήσια ερυθραιμία (polycythemia vera) και προκύπτει είτε γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μυελό των οστών,είτε, συνηθέστερα, ως εξισορρόπηση του οργανισμού στην ανεπαρκή πνευμονική λειτουργία..ο μυελός των οστών παράγει περισσότερα ερυθροκύτταρα ώστε να μεταφέρουν επαρκές οξυγόνο σε όλο το σώμα.Στις περιπτώσεις που σε επανειλημμένες αιματολογικές εξετάσεις ο αιματοκρίτης βρίσκεται αυξημένος,πρέπει να γίνει η διερεύνηση της αιτίας.

 

Όταν ο υψηλός αιματοκρίτης οφείλεται σε σχετικά αυξημένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων συνισταται στο άτομο να.. ασχοληθεί με τον αθλητισμό.Κι αυτό διότι τα άτομα αυτά μπορούν να έχουνπολύ καλές επιδόσεις σε αερόβια αθλήματα αφού έχουν καλύτερη οξυγόνωση των μυών.(μάλιστα ένα είδος ντόπινγκ στον αθλητισμό αφορά ουσίες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ερυθροποιητίνης στο σώμα ώστε να παραχθούν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια)...

 Αποτέλεσμα εικόνας για Άτομα με αιματοκρίτη πάνω από 50%

 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι…  όσο περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια έχει κάποιος στο αίμα του..τόσο περισσότερο.. οξυγόνο λαμβάνουν τα κύτταρά του καθώς για όλα τα πράγματα ισχύει το ¨παν μέτρον άριστον¨. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια πρέπεινα έχουν χώρο.. και αν συγκεντρωθούν πάρα πολλά στο αίμα τότε αυτό γίνεται πυκνό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν εύκολα.

 

Τα υπερβολικά πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια κάνουν το αίμα πιο.. αργό στη κίνησή του και τελικά παρέχεται..λιγότερο οξυγόνο στα όργανα του σώματος.τα μονίμως πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα (γνήσια ερυθραιμία) δεν είναι καλό για την υγεία.  Υψηλός αιματοκρίτης που οφείλεται σε ερυθραιμία σημαίνει ότι το αίμα είναι αρκετά πυκνό κάτι που αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματισθείπιο εύκολα θρόμβος και τελικά (έμφραγμα).  

 

Άτομα με αιματοκρίτη πάνω από 50% εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου ΙΙ  αυξάνεται σημαντικά όταν ο αιματοκρίτης είναι υψηλός. Άνδρες με αιματοκρίτη πάνω από 48% Εμφανίζουν.. 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο ( που μεταφραζεται σε…400%) να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ απ’ ότι άνδρες με αιματοκρίτη κάτω από 42%. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα συμβαίνει διότι όταν το αίμα είναι πυκνό, η ινσουλίνη δυσκολεύεται να μεταφέρει τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα με αποτέλεσμα..να ανεβαίνει το ζάχαρο στο αίμα,και να προκαλείται διαβήτης τύπου ΙΙ..

Αυτά τα λίγα μα περιγραφικα για κατι τοσο πολύτιμο Οσο το αιμα σας..το αιμα μας..και νερο..πινετε νερο καθαρο από-χλωριωμένο κι όχι εμφιαλωμενο…Χαιρετε..

Σχετική εικόνα

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: