RSS Feed

Η ΑΓΑΠΗ..ΚΙ ΟΙ ΤΑΠΕΙΝΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ..

Posted on

 

 

Το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, αποτελεί το επιτελικο κέντρο ελέγχου ,σχεδόν όλων των ο ρ μ ο ν ώ ν   του σώματος μας.

Η υπόφυση και ο υποθάλαμος συνεργάζονται αρμονικά προκειμένου να ρυθμίσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων,των ωοθηκών, των όρχεων και των μαστών (κατά τη γαλουχία),αλλά και να φροντίσουν για την επαρκή έκκριση αυξητικής ορμόνης και  τη διατήρηση  της ισορροπίας νατριου -ύδατος.Ταυτόχρονα, ρυθμίζουν την όρεξη,το ισοζύγιο ενέργειας, την παραγωγή θερμότητας,το σωματικό βάρος και πολλές άλλες παραμέτρους   του μεταβολισμού μας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ορμονών

 

Η νευρο-ενδοκρινολογία , έχει εξηγήσει σχεδόν ολοκληρωτικά την ερωτικη συμπεριφορά.Τωρα πλέον γνωρίζουμε πως η ερωτική αγάπη ( την ξεχωρίζουμε απο την άλλη αγάπη )  και οι ερωτικοί δεσμοί είναι προϊόν νευροχημικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα κάθε ερωτική έκφραση έχει και ανάλογο ορμονικό υπόβαθρο.

Είπαμε ο άνθρωπος λειτουργεί μ ενα ιδιότυπο software που ακούει στο όνομα  s e x .

 

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κεντρικό νευρικό μας σύστημα,

Κι αυτό με τη σειρά του μας παίζει παράξενα παιχνίδια,με όπλο μια κατηγορία απειροελαχίστων ουσιών των  ορμονών  που εκκρίνονται αφ ενος στο αίμα μας και τότε τις αποκαλούμε ε ν δ ο κ ρ ι ν ε ί ς,  ή παράγονται χημικά απ το δικό μας ηλεκτρικό ρεύμα ( σχεση νατρίου καλίου ασβεστίου ), ιδίως από κάποιους νευρώνες του νωτιαίου μυελού,και τις αποκαλούμε π α ρ α κ ρ ι ν ε ί ς..

 

 

Η στιγμή της κορύφωσης της ερωτικής πράξης  η επιβράβευση για την οποία γίνεται όλο αυτό κακό, και για την οποία ο ανθρωπος είναι ικανός να θυσιάσει τα πάντα, ακόμα και τη ζωή του,παρομοιάζεται ,από τους νευροεπιστήμονες, με  θ ύ ε λ λ α  που ξεσπά,στο κέντρο του εγκεφάλου , στον υποθάλαμο,και που δημιουργείται  λόγω της μαζικής παραγωγής ορμονών.

 

Πάμε να δούμε μια ιδιότυπη κατηγορία ουσιών τις φερομόνες,  όλα προγραμματισμένα απ το πολύπλοκο αυτό  software που είπαμε, από τις οποίες ξεκινά το παιχνίδι της σαγήνης επειδή σχετίζονται με την ερωτική ορμή.

Ολοι, είμαστε δέσμιοι αυτού του software η τιθάσευση του οποίου απαιτεί εξαιρετική προσπάθεια και κοπο και πολλοί λίγοι καταφέρνουν να το αδρανοποιήσουν.

 

 

Αυτή η δέσμευση, άρχισε εκατομμύρια χρόνια πριν,  και  εξακολουθεί να ασκεί την ίδια έντονη  επιρροή σέρνωντας μας κυριολεκτικά από τη μύτη.Γι αυτό, άλλωστε, έχουμε την τάση να φοράμε ακριβές κολωνιες και πανακριβα αρώματα Θέλουμε να εκπέμπει το σώμα μας μυρωδιές,για να είμαστε πιο ελκυστικοί και αρεστοί στους άλλους.Οι εταιρίες καλλυντικών, δημιουργούν αρώματα που είναι πραγματικά ακαταμάχητα.Όχι επειδή απλώς μυρίζουν ωραία αλλά  επειδή περιέχουν παράγωγα φερομονών όπως η ανδροστενόνη, η γαλακτολίνη και εξαλτονίνη.Αυτού του τύπου οι κολωνιες μας κάνουν να νιώθουμε μιαν ευχάριστη έλξη για τους ανθρώπους που τα φορούν μόνο και μόνο γιατί μας άγγιξε το άρωμά τους

 

 

Η παραγωγή  φ ε ρ ο μ ο ν ώ ν  σχετίζεται και με το ανοσο σύστημα. Πρόκειται για μια προσπάθεια του οργανισμού να επιλέξει ( με βάση  τη μυρωδιά ) τον ιδανικό σύντροφο, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή  συμβατότητα  των ανοσοποιητικών συστημάτων των δύο ατόμων, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν γερά παιδιά. Ειπαμε το σεξ χτίστηκε και μ ό ν ο για την αναπαραγωγή,και διαιώνιση του είδους,αλλο πως το καταντησαμε εμείς.

 

 

Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος,το σώμα του βιώνει πραγματικές αλλαγές.Από πλευράς νευροχημείας,διακρίνουμε τρεις φάσεις: τη φάση της Λ α γ ν ε ί α ς,

της Έ λ ξ η ς και τη φάση

της Π ρ ο σ κ ό λ λ η σ η ς. 

Τα έντονα συναισθήματα που βιώνει ο ερωτευμένος σε κάθε μία από αυτές τις φάσεις, οφείλονται σε συγκεκριμένες  νευροχημικές ουσίες.

Η φάση της Λ α γ ν ε ί α ς  οφείλεται στην παραγωγή  τεστοστερόνης  στους άντρες και οιστρογόνων στις γυναίκες,γεγονός που τους ωθεί να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις.

 

 

 

 

Η τεστοστερόνη, είναι μια ορμόνη που αυξομειώνεται  ανεβοκατεβάζοντας και την επιθυμία στο ερωτικό παιχνίδι.

Η έλλειψή της είναι και καταλυτική για την εμφάνιση της κατάθλιψης. Πράγμα που συνοδεύεται και από την έλλειψη της επιθυμίας.Στους άνδρες, η τεστοστερόνη που μεταξύ άλλων αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή,μειώνεται.Αντίθετα στις γυναίκες, η τεστοστερόνη  που συνήθως βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή των γυναικών, αυξάνεται. 

Το γεγονός ότι η τεστοστερόνη μειώνεται στους άνδρες ενώ αυξάνεται στις γυναίκες,ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια του  software, να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο.

Η μείωση των διαφορών, συμβάλλει στη σύναψη στενών και ισχυρών σχέσεων μεταξύ των ερωτευμένων.Η ερωτική έλξη είναι καθαρά θέμα Βιοχημικών μεταβολών στο σώμα μας.

 

 

Η φάση της Έλξης χαρακτηρίζεται από παραγωγή  φαινυλεθυλαμίνης που απελευθερώνει ντοπαμίνη και σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για τη ρύθμιση συναισθημάτων χαράς,ευτυχίας και ενθουσιασμού.

Το αποτέλεσμα είναι ένα αίσθημα ευδαιμονίας. Τα προβλήματα προσωρινά εξαφανίζονται,το ίδιο και αισθήματα άγχους ή στρες, και κάποιες φορές παρατηρείται και αναλγητική δράση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί εδώ πως,χημικά, τα αποτελέσματά της σεροτονίνης στην ερωτική τρέλα, είναι παρόμοια με τα συμπτώματα ανθρώπων  με ιδεοψυχα ναγκαστική διαταραχή, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ερωτευμένοι δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτε άλλο.

Το ερωτικό π ά θ ο ς, το κατευθυνει η ντοπαμίνη.

Είναι ο νευροδιαβιβαστής που έχει άμεση πρόσβαση στο κέντρο ¨ε π ι β ρ ά β ε υ σ η ς  ¨του εγκεφάλου.

 

 

 

Ανάλογα με την ποσότητα της ντοπαμίνης έχουμε και την μεγαλύτερη ή μικρότερη αίσθηση της ηδονής.Στο στάδιο της καταπληκτικής εκείνης περίοδου  που αισθανόμαστε πραγματικά ερωτοχτυπημένοι,και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο,τρεις βασικοί νευροδιαβιβαστές, 

η αδρεναλίνη, η  ν τ ο π α μ ί ν η   και η σεροτονίνη, 

αποτελούν τους κύριους υπαίτιους για τα ακραία, αλλά υπέροχα αισθήματά μας.Η αύξηση των επιπέδων αδρεναλίνηςκαι κορτιζόλης στο αίμα είναι και ο λόγος που αισθανόμαστε την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά, ιδρώνουμε και στεγνώνει το στόμα μας,όταν συναντηθούμε αναπάντεχα  με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει.

Η ντοπαμίνη προκαλεί μίαν έντονη ορμή προς ευχαρίστηση,η οποία διεγείρει την επιθυμία και την ανάγκη ανταμοιβής,  προκαλώντας στον εγκέφαλο τα ίδια αποτελέσματα που έχει η κοκαΐνη.

 

Η αυξημένη έκκριση ντοπαμίνης, ευθύνεται για το γεγονός ότι οι ερωτευμένοι νιώθουν μικρότερη ανάγκη για ύπνο και φαγητό, καθώς η προσοχή τους εστιάζεται και αντλεί ευχαρίστηση απότις πιο μικρές λεπτομέρειες της νέας σχέσης. Ο τρίτος νευροδιαβιβαστής που συνθέτει την εικόνα του ερωτευμένου ατόμου,η σεροτονίνη, είναι μία από τις πιο σημαντικές χημικές ουσίες του έρωτα που μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι το πρόσωπο με το οποίο είμαστε ερωτευμένοι εμφανίζεται συνεχώς στις σκέψεις μας. Η φάση της Προσκόλλησης έρχεται συνήθως Ως μοιραία κατάληξη των δύο προηγούμενων σταδίων.Κατά την φάση αυτή, δημιουργούνται συναισθηματικοί δεσμοί ανάμεσα στο ζευγάρι ενώ οι συσχετιζόμενες χημικές ουσίες εκκρίνονται σε περίοδο από 90 μέρες έως και 3 χρόνια μετά τη φάση της Έλξης.Τα χημικά αυτά συνιστούν δυο σημαντικές,και σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινο ορμόνες η ωκυτοκίνη  τη λενε και ο ξ υ τ ο κ ι ν η  και βασοπρεσσίνη.Μια ηδονή που γίνεται σιγά – σιγά συναίσθημα όταν ενεργοποιείται η ορμόνη του έρωτα που είναι η  ω κ υ τ ο κ ί ν η .

( επαναλαμβανω και επεξηγω συνήθως αναφέρεται λανθασμένα με  όμικρον μεταφέροντας τον αγγλικό όρο oxytocin, ο οποίος όμως, ας επισημανθεί, διατηρεί το ύψιλον της ελληνικής λέξεως από την οποία δημιουργήθηκε.Προέρχεται από την ομηρική λέξη  ωκύς, που σημαίνει γρήγορος, ταχύς). 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ορμονών

 

Η ωκυτοκίνη ή οξυτοκίνη, εκκρίνεται από τον υποθάλαμο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποθηκεύεται στην υπόφυση. Είναι η ορμόνη της  α φ ή ς    και της αγάπης. Διεγείρει τα άτομα στο να είναι μαζί και να ¨συνυπάρχουν αγαπημένα¨.

Από αυτή την ορμόνη δημιουργείται και η αίσθηση της στοργής.
Η ωκυτοκίνη είναι μία ισχυρή ο ρ μ ό ν η  που παράγεται  στους άντρες και τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του   ο ρ γ α σ μ ο ύ   και ενισχύει το αίσθημα της σύνδεσης,της εγγύτητας και της οικειότητας που δημιουργείται ανάμεσα στο ζευγάρι.

 

 

 

Θεωρείται πάντως ως η ορμόνη  της προσκόλλησης και της δέσμευσης, δημιουργεί αισθήματα ικανοποίησης, ασφάλειας και ηρεμίας και είναι επίσης εκείνη η οποία βοηθά, μέσω της έκκριση της κατά το θηλασμό, στο να δημιουργηθούν  και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Με παρόμοιο και ανάλογο τρόπο ενεργεί και μεταξύ των ερωτευμένων.Η  β α σ ο π ρ ε σ σ ί ν η   ενισχύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση του ζευγαριού και επίσης εκλύεται μετά την ερωτική συνεύρεση.Πρόκειται για την ορμόνη που σχετίζεται  με τα νεφρά,και ελέγχει το αίσθημα της δίψας.Η ίδια αυτή ορμόνη αυξάνει την αφοσίωση του ενός ατόμου στο άλλο, και ενισχύει την τάση τους να προστατεύουν το σύντροφό τους από άλλους επίδοξους διεκδικητές.

Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί το ότι μια γενετική διαφοροποίηση, σε έναν από αυτούς τους

¨υποδοχείς βασοπρεσσίνης ¨

συνδέεται με το φόβο της ¨δ έ σ μ ε υ σ η ς¨και κατά συνέπεια την   α π ι σ τ ί α.  Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η βασοπρεσσίνη σχετίζεται με το συναισθηματικό δέσιμο και την ερωτική πίστη στους άντρες.

O συντονισμός όλων αυτών των ορμονών γίνεται από τον εγκέφαλο με βάση την μνήμη και καθοδήγηση από διάφορα γονίδια.Όπως αποδεικνύεται,εξ οσων λεπτομεριακα,και ισως ανευ αποχρωντος λόγου αναπτυξαμε Η ερωτική αγάπη και οι ερωτικοί δεσμοί είναι προϊόν νευροχημικών διαδικασιών.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κεντρικό νευρικό μας σύστημα,

 

 

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε και μας κάνει πολύ συχνά να απογοητευόμαστε και να εγκαταλείπουμε.Φαίνεται πως η αντίληψη ότι όταν ο έρωτας σ β ή ν ε ι, δεν ξανανάβει,δεν είναι και τόσο σωστή.Το ερωτικό πάθος, αν και λιγότερο έντονο από ό,τι στην αρχή,μπορεί να αναβιώσει ξανά και ξανά σε μια σχέση στην οποία έχει αναπτυχθεί εμπιστοσύνη και οικειότητα.Διότι, επίσης αντίθετα με αυτό που πιστεύεται,Δεν Είναι Η Σεξουαλική Επιθυμία που τροφοδοτεί  το ερωτικό συναίσθημα,αλλά τα

¨τ ρ υ φ ε ρ ά    συναισθήματα¨ 

που ξυπνούν την επιθυμία για τον άλλον.

Σεβομενος την ιδιαιτεροτητα του κάθε συνανθρωπου, σας χαιρετώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: