RSS Feed

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ..ΕΥΘΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ..

Posted on

ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ.. 

Posted on  

 

 

alt

Παει ο άλλος για κολυμπι,γιατί του κανει καλό.Μεχρις εδώ καλα. Φτανει παραλια.Βγαζει τα συνεργα  αντιηλιακο, πεδιλα, καπελακι, ειδικα παπουτσια για τα πετραδακια  ,και να που μπαινει στο νερο με συστημα ,του εχουν πει ότι πρεπει να συνηθιζει το κρυο, κι ετσι περπατα σαν αοματοςΌταν επι τελους πεφτει, αυτόματα τιναζεται το κεφαλι του πισω,αντανακλαστικα για να μην παει νερο στα ρουθουνια  και τα αυτια του 

Σχετική εικόνα

Κολυμπαει προσθιο για λιγα λεπτα,και μετα βγανει σιγα-σιγα εξωπαταει για να είναι σιγουρος, και κουναει τα χερια του,πιστευοντας ότι ασκειται.

Οταν του λες ότι κολυμπι σημαινει να βουτηξεις το κεφαλι σου μεσα  σε ευθεια γραμμη με το σωμα, και να κολυμπησεις χαλαρα,χωρις αγωνια, μια κι ετσι δε .¨βουλιαζεις¨,σου λεει ότι δεν θελει να βρεξει το κεφαλι του γιατι αυτό του προκαλει μετα  ¨πονο στον αυχενα¨..

alt

Να που φτασαμε στο θεμα μας Πάνω από το 15% των ασθενών που επι-σκέπτονται τους ¨οικογενειακούς¨ τους γιατρούς, στην Αμερικη και Ευρωπη,οπου υπαρχουν οικογενειακοι γιατροι παραπονούνται για πόνο στον αυχένα. Η συχνότητα του πόνου, κορυφώνεται στην ηλικία των πενήντα ετών και παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες παρά σε άντρες.

alt

Ο πόνος συνηθως εντοπίζεται στην οπίσθια περιοχή του αυχένα αλλα και στον ώμο, κεφάλι,βραχίονα, το αντιβράχιο,ή ολόκληρο το χέρι. Υπάρχει συχνά περιορισμός των κινήσεων του αυχένα, και μούδιασμα τοπικά. Οι Αίτιες του αυχενικου  πόνου μπορει να οφειλονται.Στην  κακή θέση ή στάση ή σε ψύξη.Στη καθιστική ζωή, η στο computer, που προκαλεί τον μη ειδικό πόνο του αυχένα. 

Αποτέλεσμα εικόνας για σκληραίνει τις κλειδώσεις

Η σκολίωση, χαρακτηρίζεται από κακή θέση της σπονδυλικής στήλης και συνδέεται με ηυξημένο τοπικο πόνο.

alt

Ασκηση που δεν γίνεται σωστά π.χ. χρήση βαρών χωρίς προθέρμανση, ακατάλληλα υποδήματα, η παχυσαρκία, και το άγχος, έχουν συνδεθεί με εμφάνιση πόνων στη σπονδυλική στήλη. Κακώσεις στον αυχένα ή απότο-μη υπερέκταση ή κάμψη του αυχένα. Ο πόνος συνοδεύεται από μυϊκό σπασμό και σχετική ακαμψία.Μετα εχουμε το γνωστο και παρεξηγημενο

Αυχενικό σύνδρομο

alt

Που είναι ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών στην αυχενική μοίρα της σπον-δυλικής στήλης, που περιλαμβάνουν εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας και προοδευτική ανάπτυξη οστεοφύτων.Δεν υπαρχει σχέση μεταξύ διατροφής και αυχενικής δισκοκήλης ή δισκοπάθειας, ή οστεοφυτων.

 Συνεπώς, ειδική δίαιτα ΔΕΝ χρειάζεται.

Ο λαός αποκαλεί «άλατα» τα οστεόφυτα των σπονδύλων,τα οποία δεν εχουν  σχέση έχουν με το μαγειρικο  αλάτι, που είναι Χλωριούχο Νάτριο (NaCl),  ενώ τα άλατα στον αυχένα οστεόφυτα είναι Φωσφορικό Ασβέστιο [Ca3(P04). Και δημιουργούνται από τη συνεχή πίεση και εξελκυσμό του δίσκου στους σπονδυλους. Θα μπορουσαμε να παρομοιασουμε τον αυχένα σαν  μιά πολυκατοικία 7 ορόφων,μέσα από την οποία περνάει το κεντρικό καλώδιο του αλεξικέραυνου της οροφής πρός το έδαφος.

Όσο πιο πολλοί  ¨κεραυνοί¨ πέφτουν ,άγχος, κατάθλιψη, stress,Τόσο περισσσοτερο κινδυνεύει το σύστημα, και όσο πιο πολλοί ¨κάτοικοι της πολυκατοικίας¨¨ενοχλούν¨ το καλώδιο ,δισκοκήλες, οστεόφυτα,και  πάλι έχουμε δυσλειτουργία.Ομως, συμβαίνουν και παράδοξα.Υπάρχουν ηλικιωμένοι με Τρομακτικές Εκφυλιστικές Αλλοιώσεις στον αυχένα τύπου spondylosis deformans,με ελάχιστα ή καθόλου ενοχλήματα, ενώ αντίθετα υπάρχουν γυναίκες 30-50 ετών,ενίοτε και άντρες, οι οποίες, στα πλαίσι-α της σωματοποίησης ψυχολογικών ή κοινωνικών τους προβλημάτων δυσ-θυμία ή κατάθλιψη, με μιαν ελαφρότατη δισκοκήλη αυχένος, νιώθουν ότι «υποφέρουν αφόρητα».Η διευθέτηση και αντιμετώπισητης Αυχεναλγίας και της κήλης δίσκου αυχένος, απαιτεί καλή και ειλικρινή σχέση ασθενούς με τον γιατρό, και μακροχρόνια μελέτη και παρακολούθηση.Είναι βέβαιο ότι είναι απαράδεκτο να υποφέρει ένας άνθρωπος από αυχενική δισκοκήλη σή-μερα, αλλά είναι εξ ίσου αφόρητο και επικίνδυνο, να κάνει μιάν άσκοπη επέμβαση, ή μιά αποτυχούσα χειρουργική επέμβαση με επιπλοκές.

alt

Στη συνεχεια Διακρίνουμε το δευτεροπαθές  αυχενικό σύνδρομο που προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο,υφερπον,οργανικό νόσημα ή παθολογική διαταραχή π.χ. ενδοκρινικά νοσήματα, διαβήτης, νόσος Wilson, και το ιδιοπαθές αυχενικό σύνδρομο που έχει πολυπαραγοντι-κή αιτιολογία και είναι συχνό.H ηλικία, η κακή κληρονομικότητα, η πα-χυσαρκία, η χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης .συγκαταλέγονται στους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση του ιδιοπαθούς συνδρόμου.

alt

Η Κήλη δίσκου, γνωστη, κι αγαπητη από πληθος γυναικων προερχεται μετα από ρήξη του πηκτοειδούς πυρήνα των αυχενικών δίσκων, προκαλεί πόνο, που επιδεινώνεται με τον βήχα, και το φτάρνισμα. Οι αρθρίτιδες, κι η ινομυαλγία,ειναι Φλεγμονώδεις νόσοι με προσβολή αρθρώσεων π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να εμφανίσουν πόνο στον αυχένα.

Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, δυσκαμψία, παραισθησίες, εύκολη κόπωση.Ορισμένοι όγκοι, προκαλούν μεταστάσει ή προσβάλλουν την αυχενική μοίρα με αποτέλεσμα πόνο στον αυχένα. Παθογόνοι Μικροοργανισμοί προσβάλλουν την περιοχή του αυχένα και παρακείμενα μόρια προκαλώντας τοπικά άλγος. Οστεο-μυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, φλεγμονές. Υπάρχουν περιπτώσεις, που κατα-στάσεις λοιμώξεων προκαλούν αντιδραστικό πόνο στον αυχένα, χωρίς τοπική προσβολή.

alt

Η υπέρταση,

ένα σύνηθες συστηματικό νόσημα,μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πονοκε-φάλου με αυχεναλγία.Παθήσεις του εγκεφάλου προκαλούν πονοκέφαλο ή αυχεναλγία. Οργανικές βλάβες ,πάνω από το διάφραγμα,μπορεί σπάνια να εκδηλωθούν με πόνο στον αυχένα.Χαρακτηριστικά το θανατηφόρο έμφρα-γμα του μυοκαρδίου, μπορεί να εμφανιστεί σε άτυπες περιπτώσεις ως οξύς πονος στον αυχένα.Στο σημειο αυτό θα πρεπει να σημειωσουμε πως στην αυχεναλγια,σημαντικο ρόλο παιζει καποιο¨υφερπον¨ νοσημα, που συνηθως κρυβεται .ο εντοπισμός και η θεραπεία του οποιου συμβαλλει σημαντικα στη διάγνωση και πιθανον στη θεραπεια.

Χαιρετε.

alt

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: