alt

 
 
 
 
 
 
 
alt

alt

alt

Πρίν μερικές μέρες, συνάντησα έναν παλιό φίλο..Με πόνο μου είπε ότι του..διεγνώσθη προστάτης,και ότι φοβόταν για..κακοήθεια, όμως το πιό σπουδαίο,ότι πονούσε όταν κάθονταν.Ηταν στενοχωρημένος και μελαγχολικός, μολονότι ήταν τακτοποιημένος από κάθε άποψη, οικονομική και οικογενειακή.. .

alt

Κάναμε μια εκτενή συζήτηση γι αυτό το τόσο κοινό θέμα,μα και τόσο παρεξηγημένο απο πλευράς των ανδρών μετά τα 60.Είπαμε πολλά, φοβάμαι όμως οτι.. πολύ λίγα καταλαβε..τόβλεπα στο βλέμμα του..Αγνοούσε βασικά πράγματα, και το μόνο που τον απασχολούσε ήταν αν είχε καρκίνο ή όχι, και τί θα έπρεπε να κάνει …Γνωριζοντας οτι το θέμα απασχολεί αρκετό κόσμο,που με αγωνία ψάχνει να βρεί απαντήσεις…στην ανωνυμία του διαδικτυου,μεταφέρω στοιχεία γνώσης,που εξηγούν βασικούς μηχανισμούς δημιουργίας συμπτωμάτων, και διεργασιών ,που θα πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπ όψιν του πρίν προχωρήσει σε λύσεις απελπισίας επειδή επι  παραδείγματι έχει δυσουρία,ή σηκώνεται μερικές φορές τη νύχτα για να ουρήσει….και λόγω …στύσεως, δυσκολεύεται..

 

alt

Ας δούμε τί συμβαίνει με το ειδικό προστατικό αντιγόνο,που είναι η πρόδρομη εξέταση για κάθε περιστατικό προστάτου.Σε ορισμένους άνδρες που έχουν αυξημένο ειδικό προστατικό αντιγόνο PSAη αιτία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίδρασης της ¨παραθυρεοειδούς ορμόνης¨.Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να εξετάζονται και να αξιολογούνται προσεκτικά,διότι η αύξηση του PSA δεν είναι αναγκαστικά λόγος για τη διενέργεια ¨βιοψίας¨ του προστάτη.Η παραθυρεοειδής ορμόνη μπορεί να αυξάνει το PSA στο αίμα ανδρών που είναι υγιείς.

 

alt

Ο βασικός ρόλος αυτής της ορμόνης είναι η ρύθμιση του ασβεστίου στο αίμα.

alt

Όσο πιο υψηλά ειναι τα επίπεδα της στο αίμα τόσο πιο αυξημένο ειναι και το PSA ..Ανδρες που είχαν επίπεδα παραθυρεοειδούς ορμόνης άνω του φυσιολογικού, το PSA στο αίμα ήταν αυξημένο κατά 43%.Το γεγονός αυτό θέτει πολλούς άνδρες εντός των ενδείξεων για βιοψία του προστάτη

alt

Η ανακάλυψη της σχέσης PSA και παραθυρεοειδούς ορμόνης στο αίμα έχει μεγάλη σημασία.Στατιστικα βλεπουμε πως…Μεταξύ των λευκων ανδρών, ενα  10% έχουν αυξημένη παραθ-ορμόνη στο αίμα.Στους ανδρες μαύρου χρώματος  το ποσοστό ειναι  20%.Όλοι αυτοί οι άνδρες …διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να… παραπεμφθούν για βιοψία του προστάτη και να υποβληθούν σε ασκοπη θεραπεία

alt

Τα αυξημένα επίπεδα του PSA θεωρήθηκαν από παλαιότερα ως πιθανή ένδειξη καρκίνου του προστάτη.Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια ευρεία διάδοση της μέτρησης του PSA ως τεστ ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη. Οι αυξήσεις του PSA (που προκαλεί η παραθυρεοειδής ορμόνη ) μπορεί να είναι η αιτία να διενεργούνται αχρείαστες βιοψίες του προστάτη σε πολλούς άνδρες Επιπρόσθετα οι αχρείαστες βιοψίες  οδηγούν σε ορισμένες περιπτώσεις  σε αχρείαστες θεραπείες.

alt

Το PSA ανιχνεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα του προστάτη και όχι μόνο τον καρκίνο.Υπάρχουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες που προκαλούν αύξηση του PSA Όπως..Η Φλεγμονή,Η Μόλυνση Και Η …Καλοήθης Υπερπλασία Του Προστάτη.

alt

Σε περιπτώσεις που τα επίπεδα του PSA είναι αυξημένα τότε ανάλογα με την  ηλικία του άνδρα,τη ¨δακτυλική εξέταση¨ του προστάτη και το ¨διορθικό υπερηχο¨  του προστάτη, ο ασθενής παραπέμπεται συνήθως για βιοψία.

alt

Το πρόβλημα είναι ότι οι άνδρες (με την αύξηση της ηλικίας τους),αναπτύσσουν συχνά μικροσκοπικούς καρκίνους εντός του προστάτη.Οι μικροσκοπικοί αυτοί καρκίνοι είναι χωρίς σημασία.Εάν η βιοψία δεν γινόταν, οι ασήμαντοι αυτοί καρκίνοι (που ουδέποτε θα εξελίσσονταν σε θανάσιμο καρκίνο του προστάτη),δεν θα ανακαλύπτονταν ποτέ.Ωστόσο επειδή το ανιχνευτικό τεστ μέτρησης του PSA γίνεται τόσο συχνά, όλο και περισσότεροι άνδρες υποβάλλονται σε βιοψία.

alt

Οι περισσότεροι άνδρες όταν μάθουν από το γιατρό τους ότι έχουν καρκίνο του προστάτη επιλέγουν να κάνουν θεραπεία..ακόμη και όταν ΔΕΝ  είναι αναγκαίο.

alt

Υπολογίζεται ότι μόνο σε 1 για κάθε 6 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη που βρίσκει η βιοψία,υπάρχει τέτοιος καρκίνος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο εάν αφηνόταν χωρίς θεραπεία.Για τους λόγους αυτούς, τα υψηλά ποσοστά βιοψίας του προστάτη που γίνονται σήμερα οδηγούν σε πέραν του αναγκαίου θεραπείες για καρκίνο του προστάτη.Το γεγονός αυτό δημιουργεί αυξημένο αριθμό επιπλοκών εξαιτίας της θεραπείας όπως ειναι η..ακράτεια ούρων.

alt

Τα νέα αυτά δεδομένα είναι σε θέση να βοηθούν καλύτερα τους γιατρούς να βρίσκουν τους άνδρες εκείνους που χρειάζεται να παραπέμπουν για βιοψία και εκείνους που δεν το χρειάζονται.Είναι πιθανόν σε άνδρες με αυξημένο PSA,ο λόγος να είναι η  …αυξημένη παραθυρεοειδής ορμόνη και όχι ο καρκίνος του προστάτη.

alt

Θεωρώ οτι ο προστάτης είναι ένα θέμα που ταλανίζει,μαζί με τον φίλο μου, εκατοντάδες άνδρες στην ωραιότερη και πιό παραγωγική ηλικία τους, και είναι κρίμα να βασανίζονται άνευ λόγου, και το πιό σπουδαίο άνευ αποχρώσης αίτίας..Χαιρετε.