RSS Feed

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ¨ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ¨

Posted on

Αποτέλεσμα εικόνας για καπνισμα

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καπνισμα

Με την κ. Κατερινα ειχα να μιλησω αρκετο καιρο..Ειναι μια συμπαθεστατη, γλυκομιλητη, και ανεκτικη, καθηγητρια αγγλικων  ( βοηθησε τα παιδια μου, πριν χρονια, να παρουν το Proficiency..) ,με μια μεγαλη αδυναμια το τσιγαρο, που αδυνατει να κοψει..Ελα όμως που εγινε ¨γιαγια¨και δεν ξερει τι να κανει..¨Βγαινω στο μπαλκονι για να καπνισω, και γυριζω με λαχταρα στην εγγονη μου¨..Οταν της ειπα πως αυτό που κανει βαζει σε κινδυνο την ντελικατη υγεια του νηπιου απορησε..Εννοειται δεν ειχε ιδεα  (όπως αλλωστε  9 στους 10 συνανθρωπους μας..) για τον καινοφανη κίνδυνο ¨του τριτογενους καπνισματος¨ …

 

Αποτέλεσμα εικόνας για νηπια

 

Ας τα παρουμε απ την αρχη..Ξερουμε πως.. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο καπνό του τσιγάρου, τοσο για το ¨πρωτογενες¨που είναι απλα αυτοκτονια …οσο και για το.. ¨δευτογενες¨που το λεμε και παθητικο, και είναι εκουσιο εγκλημα για την παρεα μας.. Το ¨τριτογενές κάπνισμα¨ είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αόρατο και τοξικό μείγμα ¨αερίων και μορίων¨ που επικάθενται σε μαλλιά και ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα, των σπιτιων τους…

Αποτέλεσμα εικόνας για μαλλιά και ρούχα των καπνιστών

Το μείγμα δυστυχως.. παραμένει εκεί αφότου ο χώρος έχει καθαριστεί από τον καπνό. Στα κατάλοιπα περιλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, καρκινογόνα, ακόμα και ραδιενεργά υλικά..Αυτο που δεν  βλεπουμε σαν καπνο..οταν καπνιζουμε αποτελει το 2/3 των δηλητηριων που παραγονται απο την καυση του τσιγαρου.Τα σωματιδια ειναι τοσο μικρα που το ματι δεν τα βλεπει..Η μυτη μας..ομως δεν λαθευει.Μυριζουμε αυτα που δεν βλεπουμε..αλλο που το προσπερνουμε..Δεν πρεπει να ξεχναμε πως  απο τη καυση ενός και μονο  τσιγαρου,παραγονται 7000..δηλητηριωδεις και καρκινογονες ουσιες..Το μείγμα σωματιδίων που αφήνει ο καπνός του τσιγάρου περιλαμβάνει 250 τοξικά χημικά, και τουλάχιστον 10 από αυτά είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα. Αυτά είναι: ..

Σχετική εικόνα

-Μονοξείδιο του άνθρακα-Πολώνιο-210 (ισχυρό ραδιενεργό καρκινογόνο)-Βενζοπυρενιο (καρκινογόνο)-Βουτάνιο -Αμμωνία-Τολουόλιο     ( διαλύτης)-Αρσενικό-Μόλυβδος-Χρώμιο -Κάδμιο -Υδροκυάνιο

(Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών)

Αποτέλεσμα εικόνας για νηπια

 


Τα παιδιά είναι ευάλωτα στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, γιατί ¨εξερευνούν και μαθαίνουν¨ βάζοντας διάφορα αντικείμενα και τα χέρια τοις στο στόμα τους, μπουσουλούν πάνω σε πατώματα και χαλιά όπου έχει επικαθήσει το μείγμα από κατάλοιπα του καπνού, αναπνέουν πιο γρήγορα και έχουν μια ολόκληρη ζωή μπροστά τους για να εκδηλωσουν τις συνέπειες..Το  τριτογενές κάπνισμα ως φαινεται, πρόκειται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην συμπεριφορά μας. Ας συνηθισουμε πλεον να μην δικαιολογουμεθα πως.. κλείνοντας την πόρτα της κουζίνας, για να καπνίσουμε μακριά από τα παιδιά, τα προστατεύουμε  από τις συνέπειες του τσιγάρου ..Υπάρχουν καρκινογόνα σ αυτόν τον τριτογενή καπνό και ο κίνδυνος του καρκίνου ελλοχεύει για όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, που έρχονται σε επαφή μαζι του ..

( Δρ. Philip Ladringan, παιδίατρος, επικεφαλής του Κέντρου για την Περιβαλλοντική Υγεία των Παιδιών στη Ιατρική Σχολή του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη )

 

Αποτέλεσμα εικόνας για νηπια

 

¨Όλοι γνωρίζουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο, αλλά δεν γνωρίζουν για το τριτογενές,¨ δήλωσε ο Jonathan Winickoff, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Όταν τα παιδιά βρίσκονται εκτός σπιτιού, ίσως καπνίζουν. Όπως και στο αυτοκίνητο. Όταν οι γονείς βάζουν στο παιδί τη ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, ανοίγουν το παράθυρο και καπνίζουν, νομίζουν ότι όλα είναι εντάξει επειδή τα παιδιά τους..δεν γίνονται παθητικοί καπνιστές, προσθέτει ο Winickoff. Μέγα λάθος. Γι΄αυτό χρειαζόμασταν έναν όρο προκειμένου να περιγράψουμε τις αόρατες τοξίνες του καπνού.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαλλιά και ρούχα των καπνιστών

Ο τριτογενής καπνός είναι αυτό που μυρίζουμε όταν ένας καπνιστής μπει σε έναν μικρό κλειστό χώρο, ακόμα και όταν έχει σβήσει το τσιγάρο του ή όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο όπου κάποιοι κάπνιζαν πριν. «Η μύτη μας δεν ψεύδεται. Αυτά τα στοιχεία είναι τόσο τοξικά, ώστε το μυαλό σε προειδοποιεί: Απομακρύνσου»..Για να προστατευτούν τα παιδιά από το τριτογενές κάπνισμα, οι καπνιστές θα πρέπει όχι μόνο να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, αλλά και να αλλάζουν τουλάχιστον σακάκι και να πλένουν τα χέρια και το προσωπο  τους προτού έλθουν σε επαφή με παιδιά …ή ακομα καλυτερα να μην ερχονται σε επαφη με τα παιδια ….μεχρι να κοψουν το καπνισμα..Πρέπει οπωσδήποτε να ενθαρρυνθούν να κόψουν το κάπνισμα. ΕΡΕΥΝΑ μελέτησε τη στάση σχετικά με το κάπνισμα σε 1.500 νοικοκυριά σε διαφορετικά μέρη των ΗΠΑ. Η πλειοψηφία καπνιστών και μη καπνιστών γνώριζε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι κακό για τα παιδιά.Το 95% των μη καπνιστών και το 84% των καπνιστών συμφώνησαν ότι «η εισπνοή καπνού από το τσιγάρο των γονιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μωρών και παιδιών».Όμως το 65% των μη καπνιστών και το 43% των καπνιστών δεν γνώριζαν τους κινδύνους του τριτογενούς καπνίσματος, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι εάν άνοιγαν για λίγο το παράθυρο ή εάν έναν ανεμιστήρα, ο καπνός θα διαλυόταν και έτσι τα παιδιά δεν θα επηρεάζονταν.Μόνο το 26.7% των νοικοκυριών εφάρμοζαν αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος στο σπίτι… 

Αποτέλεσμα εικόνας για καπνισμα

 

 

Συμπερασματικά ..το τριτογενές κάπνισμα επιδρά αρνητικά πάνω στην υγεία των παιδιών. Περα τουτου..το προσωπο τα μαλλια και τα τυχον γενεια του καπνιστου είναι κρυφες φωλιές καρκινογονων, που κυριολεκτικά καταστρεφουν τα αθωα νηπια, που χαϊδευουν τη γιαγια ή τον παππου, που¨λιωνει¨από αγαπη, σκορπιζοντας στη θανασιμη αγνοια του, την αρρωστια..

 

Σχετική εικόνα

Μακαρι ο επισυρόμενος κινδυνος, κι η αγαπη, να βοηθησει τη φιλη μου να κοψει οριστικα αυτή τη ασχημη συνηθεια …Χαιρετε..

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: