alt

STROKE

alt

 

Ετσι λέγεται το εγκεφαλικό.. εις την ..βαρβαρικήν..απ τη λέξη  κρατάμε τα 3 πρωτα γράμματα… S. T. R.Ελατε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο..  Είναι απλό..και μπορεί να σώσει μια ζωή. Θα μου πείτε, τί δουλειά έχουμε εμείς μ αυτά τα..επικινδυνα παιχνίδια..Κι όμως έτσι οπως πάμε, απ το κακό στο χειρότερο, όλο και κάποιο ¨επεισόδιο¨ θα βρεθεί μπροστά μας, παντού. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους δρόμους.ακόμα και στα..¨πολιτιστικά ιδρύματα¨…( όπως τα βάπτισε ο αξέχαστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος)..

alt

Σ ένα τέτοιο βρέθηκα ..εντελώς συμπτωματικά πριν αρκετές εβδομάδες..χωρίς τη θέλησή μου.Ευτυχώς πάντα είμαι εφοδιασμένος με ..ωτοσπίδες καθαρής σιλικόνης, οι οποίες επιτυγχάνουν απόλυτη απομόνωση των εξωτερικών ήχων.Φυσικά το ακρόαμα είναι τόσο ισχυρό σε ντεσιμπέλ, που το ακούς ..μέσω των κρανιακών οστών, αλλά με έναν ήχο κάπως πιο απαλό,φευγάτο,  και κυρίως καθόλου ενοχλητικό..

 

 

Σχετική εικόνα

 

Ετσι λοιπόν όπως καθόμουν και παρατηρούσα τον εκστασιασμό των συνδαιτημόνων μου για τον λαϊκό βάρδο, είδα στο ακριβώς διπλανό μου τραπέζι έναν .. συνομήλικο μου.. να κοιτάζει με απλανές βλέμμα προς το μέρος μου..

alt

Εριξα μια διακριτική ματιά γύρω μου, μήπως και το βλέμμα του.. διερευνούσε το μπούστο κάποιας απ τις τρυφερές υπάρξεις που συνεπαρμένες απ το αμφιβόλου μουσικής ποιότητος ασμα,πλήν εξόχως καψουρευτικόν, έσειαν τα κάλη τους με ανείπωτη αυταρέσκεια. Ομως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, οπότε κατάλαβα οτι κάτι έτρεχε..στο φίλο μας.Σηκώθηκα και πλησίασα το τραπέζι.Μίλησα στον διπλανό του..και Μέσα σε 2 λεπτά ήρθαν τέσσερα ¨θηρία¨, φύλακες της τάξης, απ το ¨πολιτιστικό κέντρο¨, και λες και ήταν πούπουλο τον σηκωσαν με την καρέκλα και σε άλλα 2 λεπτά ήταν έξω.Αναζητήθηκε γιατρός,( εν ενεργεια..) και μεχρι να εμφανισθή, εφήρμοσα το θαυματουργό..STROKE..Είναι κάτι απλό, που μπορεί ο καθένας να το κάνει, και να σώσει έναν συνάνθρωπό του…

 alt

 

Λίγη προϊστορία: Γνωρίζουμε οτι ΑΝ..ένα εγκεφαλικό μέσα το πολύ σε 3 ώρες πάει Νοσοκομείο, μπορεί να αντιστραφεί πλήρως ,εκμηδενίζοντας τις όποιες σοβαρές επιπτώσεις του… Το ζήτημα είναι:  

alt

ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ…

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.πρέπει να θυμηθούμε τα ‘3 ‘βήματα,χρησιμοποιώντας την λεγομένη αγχοίνου μνήμη.Παίρνουμε τα 3 πρώτα γράμματα απ τη λέξη κλειδί..STROKE…….S T R . Τα κρατάμε, και δεν το παίζουμε γιατροί, για τον απλό λόγο οτι τα συμπτώματα ενος εγκεφαλικου δεν είναι και το πιό ευκολο πράγμα να διαγνωσθούν , ακόμα κι απο έναν έμπειρο γενικό γιατρό,χωρίς διαγνωστικά βοηθήματα..

 Αποτέλεσμα εικόνας για δεν το παίζουμε γιατροί

Ετσι φτάνουμε στο πρώτο βήμα..Ο συνάνθρωπός μας που, άσχετα γιατί βρέθηκε στη δύσκολη αυτή κατάσταση,θα πρέπει να έχει χάσει την πραγματικότητα..Αυτή η έλλειψη συνειδητοποίησης, είναι που φέρνει την καταστροφή.Το θύμα με εγκεφαλικό επεισόδιο  μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, όταν οι άνθρωποι γύρω του ,όπως είναι φυσικό δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν τα πρώτα και βασικά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου…

Τώρα θυμόμαστε τα τρια γράμματα str..

Μ αυτά ο καθένας μας ..μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο !Πώς; Απλά  θέτοντας στον πάσχοντα..τρία απλά ερωτήματα: 

alt

 

S (smile)* Κοιτάξτε τον ήρεμα, και χωρίς αγωνία ή ένταση, πέστε του..

ΓΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ ΜΟΥ… 

T (talk) * Αφού σας υπομειδιάσει..πέστε του να επαναλάβει μετά απο σας ,μίαν απλή φράση:Ας πούμε: Τί ομάδα είσαι..

R (raise) * Και τέλος…Ζητήστε του….να σηκώσει τα χέρια του 

Αν ο ¨υποψήφιος¨ .. έχει πρόβλημα ανταπόκρισης με κάποια  από αυτά…καλούμε ΑΜΕΣΩΣ το 166 και περιγράφουμε λακώνικα ,σε ποιά απ τις τρείς δοκιμασίες απέτυχε ο συνάνθρωπός μας..

Αυτά . Αν τώρα, έχουμε αποτυχία σε κάποια, ή σε όλες τις δοκιμασίες.Είτε.Αν τις περάσει..επιτυχώς , κάνουμε άλλο ένα τεστ. Βγάζουμε έξω τη γλώσσα μας..

 alt

και ζητάμε κι απ τον πιθανό ασθενή, να «βγάλει» και εκείνος έξω τη γλώσσα του ..Αν η γλώσσα είναι..σε πλάγια,«στραβή θέση»,αν πηγαίνει δηλαδή στην μία ή την άλλη πλευρά, είναι μια ακόμη ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου..

alt

 

Τόσο απλά, τόσο σοβαρά.Αλλωστε τα πιό σοβαρά πράγματα μπορούν να αντιμετωπισθούν  με απλούς χειρισμούς..

Θυμηθείτε: S T R oke

Και τη γλώσσα , σαν να κοροϊδεύουμε..Μακάρι να σας μην τύχει να είστε μάρτυρες ενός τέτοιου περιστατικού…Και για τελειώσω αυτό που άρχισα, ο ατυχής συνδαιτήμονας του..πολιτιστικού κεντρου, ανταποκρίθηκε  στα δύο πρώτα, αλλά στη δοκιμασία της γλώσσας, ¨έγερνε¨ αριστερα..Το ΕΚΑΒ, που ήρθε σε 4-5 λέπτά, τον παρέλαβε, και νεαρός συνοδός γιατρός , βεβαίωσε τη σύζυγό του ατυχούς, οτι τον προλάβαμε στο ..νήμα.Απ το αυτοκίνητο του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τον πήραν για το νοσοκομέιο της Βούλας , που ήταν δίπλα μας. Δεν γνωρίζω την έκβαση,αλλά πιστεύω με θαυματουργό..STROKE και τα γνωστά σε σας απο απο παλαιότερες αναρτήσεις  θαυματουργά αντιπηκτικά και αντι αιμοπεταλιακά φάρμακα,( Βαρφαρίνη, κουμαρινικά, κλοπιδογρέλη), το περιστατικό θα πήρε τον δρόμο του.Τώρα ποιά ήταν η αιτία του συγκεκριμμένου εγκεφαλικού; Προσωπικά πιστεύω ..η φωνή του λαϊκού βάρδου…Οντως μπορούσε να σε στείλει..αδιαβαστο..

Περιττό να σας πώ οτι  βρήκα την ευκαιρία να σταματήσω το μαρτύριο των  ακουστικών  μου νεύρων, να αναπνεύσω το δροσερό αέρα της θαλασσινής νύχτας..και να την..¨κάνω¨ όπως θάλεγε ο P.R των 120 κιλών καθαρής μυϊκής μάζας, που με καληνύχτισε ευγενικά, μη δεχόμενος φιλοδώρημα για τη φύλαξη του αυτοκινήτου μου…

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για parking ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ