RSS Feed

ΜΙΑ ΒΕΛΟΥΔΕΝΙΑ ΝΟΣΟΣ..Η ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ..

Posted on

Σχετική εικόνα

 

 

Ο Robin Williams, υπήρξε ενας γλυκυτατος, ταλαντουχος, προσηνης, αγαπητος στους περισσότερους, ηθοποιος.Ο τραγικος θάνατος του, ανέδειξε τη διπλή ζωή, που επέλεξε να ζήσει για τόσο πολύ καιρό, και που δεν είναι ξένη για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτουν τα συμπτώματά τους, προκειμένου να δείχνουν αλλά και να είναι ¨λειτουργικοί¨ στον έξω κόσμο.Κατάθλιψη  μία κατάσταση που όλοι, λίγο ή πολύ,την έχουμε βιώσει και που μπορεί να εξελίχθηκε σε¨βελουδενια¨νόσο. Και μιλαμε για τη διπολική κατάθλιψη ,ένα λιγότερο γνωστό τύπο κατάθλιψης που χαρακτηρίζει κυρίως ασθενείς με διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη).Σε όλες τις ψυχικές διαταραχές ερευναται η συμπτωματολογία σε τρία επίπεδα σκέψης, συμπεριφοράς και διάθεσης. Η  διάγνωση μιας ψυχικής διαταραχής ,μπαινει , αφου ερευνηθει πώς παρουσιάζεται ο ¨ασθενης¨ σ αυτά τα τρία επίπεδα.

Η θλίψη ή  κατάθλιψη, που καταλαβαίνουμε όλοι μας,και χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας συναναστροφη, είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της διάθεσης που αναγνωρίζουμε σε έναν καταθλιπτικό. Πράγματα που κάποτε μας ήταν ευχάριστα ,όπως οι φίλοι μας ή κάποιες δραστηριότητες, πλέον σταματάνε να μας δίνουν την ίδια ευχαρίστηση. Πολλές φορές αντί για θλίψη υπάρχει έντονος θυμός κυρίως προς τον εαυτό μας αλλά και προς τους άλλους.Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα αρνητικά.

 

 

 

 

Η αποδοχή ενός θανάτου, η αποδοχή μίας απώλειας γενικότερα. Η σκέψη μας γεμιζει ενοχες. Νοιώθουμε ότι φταίμε για τα πάντα, ότι έχουμε κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν και ότι δεν υπάρχει γενικότερα μέλλον.Η σκέψη μπορεί να γίνει και αυτοκτονική. Σε πιο έντονες καταστάσεις αρχίζουν και τα ¨πλάνα¨ για να μπει ένα τέλος σε όλο το μαρτύριο της κατάθλιψης.Τέλος ,στο επίπεδο της συμπεριφοράς συναντάμε μία αναβλητικότητα  και απραξία ή άλλες φορές μία γενικότερη διέγερση. Υπάρχει η αίσθηση συνεχόμενης κούρασης και έλλειψης ενέργειας.

 

 

 

 

Ακόμα και το βράσιμο ενός αβγού μπορεί να γίνει μία απίστευτα δύσκολη δραστηριότητα. Ο ύπνος συχνά διαταράσσεται με διαφορετικό τρόπο από ασθενή σε ασθενή Κάποιοι μπορεί να κοιμούνται συνέχεια και να βρίσκονται σε έναν λήθαργο ενώ άλλοι δεν μπορούν να κοιμηθούν.

Η συμπεριφορά  (γενικότερα στην κατάθλιψη ) χαρακτηρίζεται από μία μείωση δραστηριοτήτων και εκεί είναι και το κλειδί στη συμπεριφορική  θεραπεία της κατάθλιψης στην πολύ απλή αύξηση των δραστηριοτήτων Φαινομενικά λοιπόν, τα παραπάνω, είναι κάποια από τα στοιχεία και συμπτώματα της κατάθλιψης. Η Διπολική Κατάθλιψη, σιγουρα..διαφέρει από την κατάθλιψη που γνωρίζουμε λίγο, πολύ όλοι μας.Διαγνωστικά, η διπολική κατάθλιψη, ορίζεται με τα ίδια ακριβώς συμπτώματα όπως κι η μονοπολική κατάθλιψη αλλά όσοι εχουν διαγνωσθει με διπολική έχουν πάντα ¨εφιπευον¨ιστορικό υπομανίας.Βλέποντας έναν καταθλιπτικο, ο έμπειρος γιατρός ερευνα εάν ο ασθενής είναι αυτοκτονικός.Η δεύτερη σκέψη που πρέπει να κάνει , είναι εάν έχει να κάνει με μονοπολική ή διπολική κατάθλιψη. Η κατάσταση της μανίας, χαρακτηρίζεται από Ανεβασμένη Διάθεση Ή Θυμό, μείωση ανάγκης ύπνου, καλπάζουσες σκέψεις, αύξηση της δραστηριότητας και έλλειψη ηθικών φραγμών και αναστολών.Η μανία δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με την εμμονή, αλλά πιο πολύ με μεγάλη ένταση.Αρα όταν εχουμε βιώση μίας τέτοιας κατάστασης μανία και ταυτοχρονη κατάθλιψη.τότε έχουμε να κάνουμε με τη λεγόμενη διπολική κατάθλιψη. Επειδή τα επεισόδια μανίας,είναι αρκετά ευδιάκριτα και συνεπώς εύκολα να διαγνωστούν, τότε και η διπολική κατάθλιψη είναι εύκολη στη διαγνωσή της.

 

 

 

Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν ο ασθενής έχει βιώσει μόνο  υπομανιακά επεισόδια Εκεί η διπολική κατάθλιψη συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα  ως μονοπολική, ακόμα πιο συχνά γίνονται λάθος θεραπείες με αντικατα-θλιπτικά φάρμακα με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάθλιψη ή να εμφανίζονται μανιακά επεισόδια και να υπάρχει γενικότερα μία σύγχυση για το τι ακριβώς βιώνει ο ασθενής.

 

 

 

 

 

Ποιοτικά, η διπολική κατάθλιψη, σε επίπεδο φαινομενολογίας είναι πολύ διαφορετική από τη μονοπολική. Συνήθως είναι αρκετά πιο έντονη, υπάρχει έλλειψη ενέργειας και απάθεια, υπερφαγία, έντονη διακύμανση στη διάθεση, ευρεθιστότητα και πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν και ψυχωτικά στοιχεία συμβατά πάντα με τη διάθεση. Ο ασθενής μπορεί να φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι ευθύνεται αυτός για την παγκόσμια οικονομική κρίση ή ακόμα και να ακούει φωνές που να του λένε ότι είναι κακός και ότι πρέπει  να πεθάνει.

 

 

 

 

Όμως σε αντίθεση με τη μονοπολική, η διπολική κατάθλιψη κρατάει αρκετά λιγότερο. Ακόμα και χωρίς θεραπεία μία διπολική κατάθλιψη, έχει ένα μέσο όρο ζωής, γύρω στους τρεις μήνες,σε αντίθεση με τη μονοπολική που έχει το διπλάσιο μέσο χρόνο ζωής – 6 μήνες.

 

 

 

 

 

Θεραπευτικά οι φαρμακευτικές αγωγές της διπολικής κατάθλιψης είναι πολύ διαφορετικές από την μονοπολική . Αυτά όλα είναι πολύ σημαντικό να τα καταλάβει ο κάθε ασθενής γιατί εύκολα μπορεί να νομίζει ότι λαμβάνοντας μία αντιψυχωσική αγωγή έχει σχιζοφρένεια ή ότι του γίνεται λανθασμένη αγωγή, ενώ ο γιατρός του προσέχει πολύ σωστά την εναλλαγή σε μανία.Οι πυροδοτικοί μηχανισμοί της διπολικής κατάθλιψης είναι επίσης πολλές φορές διαφορετικοί από αυτούς της μονοπολικής. Συνοψίζοντας, η διπολική κατάθλιψη ,εάν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται Iδια με την απλή κατάθλιψη , σε πολλά σημεία είναι αρκετά διαφορετική.

Χαιρετε.

Πηγη: Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης, BSc., PhD., Κλινικός Ψυχολόγος

 

 

 

 

 

Advertisements

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

One response »

  1. Πολυ κατατοπιστικη ανακοινωση

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: