ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12..ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ..

Posted on

 

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανοιξη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα επείγοντα ,συνήθως ασκούμενοι γιατροί, προσπαθούν να ξεχωρίσουν τα επικίνδυνα από τα ακίνδυνα περιστατικά. Μονον αν πάει κανείς σ ένα εφημερεύον Νοσοκομείο και μείνει για λίγο στα εξωτερικά ιατρεία, θα καταλάβει τι ακριβώς προσφέρει η Εκκλησία μας στον δύστυχο σημερινό άνθρωπο,που στερείται του δώρου της πίστεως.

Ας είναι ,δεν είναι αυτο που θα μας απασχολήσει σήμερα αλλά μια βιταμίνη. Η πιο περίεργη του συμπλέγματος Β. Σωστά η Β12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενα ψυχρό,νοτισμένο απο μια βροχούλα απογευματινό, μου τηλεφώνησε ο Μιλτιάδης, λάτρης των αρχαίων ημών προγόνων, σοβαρός μελετητής του Πλάτωνα, με περγαμηνές σε μεγάλα Πανεπιστημια της Ευρώπης, και οικονομικά ανεξάρτητος, στην κρίσιμη ηλικία των 65, μιαν ηλικία, που μόλις αρχίζει κανείς να καταλαβαίνει , δεν λέω να συνειδητοποιεί, γιατί αυτό γίνεται λίγο αργότερα  οτι στη σοφή μηχανή, που είναι το σώμα μας, κάτι γίνεται Και τότε αρχίζουν οι ανησυχίες που κάποια στιγμή, σωματοποιούνται, με αποτέλεσμα η μηχανή που λέγαμε, να αρχίσει να κλωτσάει.

Ετσι αρχίζουν κάτι περίεργα μουδιάσματα στα πόδια,κάτι κράμπες,που όλο και τις σπρώχνουμε μακρυά απ εμάς.Ετσι ο Μιλτιάδης, κατέληξε στη Μαρίνα  ( φίλη μικροβιολόγο). που του πήρε λίγο Αίμα,  Μόνο Για Βιταμίνη Β12,Και Μιαν Ομοκυστεϊνη. Και Τίποτα Άλλο. Μ άκουσες, τίποτα άλλο .Ο Μιλτιάδης μπορεί να μην ακούει κανέναν και τίποτα, όμως άμα του πείς για εξετάσεις,την άλλη μέρα.

Τηλέφωνο με πήρε η Μαρίνα για να μου πεί οτι όντως η Β12 του φίλου μου ήταν χαλια,όχι όμως η ομοκυστεϊνη του.

Να κάνω μια παρένθεση,ο Μιλτιάδης δεν συμπαθεί το κρέας,και πολυ καλα κανει.Ο λόγος; Μια απ τις επιχειρήσεις του πατέρα του ήταν εισαγωγές κρεάτων απ την γερμανία.  Οταν κατάλαβε τί γινόταν, εκείνος έγινε χορτοφάγος.

Ολα καλά, όμως η Β12, δεν υπάρχει σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, κλπ Ετσι ο Μίλτος και οι όμοιοι του, για να μπορούν να έχουν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα  χρειάζεται να παίρνουν κάποιο συμπλήρωμα που την περιέχει.

Το κακό τώρα με την έλλειψή της είναι οτι Η κλινική εικόνα της ,αναπτύσσεται αργά και τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.και διαφεύγουν τη προσοχή του ενδιαφερομένου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τί συμβαίνει όμως, όπως καλή ώρα με το φίλο μας. Ας δούμε αρχικά τί είναι η Β12.

Χημική δομή βιταμίνης Β12  Εμπειρική ονομασία Κυανοκομπαλαμίνη  Η βιταμίνη αυτή εντοπίστηκε το 1948  αποτελεί κρυσταλλική ένωση και είναι μέλος του υδατοδιαλυτού συμπλέγματος Β. Είναι το μοναδικό, μέχρι σήμερα, φυσικό προϊόν  που περιέχει  κοβάλτιο , στο οποίο οφείλει και το ζωηρό κόκκινο χρώμα του.Στον άνθρωπο είναι δύσκολο να παρατηρηθεί καθαρή μορφή αβιταμίνωσης Β12 Συνήθως συνοδεύεται με έλλειψη φυλλικού οξέος και άλλων παραγόντων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για την απορρόφησή της από το πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητη η παρουσία  του ενδογενούς παράγοντα.Όταν λείπει αυτός, η βιταμίνη Β12 δεν απορροφάται και έτσι εξηγείται η εμφάνιση της κακοήθους αναιμίας. 

Η Β12 δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη φύση και πηγές της είναι το συκώτι διαφόρων ζώων και οι καλλιέργειες διαφόρων μικροοργανισμών.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκληθεί ακόμα από αποκλειστική χορτοφαγία ή από ασθένειες του παχέος εντέρου όπως τα εκκολπώματα και άλλες παθήσεις του λεπτού εντέρου, που επιδρούν στην απορροφητική ικανότητά του. Γι αυτό μας μπαίνουν σκέψεις όταν δούμε πολύ χαμηλη Β12. 

Η χορήγηση Β12 αποτελεί την πιο αποτελεσματική  θεραπευτική αγωγή της κακοήθους αναιμίας και άλλων παθολογικών καταστάσεων.Η έλλειψη βιταμίνης Β12 σταδιακά προκαλει Αναιμία με χλωμάδα, αδυναμία, κούραση, εξάντληση, ταχυπαλμία και δύσπνοια.

Εκτός όμως απο αναιμία, η έλλειψη της ,μπορεί να προκαλέσει ήπια Νευρολογικά  προβλήματα. Μυρμηγκιάσματα Στα Χέρια Και Στα Πόδια, Δυσκολίες Στο Περπάτημα,Απώλεια Όρασης, Διαταραχές Της Μνήμης, Παραισθήσεις,  Λύπη,Μελαγχολία Και Αλλαγές Στην Προσωπικότητα.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12, είναι πολύ συχνότερη από ότι νομίζουμε απλά δεν δίνουμε σημασία στα υφέρποντα συμπτώματα.Ετσι σε πολλές περιπτώσεις είναι εύκολο να διαφύγουν της προσοχής και έτσι  διάγνωση δεν μπαίνει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από αβιταμίνωση Β12 κινδυνεύουν περισσότερο  Οι Ηλικιωμένοι Πάνω Απο 55-65 Ετών.

Οι Αποκλειστικά Φυτοφάγοι,Σαν Τον Φώντα.

Οι Χειρουργημένοι Στο Στομάχι,

Οι Εθισμένοι Στο Οινόπνευμα Αλκοολικοί,

Οι Πάσχοντες Από Κακοήθη Αναιμία   Μεγαλοβλαστική Αναιμία Κι Όσοι Τυχεροί Έχουν Καταφέρει Να Εγκαταστήσουν ατροφική γαστρίτιδα.

Βρέφη Και Παιδιά Των Οποίων Οι Μητέρες Είναι Αποκλειστικά Φυτοφάγοι, Και Τα Οποία Θήλαζαν.Έχουν Επίσης Περισσότερες Πιθανότητες Να Παρουσιάσουν Έλλειψη Της Βιταμίνης Β12. 

Ολοι γνωρίζουμε το σύμπλεγμα των βιταμινών Β  Η Β12, μαζί με τις υπόλοιπες αδελφές της ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών,που σημαίνει οτι η υπερβολική πρόσληψη δεν επιβαρύνει το συκώτι,όπως οι λιποδιαλυτές. 

Είναι αναγκαία για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ,που με την αιμοσφαιρίνη μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. 

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει Στο Κρέας  Λευκό, Κόκκινο  Στα Ψάρια,Στα Αυγά Και Στα Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Δεν τη βρίσκουμε, όπως είπαμε, στα φρούτα, στα λαχανικά και τα δημητριακά. Οσοι θέλουν να έχουν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα που δεν είναι και ότι το καλύτερο πλήν αναγκαίο Είπαμε και το ξαναλέμε Η κλινική εικόνα που οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης Β12 Αναπτύσσεται Αργά Και Τα Συμπτώματα Εμφανίζονται Σταδιακά. 

Για το λόγο αυτό εύκολα διαφεύγουν της προσοχής. Μερικοί άνθρωποι έχουν εκτός από χαμηλά επίπεδα Β12 και υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης. Ο συνδυασμός  των δύο σε ένα ασθενή, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικων 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η θεραπεία για την έλλειψη της Β12 γίνεται με τη χορήγηση χαπιών που περιέχουν 1,000 μικρογραμμάρια της εν λόγω βιταμίνης κάθε μέρα,όπως και με ενέσεις κάθε 1 ή 2 μέρες για περίπου 2 εβδομάδες και Μετά  μία ένεση κάθε μήνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υ.Γ. Μην αναρωτιέστε πώς ένας φανατικός χορτοφάγος, μπαίνει στις ζωϊκές πρωτεϊνες.. μιλάμε για ψάρια,θαλασσινά, γαλακτοκομικά  Αυτό γίνεται είτε ήπια, όπως με το φίλο μας, είτε βίαια, μετά απ τα πρώτα φτερουγίσματα της καρδιακής ανεπάρκειας.

 

 

 

 

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Ένα σχόλιο »

  1. Παράθεμα: ΒΓΑΖΩ ΑΦΘΕΣ..ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ..Ή Η ΚΑΛΗ ΜΟΥ.. | iassis

  2. Δεν μου άρεσαν καθόλου οι ειρωνίες σχετικά με την απόφαση κάποιον ευαίσθητων ανθρώπων να στερηθούν το κρέας μπροστά στο βασανισμό και τη θανάτωση αθώων ζώων. Η γελοιοποίηση του σοβαρότατου αυτού ηθικού προβλήματος με δήθεν αστειάκια τύπου ‘τρωω την αγελάδα που τρώει το χορταράκι’ αρμόζει σε συζήτηση ανώριμων παιδιών του δημοτικού. Μια ωριμότερη αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν μία ταπεινή σύσταση στον αυστηρά vegan πληθυσμό (διότι οι χορτοφάγοι δεν έχουν πρόβλημα καθώς καταναλώνουν τυρί και ζωικά παράγωγα) να καταναλώνει μικρές ποσότητες τυριού αυγών, ή ίσως ενίοτε ψαριού και κρέατος προερχόμενα από φάρμες που μεγαλώνουν και θανατώνουν τα ζώα με ηθικούς τρόπους. Αυτό θα το καταλάβαινα. Τη διακωμωδηση και τη γελοιοποίηση δεν την καταλαβαίνω.

    Απάντηση
    • Αγαπητη ( αγνωστη) φίλη. Εχω μαθει να σεβομαι τις ιδιαιτεροτητες των αλλων.Ζητω συγγνωμην απο σας ,και από ολους (τους συμπαθεις καθ όλα χορτοφαγους, vegan κλπ) συνανθρωπους μου, αν σας προσεβαλα με το ανοητο cartoon. Όπως θα ειδατε, το¨απεσυρᨨηδη. Εννοειται δεν αποσυρω ουτε μια λεξη, από οσες εχω αναρτησει, σχετικα με την ¨εγκληματικη¨τακτικη ( εναντι του ιδιου του εαυτου μας,) της αποκλειστικης χορτοφαγιας. Σας ευχομαι καλο καλοκαιρι. Κ.Σ.

      Απάντηση

Σχολιάστε