ΕΝΑ ΚΑΥΤΕΡΟ..ΦΑΡΜΑΚΟ..ΚΑΓΙΕΝ

Posted on

Κουνουπίδι - διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία - Διατροφή Σήμερα! |  Διατροφή Σήμερα!

 

cayenne1

Η πιπερια καγιέν δίνει τέλεια γεύση στo φαγητo σου, με την προϋποθεση να σου πανε τα καυτερα… 

Πέραν απ αυτό , έχει σημαντικα οφέλη για τον οργανισμο μας

Κατι που την κάνουν ένα από τα μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν απ την κουζινα μας..

Το πιπέρι καγιέν προέρχεται από τις αποξηραμένες πιπεριες του είδους Capsicum Frutescens,και  συγγενεύει με το τσίλι 

Οι πιπεριές Cayenne είναι λεπτές, κοκκινόχρωµες, µήκους 10 έως 25εκ., με καμπύλη άκρη και κάπως πτυχωτό δέρµα. Αποξηραίνονται και αλέθονται για να φτιάξουν το μπαχαρικό µε το ίδιο όνοµα, που µπορεί να περιέχει τους σπόρους της πιπεριάς ή όχι. 

Οι πιπεριές cayenne προέρχονται από την κεντρική και νότια Αμερική και έφτασαν στην Ευρώπη για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα, από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Το θρεπτικό προφίλ του καγιέν

1 κουτ. σούπας (5γρ.) πιπέρι καγιέν περιέχει: 17 θερμίδες, 1γρ. λιπαρά, 3γρ. Υδατάνθρακες, 1,4γρ. φυτικές ίνες και 0,6γρ. πρωτεΐνες ,καλύπτει το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνης Α, το 8% σε βιταμίνης Ε, το 7% σε βιταμίνης C, το 6% σε βιταμίνη Β6, το 5% σε βιταμίνη Κ, το 5% σε μαγγάνιο, το 3% σε κάλιο και το 3% σε ριβοφλαβίνη.

Η καψαϊκίνη που περιέχει , είναι αυτό που του χαρίζει τη γεύση του αλλά και τα ευεργετικα χαρακτηριστικά του.

Τι μας προσφερει

1. Ενισχύει τον μεταβολισμό
Οι θερμογόνες τροφές, όπως το καγιέν, βάζουν φωτιά στο μεταβολισμό! 

Ο λόγος πολύ απλός: 

Αυξάνουν τη θερμοκρασία  και έτσι επιταχύνουν τον μεταβολισμό. 

Η κατανάλωση ½ κουτ. γλυκού καγιέν ημερησίως βοηθά στην αύξηση των καύσεων σε άτομα τα οποία δεν έτρωγαν καυτερά φαγητά.

2. Μειώνει την πείνα


Το καγιέν  αυξάνει τον κορεσμό και σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος για περισσότερο χρόνο, περιοριζοντας τα ανοητα πλην υπαρκτα  τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Βοηθάει την πέψη


Το  καγιέν ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των λοιμώξεων, μειώνει τον κίνδυνο …έλκους, καθώς και  αυξανει την παραγωγή πεπτικων υγρων βοηθώντας ετσι την πέψη.

4. Μειώνει την πίεση


Η καψαϊκίνη  φαινεται απο μελετες οτι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

5. Απαλύνει τον πόνο


Η καψαϊκίνη  ανακουφιζει τον πόνου σε αρθρώσεις και μυς, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σε μορφή κρέμας

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καψαϊκίνη βοηθά στη μείωση της ποσότητας ενός νευροπεπτιδίου που παράγεται από το σώμα οταν πονα, και ταξιδεύει στον εγκέφαλο για να σηματοδοτήσει τον πόνο. 

Συμπερασμα : Βαζουμε τα καυτερα στη ζωη μας. Δεν ειναι μονο η γευση αλλα η ωφελεια κατα κυριο λογο. 

Απο προσωπικη εμπειρια , συνηθιζω να τρωω πρωϊ αλλα και βραδυ, μια φετα δικο μου ψωμι με ντοματοπελτε στον οποιο εχω αναμιξει καυτερη πιπεριτσα σαλτσα. Προσθετοντας λαδι και 3-4 ελιες, εχω ενα υπεροχο σνακ.

Δοκιμαστε το.

 

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε