ΗΡΘΕ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ..

Posted on

Φθινοπωρινές Αναπνευστικές Ιώσεις: συμπτώματα, μετάδοση, βαρύτητα, εμβόλιο  | ΜΗΤΕΡΑ

Με το κρύο δεν αρρωσταινει κανεις, απλα η πτωση της αντιστασης του οργανισμού που συνεπάγεται το κρυο  δημιουργει  αριστες προυποθεσεις για ιώσεις πυρετους αλλα και τα για περιφημα δεκατα.

Συνήθως εμφανίζονται στο απλό κρυολόγημα, αλλά δεν αποκλείεται να προειδοποιούν και για πιο σοβαρές ασθένειες.

Τα δέκατα παρουσιάζονται με θερμοκρασίες 37,0 τις πρωινές ώρες και πάνω από 37,2 τις απογευματινές ώρες.

Δέκατα εμφανιζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες νοσημάτων: Ιώσεις και λοιμώξεις από βακτηριδια και μικροοργανισμούς. Ρευματικά, Κακοήθειες 

Ακόμα, δέκατα μπορούν να εμφανισθούν ως Παρενέργεια Ορισμένων Φαρμάκων που επιφέρουν αλλαγές στη θερμο ρύθμιση του οργανισμού οπως  η θυροξίνη, η οποία όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένη και βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενδέχεται να ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία, αλλά και από κακή θερμομέτρηση

Η πιο συχνή αιτία είναι οι ιώσεις, όπου συνήθως τα δέκατα διαρκούν για λίγες ημέρες. Μόνο στη λοιμώδη μονοπυρήνωση μποροει να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ανησυχουμε στην περίπτωση που τα δέκατα παραμένουν για πολλές ημέρες ή δίνουν τη θέση τους σε πυρετια και  συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα.

Τα  υγιή άτομα δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα Όσοι όμως αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.Μια αρκετά συχνή αιτία που προκαλεί δέκατα είναι και η λήψη φαρμάκων, που ως παρενέργειά τους έχουν μια αλλαγή στο στάτους της θερμορρύθμισης του οργανισμού. Κλασικό παράδειγμα είναι κάποια παλαιότερα ψυχοφάρμακα αλλά και η θυροξίνη, η οποία, ενδέχεται να ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία. Είναι πολλά τα αίτια που μπορεί να φέρουν δέκατα. Συχνότερο φαινόμενο όμως είναι και η λάθος θερμομέτρηση.  

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά από τα πρώτα που κάνουμε όταν κάποιος μας λέει ότι έχει χαμηλό πυρετό, είναι να ελέγξουμε το θερμόμετρο και να βεβαιωθούμε ότι κάνει σωστά τη θερμομέτρηση.

Επομένως, αποκλείουμε πρώτα λάθη τεχνικά και μετά ψάχνουμε τις άλλες αιτίες.Η Αυξημένη Θερμοκρασία του σώματος, μπορεί να βοηθά τον οργανισμό,  με την έννοια ότι ενεργοποιείται καλύτερα η άμυνα έναντι του εισβολέα. 

Σημασία δεν έχουν μόνο τα δέκατα, αλλά και ποιος οργανισμός τα παρουσιάζει. Αν είναι ένα κατά τ’ άλλα υγιές άτομο, εκεί θα έλεγα ότι ανησυχούμε λιγότερο. Δηλαδή, μετράμε τη θερμοκρασία μας πρωί – βράδυ,κρατάμε ημερολόγιο και πάμε στο γιατρό.

Όταν εμφανιστεί πυρετός, το πιο πιθανό είναι ότι το σώμα πολεμάει με όλες του τις δυνάμεις κάποια λοίμωξη, δηλαδή την παρουσία μιας αποικίας μικροβίων βακτηριδια, μύκητες, ιοί, παράσιτα που έχει προκαλέσει φλεγμονή. Ένα Μικρόβιο Κάνει Την Επίθεσή Του Στο Σώμα ένας φυσιολογικός οργανισμός με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα κινητοποιεί αμέσως την άμυνα του, επιστρατεύοντας όσα όπλα διαθέτει, για να αναχαιτίσει τον εχθρό.

Η πρώτη γραμμή άμυνας αναλαμβάνει να εμποδίσει τα βλαπτικά μικρόβια να διεισδύσουν στο σώμα.  Αυτό γίνεται με ποικίλους μηχανισμούς, όπως η κινητοποίηση των κροσσών τριχίδια της μύτης για την απομάκρυνση των λοιμογόνων  μικροβίων, η έκκριση τοξικών ουσιών από επιφανειακά κύτταρα και η δραστηριοποίηση ωφέλιμων μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας που δρουν προστατευτικά Δηλαδή σημαντικό ρόλο παίζουν σε αυτή τη φάση της άμυνας οι φυσικοί φραγμοί δέρμα βλεννογόνοι  και δεν παρουσιάζεται πυρετός.

Αν η πρώτη γραμμή άμυνας η μυτη μας αποδειχτεί ανεπαρκής το μικρόβιο καταφέρνει να διεισδύσει σε βαθύτερα στρώματα του σώματος οπότε επιστρατεύονται αμυντικά κύτταρα π.χ.τα  μακροφάγα είτε τα λευκά αιμοσφαίρια.

Χρήσεις | Nasopure®

Σ αυτή τη φάση έχουμε την παραγωγή προφλεγμονοδών κυτοκινών  και ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας  Στη συνέχεια  παράγονται λεμφοκύτταρα   και αντισώματα,και δημιουργειται η  λεγόμενη  αναμνηστική ανοσία , μετά την  αναγνωριση του τύπου του μικροβίου, και την εν συνεχεια εξουδετέρωσή του. Και όχι μόνο.

Στην περίπτωση που το ίδιο μικρόβιο επιχειρήσει στο μέλλον να προσβάλει και πάλι τον οργανισμό,  θα εξαλειφθεί τη στιγμή ακριβώς που επιχειρεί διείσδυση. 

Η αναμνηστική αυτή ανοσία, ποικίλει ανάλογα με το είδος του μικροβίου και το επίπεδο άμυνας του οργανισμού.

Επίσης, όταν εμφανιστεί ένα λοιμώδες νόσημα, μικρές πρωτεΐνες που ονομάζονται , όπως ήδη είπαμε κυτοκίνες, αναλαμβάνουν να σημαντικό ρόλο. Μερικά από τα ονόματά τους είναι:

Ιντερλευκίνες, ιντερφερόνη A και παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF). Όλες εκλύονται κατά τη διάρκεια φλεγμονών. 

Με άλλα λόγια χάρη στον πυρετό αυξάνεται η ποσότητα  αντιικών –αλλά και αντικαρκινικών – ουσιών στο αίμα κάνοντας δύσκολη την αναπαραγωγή ιών και βακτηριδίων.

Η εμφάνιση πυρετού κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο της εξέλιξής της και υποδηλώνει ότι:ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να εξουδετερώσει το παθογόνο μικρόβιο στα επιφανειακά στρώματα . 

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν έχει αναπτύξει από το παρελθόν επαρκή ειδικά αντισώματα και αναμνηστικά λεμφοκύτταρα.

Ο οργανισμός αμύνεται αποτελεσματικά στη δεύτερη φάση άμυνας.Έχει κινητοποιήσει λευκά αιμοσφαίρια και παράγει  κυτοκίνες και ιντερφερόνες .

Ο πυρετός δείχνει ότι το μικρόβιο βρίσκεται ήδη σε βαθύτερα στρώματα του οργανισμού.Άρα απαιτείται παρακολούθηση  σε όλη τη διάρκεια της λοίμωξης.

Περιπτώσεις πυρετού που επιβάλλουν επείγουσα ιατρική αξιολόγηση είναι ο υψηλός πυρετός πάνω από 38,5 που δεν ανταποκρίνεται σε αντιπυρετικά, ο πυρετός που συνοδεύεται από  δυσχέρεια αναπνοής, κεφαλαλγία, εμετό, έντονο πόνο, πύον ή εξάνθημα, ο πυρετός που ενώ δείχνει ότι έχει βελτίωση επιδεινώνεται, ο πυρετός που δεν εμφανίζει σημεία βελτίωσης μετά το 48ωρο και ο πυρετός που συνοδεύεται από επίμονο ρίγος.

Έλλειψη πυρετού ίσον κίνδυνος;

Ορισμένα φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή, όταν λαμβάνονται συστηματικά, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να αμύνεται ανεβάζοντας πυρετό  ακόμη και σε σοβαρές λοιμώξεις. 

Επιπλέον τα ηλικιωμένα άτομα, όπως επίσης όσοι εμφανίζουν πτώση του ανοσου εξαιτίας ειδικών νοσημάτων, ενδέχεται να μην εμφανίσουν πυρετό – ακόμη και αν παρουσιάσουν σοβαρές λοιμώξεις Αυτές οι ομάδες ατόμων, όσο νοσούν, θα πρέπει να βρίσκονται  κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση

Χαιρετε..




About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε