ΣΑΡΔΕΛΑ..ΕΝΑ ΔΩΡΟ ..

Posted on

 

Από τα αρχαία χρόνια όπως μαρτυρούν τοιχογραφίες καθώς και κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, οι Έλληνες αγαπούσαν την κατανάλωση ψαριών. 

Την εποχή της Ιλιάδας ήταν φαγητό των φτωχών, ενώ στην κλασική εποχή μετατράπηκε σε φαγητό πολυτελείας.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαρδέλα

Η παραδοσιακή , ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από πιάτα και εδέσματα που ως κύριο συστατικό τους έχουν τη σαρδέλα.

Η έλλειψη χρόνου, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού, οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης ψαριού και αναπόφευκτα και σαρδέλας.  Άλλωστε, το μαγείρεμα του ψαριού, ίσως  φαντάζει δυσκολότερο, ενώ η γεύση του είναι αποκρουστική σε πολλούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαρδέλα

Η κατανάλωσή του όμως είναι απαραίτητη και ευεργετική.  Εκτός από πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, η σαρδέλα προσφέρει τα λιπαρά οξέα  μακράς αλυσσίδας Ανθρακα Ω3. 

Eικοσιπεντανοϊκο και Dοκοσαεξανοϊκό οξύ και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρτηριακής πίεσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για όσους εννοείται τον εμπιστεύονται ακόμη  συνιστά εβδομαδιαία κατανάλωση λιπαρών ψαριών  τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Τα λιπαρά οξέα, αν και παράγονται και από το ανθρώπινο σώμα,  δεν επαρκουν. Έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να προσληφθούν μέσω της τροφής

Αποτέλεσμα εικόνας για σαρδέλλα

Στα λιπαρά ψάρια ανήκουν και οι παρεξηγημένες σαρδέλες οι οποίες μάλιστα βρίσκονται στην εντεκάδα των ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ω-3 Λιπαρά Οξέα.Στην περίπτωση λοιπόν, που ο σολομός  δεν σας εμπνεει εμπιστοσύνη, λόγω ιχθυοτροφείου, μπορείτε να βρείτε σαρδέλα σε διάφορες μορφές: φρέσκια και κονσέρβα  .

Καταναλώνονται με διάφορους τρόπους:  ωμές μαριναρισμένες με λεμόνι,ψητές στη σχάρα ή στο φούρνο, λαδορίγανη ή με τομάτα, τηγανητές ή στην κατσαρόλα. 

Ιδιαίτερα αγαπητή είναι και η συνταγή της παντρεμένης σαρδέλας.

Σαρδέλες παντρεμένες τις αναφέρω , αν και βρίσκω την ονομασία αφελή έως κουτή. 

Μισό κιλό είναι περίπου 14 σαρδέλες μεσαίου μεγέθους οι σαρδελλομάνες , που μπορεί να είναι και φρίσα, δεν είναι τόσο νόστιμες, όσο οι μικρότερες. 

1 λεμόνι, το ζουμί του είναι αρκετό.

Αποτέλεσμα εικόνας για λεμόνι

Μαϊντανό 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με την πλατιά πλευρά του μαχαιριού λάδι,ρίγανη, και Αλάτι Χοντρό , Θαλασσινό.

Θέλει εξοικείωση ο καθαρισμός, όμως με λίγη εξάσκηση, και 2-3 σαρδέλλες στράφι, βρίσκετε τον τρόπο. Διάβασε εδώ σχετικά:

Κοβουμε το μαϊντανό και μαζί με το σκόρδο, τα ριχνουμε στο λάδι.Προσθετουμε το πιπέρι και τη ρίγανη .Στη συνέχεια βάζουμε τις σαρδέλες με τη πλάτη στο ταψί, μία κουταλιά από τη σάλτσα μας σε κάθε μία και σκεπάζουμε με άλλη μία σαρδέλα με τη κοιλιά επάνω στη κοιλιά της άλλης,εξ ου και το πάντρεμα Μία κουταλιά από την ίδια σάλτσα σε κάθε μία, ίσως λίγο νερό και στο ρομπότ για 5-7 λεπτά.

Οσοι τωρα μπορούν και την τρώνε  με το κόκαλο, αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. 

Η προσφορά της σαρδέλας δεν τελειώνει εδώ: περιέχει αρκετή , πολύτιμη και δυσεύρετη βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο.

Σχετική εικόνα

Η κατανάλωση σαρδέλας από  θηλάζουσες μητέρες, 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε σημαντική  αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε Ω-3 Λιπαρά Οξέα.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαρδέλλα

Η σαρδέλλα,ζει μικρότερο χρονό σε σύγκριση  με τα περισσότερα ψάρια. Το μικρό διάστημα ζωής της, την κανει πιο ασφαλή, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Δεν έχει και μεγάλη σημασία η προέλευσή της, όμως αν έστω μία φορά δοκιμάσετε εκείνη της Καλλονής Λέσβου,δεν πρόκειται να την ξεχάστε ποτέ.Είναι  η πιο νόστιμη σαρδέλα, παγκόσμια

Χαίρετε.

About kosmaser

Η ασθένεια είναι ο..κανόνας ! Η υγεία η εξαίρεση ! Η θεραπεία άθλος..και η ίαση ο τελικός μας σκοπός..

Σχολιάστε